Print this page

Πόσο πολύ πονάει ο τοκετός;

Και ποιοι είναι οι τρόποι για να μειώσουμε την ένταση του πόνου;

Εάν ρωτήσει κάποιος δέκα διαφορετικές γυναίκες που έχουν γίνει μητέρες πόσο πολύ πονάει ο τοκετός, το πιθανότερο είναι ότι θα πάρει δέκα διαφορετικές απαντήσεις. Μάλιστα, οι απαντήσεις μπορεί να ποικίλλουν από «τίποτα ιδιαίτερο» μέχρι «ο μεγαλύτερος πόνος που έχω νιώσει στη ζωή μου». Για να είμαστε ειλικρινής, δεν υπάρχει μία και μοναδική απάντηση. Η εμπειρία του πόνου γενικά -και του πόνου του τοκετού ειδικότερα- είναι υποκειμενική και μπορεί να διαφέρει πολύ από τη μία γυναίκα στην άλλη. Αλλά ακόμα και η ίδια γυναίκα μπορεί να βιώσει την όλη κατάσταση με εντελώς διαφορετικό τρόπο την επόμενη φορά που θα γεννήσει. Μάλλον δεν είναι αυτή η απάντηση που περιμένατε να δείτε, αλλά είναι σίγουρα η μοναδική που είναι σωστή. Ωστόσο, εκτός από την προσωπική αντίληψη περί πόνου, υπάρχουν κάποιο παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά το πόσο θα πονέσει μια επίτοκος.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο πονάει ο τοκετός

Το είδος του τοκετού. Ο φυσιολογικός τοκετό έχει εντελώς διαφορετική αίσθηση από αυτόν που γίνεται με καισαρική τομή. Στην πρώτη περίπτωση, ο πόνος αφορά κυρίως τις ωδίνες, τις συσπάσεις κατά τις εξωθήσεις και τυχόν κακώσεις στην περιοχή του κόλπου και του περινέου. Στη δεύτερη, ο πόνος αφορά κυρίως την περίοδο της επούλωσης της τομής και της ανάρρωσης από τη χειρουργική επέμβαση.

Η θέση του μωρού. Ένα μωρό που δεν έχει πάρει θέση για τον τοκετό είναι πιθανό να προξενήσει μεγαλύτερο πόνο κατά τον τοκετό.

Το είδος της εγκυμοσύνης. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι εγκυμοσύνες που ολοκληρώθηκαν με διάφορα προβλήματα έχουν αυξημένες πιθανότητες να οδηγήσουν σε πιο επώδυνο τοκετό.

Οι προηγούμενες εμπειρίες της γυναίκας. Μια γυναίκα που έχει βιώσει ένα δύσκολο τοκετό στο παρελθόν και μπει με άσχημη ψυχολογία στην αίθουσα ωδίνων, είναι πιθανό να βιώσει και μια επόμενη εμπειρία τοκετού δυσάρεστα.

Το πότε έγινε ο τοκετός. Μια γυναίκα που γέννησε πριν 40 χρόνια μπορεί να θυμάται ότι είχε πονέσει πολύ περισσότερο σε σχέση με μια άλλη που γέννησε πρόπερσι. Ο λόγος είναι ότι η επιστήμη πλέον προσφέρει πολλές μεθόδους που βοηθούν την επίτοκο να αποκτήσει το παιδί της με λιγότερο επώδυνο τρόπο.

Διαβάστε κι εδώ πώς θα ξεπεράσετε το φόβο τοκετού σε δύο βήματα...

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τον πόσο στον τοκετό;

Παρόλο που είναι αναμενόμενο μια γυναίκα να βιώσει κάποιο πόνο στον τοκετό, υπάρχουν όπως είπαμε τα μέσα για να είναι ο πόνος αυτός όσο πιο ελαφρύς γίνεται. Μερικές από τις επιλογές που έχει για να αντιμετωπίσει τον πόνο είναι οι εξής:

Επισκληρίδιος αναισθησία: Είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος για την αντιμετώπιση του πόνου του τοκετού. Πρόκειται για την έγχυση παυσίπονου σκευάσματος στη σπονδυλική στήλη που «μουδιάζει» την περιοχή από τη λεκάνη και κάτω.

Παυσίπονο στον ορό: Κατά τη διάρκεια του τοκετού, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει να βάλουν κάποιο παυσίπονο μέσα στον ορό και να προκληθεί προσωρινή αναγλησία.

Υδροθεραπεία: Πολλές γυναίκες έχουν διαπιστώσει ότι κάνοντας ένα ντους ή μπαίνοντας μέσα σε μπανιέρα με νερό κατά τη διάρκεια των ωδίνων, αισθάνονται λιγότερο πόνο.

Τεχνικές αναπνοής: Οι γυναίκες που εφαρμόζουν τεχνικές αναπνοής κατά τον τοκετό μαζί με τη μαία ή το σύντροφό τους δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν χαμηλότερα επίπεδα πόνου.