Print this page

Η επιστήμη μίλησε: Ο τοκετός είναι σωματικά πιο δύσκολος από έναν μαραθώνιο

Αποτελεί την ύψιστη έκφραση του μεγαλείου του ανθρωπίνου σώματος .

Ακόμα κι όποιος δεν έχει τρέξει ποτέ έναν μαραθώνιο ή έναν ημι-μαραθώνιο, σίγουρα γνωρίζει ότι αυτό το αγώνισμα απαιτεί υψηλή αντοχή και δύναμη και ότι η ολοκλήρωσή του είναι ένας πραγματικός άθλος. Όμως, δεν είναι ό,τι πιο απαιτητικό μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα. Αντιθέτως, η πιο επίπονη σωματικά διαδικασία είναι κάτι που υπομένουν κάθε στιγμή χιλιάδες γυναίκες στον κόσμο: ο τοκετός.

Έρευνα που έγινε το 2015 από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκανκατέληξεστοσυμπέρασμα ότι ο τοκετός είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο δραματικά μυοσκελετικά (MSK) γεγονότα που υφίσταται το ανθρώπινο σώμα. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μαγνητικό τομογράφο –ένα μηχάνημα που χρησιμοποιείται συχνά για την απεικόνιση των αθλητικών τραυματισμών- για να εκτιμήσει τη φυσική επίδραση του τοκετού στο σώμα της γυναίκας. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι το 25% όσων συμμετείχαν υπέστη στρες στα οστά παρόμοιο με τους τραυματισμούς που βιώνουν δρομείς μεγάλων αποστάσεων και άλλοι αθλητές ακραίων σπορ. Επιπλέον, σχεδόν οι μισές γυναίκες που μελετήθηκαν είχαν ρήξεις των μυών της πυέλου και τα δύο τρίτα υπέστησαν σοβαρή μυϊκή καταπόνηση. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ένα ποσοστό 15% των γυναικών είναι δεδομένο ότι θα υποστούν κάποιο είδος τραυματισμού κατά τον τοκετό.

Ένας ακόμα λόγος να φροντίζουμε τον εαυτό μας, ακόμα κι όταν έχουμε πια να φροντίσουμε ένα ή περισσότερα μωρά. Εξάλλου, το σώμα σας έχει υποστεί τους ίδιους τραυματισμούς που βιώνουν οι επαγγελματίες αθλητές! Ας μην διστάζει καμία, λοιπόν, νααναζητήσει τη συμβουλή και τη βοήθεια κάποιου ειδικού εάν αισθάνεται ότι δυσκολεύεται να ανακάμψει. Στο μεταξύ, καλό είναι να ακολουθήσει αυτές τις συμβουλές:

Αν έχετε γεννήσει με καισαρική

- Να είστε πολύ προσεκτική όταν κινείστε. Αποφύγετε τις περιστροφικές κινήσεις της λεκάνης και προσπαθήσετε να μην χρησιμοποιείτε τους κοιλιακούς μυς για να ξαπλώσετε και να σηκωθείτε από το κρεβάτι.

- Όταν βήχετε, φτερνίζεστε ή γελάτε, στηρίξτε τους κοιλιακούς μυς τραβώντας τους προς τα μέσα. Αν χρειάζεται, χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι ή τα χέρια σας για να ασκήσετε ελαφριά πίεση.

- Η άσκηση είναι σημαντική, όμως μην βιαστείτε να γίνετε και πάλι πολύ δραστήρια. Μην σηκώνετε τίποτα βαρύτερο από το μωρό σας για 6-8 εβδομάδες.

- Αρχίστε να κάνετε ασκήσεις ενδυνάμωσης του πυελικού εδάφους μια εβδομάδα μετά τον τοκετό.

Αν έχετε γεννήσει φυσιολογικά:

- Φροντίστε σχολαστικά την περιοχή γύρω από το περίνεο, διατηρώντας τη καθαρή και αποφύγετε να μένε καθιστή για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

- Ξεκινήστεήπιες ασκήσεις ενδυνάμωσης του πυελικού εδάφουςτο συντομότερο δυνατό.

- Βεβαιωθείτε ότι πίνετε άφθονο νερό ώστε να καθαρίζουν τα ούρα.

- Φροντίστε να μην τρώτε τροφές που προκαλούν δυσκοιλιότητα ώστε να μην καταπονείστε στις κενώσεις. Εάν είναι απαραίτητο, ζητήστε από το γιατρό σας να σας συνταγογραφήσει κάποιο καθαρτικά.

- Προσπαθήστε να γυμνάζεστε τακτικά, ξεκινώντας σταδιακά με λίγο περπάτημα. Μπορείτε να επιστρέψτε στο είδος της άσκησης που κάνατε πριν τον τοκετό όταν μπορείτε να κρατάτε σφιγμένους τους μύες της πυέλου για περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα.