Print this page

Δεν αυξάνεται ο κίνδυνος αποβολής μετά τον εμβολιασμό για την Covid-19

Τι δείχνει νέα έρευνα.

Οι ειδικοί συνιστούν στις έγκυες γυναίκες να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 και τώρα μια νέα μελέτη προσθέτει νέα δεδομένα στην πληθώρα των στοιχείων που δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή για λήψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης —ακόμα και κατά το πρώτο τρίμηνο.

Σε επιστολή της προς τους συντάκτες της ιατρικής επιθεώρησης New England Journal of Medicine (NEJM) τον Οκτώβριο του 2021, μια διεθνής ομάδα ερευνητών αναφέρει ότι, μετά από την ανάλυση στοιχείων των νορβηγικών εθνικών μητρώων υγείας για έγκυες γυναίκες που έλαβαν το εμβόλιο Covid στο πρώτο τρίμηνο, φάνηκε ότι δεν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού και της αύξησης του κινδύνου αποβολής.

«Τα ευρήματα είναι καθησυχαστικά για τις γυναίκες που εμβολιάστηκαν νωρίς στην εγκυμοσύνη και υποστηρίζουν τα στοιχεία που ήδη είχαμε ότι ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλής», λένε οι συγγραφείς της μελέτης.

Δεδομένου ότι οι έγκυες γυναίκες και εκείνες που γέννησαν πρόσφατα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών εάν κολλήσουν τον ιό, τα αποτελέσματα αυτά είναι πράγματι πολλά υποσχόμενα. 

«Είναι σημαντικό οι έγκυες γυναίκες να εμβολιάζονται, καθώς έχουν υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας και επιπλοκών από την COVID-19, ενώ και τα βρέφη τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννηθούν πολύ νωρίς», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης. «Επίσης, ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανό να παρέχει προστασία στο νεογέννητο βρέφος από τη μόλυνση από τον COVID-19 τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση».

Η λήψη του εμβολίου κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να προσφέρει αντισώματα στο μωρό, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας, μιας και δεν υπάρχουν εμβόλια διαθέσιμα για βρέφη και μικρά παιδιά.