Print this page

Όσα πρέπει να γνωρίζει μια έγκυος εάν πρόκειται να ταξιδέψει με το αεροπλάνο

Εσείς, γνωρίζετε ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να πάρετε;

Αν και σε γενικές γραμμές είναι απολύτως ασφαλές για να μια γυναίκα να ταξιδεύει αεροπορικώς καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχουν ορισμένες προφυλάξεις που πρέπει να λάβει ανάλογα με το πότε σχεδιάζει να πραγματοποιήσει το ταξίδι της. Αν λοιπόν είστε έγκυος και έχετε αρχίσει να προγραμματίζετε τις επόμενες διακοπές ή κάποιο επαγγελματικό (ή άλλο) ταξίδι, εδώ θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Εγκυμοσύνη και πτήσεις: Οδηγός ανά τρίμηνο

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες επιτρέπουν σε εγκύους να πετούν μέχρι την εβδομάδα 36 της εγκυμοσύνης, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε την έρευνά σας πριν κάνετε κράτηση για να ελέγξετε τυχόν περιορισμούς. Θα πρέπει επίσης να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο ή τη μαία σας πριν ταξιδέψετε —ειδικά εάν η εγκυμοσύνη σας είναι υψηλού κινδύνου και διατρέχετε κίνδυνο για επιπλοκές.

Πριν ταξιδέψετε

Αντίθετα από άλλες φορές, τώρα όταν θα προγραμματίσετε τις διακοπές σας θα πρέπει να λάβετε υπόψη κάτι ακόμα: την εγκυμοσύνη σας. Έτσι, εάν ο γυναικολόγος σας σας έχει συστήσει για οποιοδήποτε λόγο να μείνετε στο κρεβάτι ή εάν εμφανίσετε συμπτώματα —όπως αιμορραγία, κοιλιακό άλγος, πρήξιμο, πονοκεφάλους, αλλαγές στην όραση ή μειωμένη εμβρυϊκή κίνηση— είναι σκόπιμο να αναβάλετε ή να ακυρώσετε τα σχέδιά σας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ταξίδια δεν συνιστώνται για εγκύους με επιπλοκές όπως προεκλαμψία, πρόωρη ρήξη μεμβρανών (PROM) ή όσες διατρέχουν κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Πρώτο τρίμηνο

Τα αεροπορικά ταξίδια κατά το αρχικό στάδιο της εγκυμοσύνης θεωρούνται αρκετά ασφαλή. Αντίθετα από ό,τι φοβούνται πολλές έγκυες, οι ανιχνευτές μετάλλων δεν μπορούν να βλάψουν το έμβρυο. Σε γενικές γραμμές, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να τηρούν τις ίδιες βασικές προφυλάξεις για τα αεροπορικά ταξίδια με οποιονδήποτε άλλο. Ωστόσο, επειδή ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβωσης είναι 7 φορές μεγαλύτερος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εάν σκοπεύετε να κάνετε πολύωρο ταξίδι, φροντίστε να κλείσετε ένα κάθισμα στον διάδρομο, ώστε να μπορείτε να σηκώνεστε και να περπατάτε κάθε τόσο και να κουνάτε τα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών σας όσο είστε καθισμένη. Επίσης, εάν υποφέρετε από πρωινή ναυτία είναι σκόπιμο να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για να σας συστήσει κάποιο φάρμακο κατά της ναυτίας που μπορείτε να πάρετε εάν νιώσετε να ζαλίζεστε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Δεύτερο τρίμηνο

Η καλύτερη περίοδος για να ταξιδέψει μια έγκυος είναι από τη 14η έως την 28η εβδομάδα. Σ' αυτό το διάστημα, η κόπωση που συχνά χαρακτηρίζει τους πρώτους μήνες της κύησης έχει υποχωρήσει, η πρωινή ναυτία έχει βελτιωθεί ή εξαφανιστεί και το μέγεθος της κοιλιάς δεν έχει αλλάξει τόσο ώστε να περιορίζει τις κινήσεις σας. Αντιθέτως, μετά τις 28 εβδομάδες, μπορεί να είναι πιο δύσκολο για μια γυναίκα να κυκλοφορεί ή να μένει καθιστή για πολλή ώρα. Εάν πρόκειται να ταξιδέψετε αεροπορικώς κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, φροντίστε να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας και σκεφτείτε το ενδεχόμενο να φορέσετε ειδικές κάλτσες στήριξης -ειδικά εάν πρόκειται για μεγάλη πτήση. Τέλος, πριν ταξιδέψετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει την έρευνά σας σε σχέση με τις δομές παροχής υγείας κοντά στον προορισμό σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Extra tip: Σε περίπτωση δίδυμης ή πολύδυμης κύησης, είναι πιθανό ο γυναικολόγος σας να σας συστήσει να σταματήσετε να ταξιδεύετε μετά από την 20ή εβδομάδα.

Τρίτο τρίμηνο

Μέχρι πότε μπορεί να ταξιδεύει αεροπορικώς μια έγκυος; Η απάντηση είναι σχετική: εάν είναι υγιής και δεν διατρέχει ιδιαίτερο κίνδυνο επιπλοκών όπως πρόωρο τοκετό, προεκλαμψία, διαβήτη κύησης ή προδρομικό πλακούντα— τότε μπορεί να ταξιδεύει μέχρι τις 36 εβδομάδες, αν και πολλοί γυναικολόγοι θα προτιμούσαν να μην απομακρύνεται πολύ κοντά στο τέλος της κύησης, για το ενδεχόμενο που