Print this page

Τα σημάδια της ωορρηξίας που πρέπει να γνωρίζετε εάν θέλετε να μείνετε έγκυος

Πώς θα είστε σίγουρη ότι βρίσκεστε στις γόνιμες μέρες του μήνα.

Εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος , το να μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια της ωορρηξίας μπορεί να είναι βασικός παράγοντας για την επιτυχία του στόχου σας. Η ωορρηξία είναι η διαδικασία με την οποία το σώμα σας απελευθερώνει ένα ή περισσότερα ωάρια από την ωοθήκη. Εάν το ωάριο γονιμοποιηθεί και εμφυτευθεί επιτυχώς, είστε έγκυος. Μαθαίνοντας να αναγνωρίζετε τα σωματικά σημάδια της ωορρηξίας -ακόμα καλύτερα, όσα προηγούνται της ωορρηξίας-- μπορείτε να προγραμματίσετε τη σεξουαλική επαφή και να αυξήσετε τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος.

 

Τι είναι η ωορρηξία;

Όπως αναφέρθηκε, η ωορρηξία συμβαίνει όταν ένα ώριμο ωάριο (ή ωάρια) απελευθερώνεται από την ωοθήκη. Στη συνέχεια, το ωάριο κινείται προς τα κάτω στη σάλπιγγα, όπου παραμένει για 12 έως 24 ώρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορεί να γονιμοποιηθεί.

 

Πότε γίνεται η ωορρηξία;

Η ωορρηξία συμβαίνει περίπου 14 ημέρες πριν από την έναρξη του εμμηνορροϊκού σας κύκλου. Αυτή είναι και η περίοδος που μια γυναίκα είναι πιο γόνιμη. Ωστόσο, οι μέρες που προηγούνται είναι επίσης μέρος του “παραθύρου γονιμότητας”. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο κύκλος σας διαρκεί κανονικά 28 ημέρες, οι πιο γόνιμες ημέρες σας είναι οι ημέρες 12, 13 και 14.

 

Ποια είναι τα σημάδια της ωορρηξίας;

Πόνος ωορρηξίας: Πολλές γυναίκες βιώνουν πόνο κατά την ωορρηξία, που μοιάζει με κράμπα ή τσούξιμο, λιγότερο ή περισσότερο οξύ. Συνήθως διαρκεί από λίγα λεπτά έως μερικές ώρες, αλλά μπορεί να διαρκέσει έως και μία ή δύο ημέρες.

Αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος: Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG), αμέσως μετά την ωορρηξία οι περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν μια ελαφρά αλλά ανιχνεύσιμη αύξηση της κανονικής θερμοκρασίας του σώματος. Παρακολουθώντας τη θερμοκρασία του σώματός σας αμέσως μόλις ξυπνήσετε το πρωί, είναι δυνατό να προσδιοριστεί ότι έχει συμβεί ωορρηξία. Ωστόσο, καταστάσεις όπως ο πυρετός, ο ανήσυχος ύπνος και η κόπωση μπορούν να επηρεάσουν την ακρίβεια των μετρήσεων της θερμοκρασίας.

Τραχηλική βλέννα: Σύμφωνα με την ACOG, ένας άλλος τρόπος για να ανιχνεύσετε την επικείμενη ωορρηξία είναι να παρακολουθείτε τις κολπικές εκκρίσεις σας ελέγχοντας τακτικά για βλέννα στο άνοιγμα του κόλπου. Γενικά, ο κόλπος παράγει τις λιγότερες εκκρίσεις αμέσως μετά το τέλος του εμμηνορροϊκού κύκλου. Η ποσότητα και η συνοχή των κολπικών εκκρίσεων ακολουθεί συνήθως αυτό το μοτίβο: Λίγο πριν από την ωορρηξία, οι περισσότερες γυναίκες έχουν αυξημένες κολπικές εκκρίσεις που είναι διάφανες και λεπτόρρευστες σαν ασπράδι αυγού. Το σώμα παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα τέτοιων εκκρίσεων την ημέρα της ωορρηξίας. Αμέσως οι εκκρίσεις γίνονται λιγότερες και πιο πυκνές. Ωστόσο, την ποσότητα και την πυκνότητα των κολπικών εκκρίσεων μπορεί να επηρεάσουν και άλλοι παράγοντες όπως λοιμώξεις, η χρήση λιπαντικών κατά τη σεξουαλική επαφή, ο θηλασμός, η περιεμμηνόπαυση κ.α.

Ευαισθησία στο στήθος: Το πρησμένο ή ευαίσθητο στήθος μπορεί να είναι ένδειξη ωορρηξίας. Αυτό οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές. Ο πόνος στο στήθος μπορεί επίσης να είναι πρώιμος δείκτης εγκυμοσύνης.

Αλλαγές στη λίμπιντο: Πολλές γυναίκες βιώνουν αλλαγές στη λίμπιντο πριν ή κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Εάν αισθάνεστε αυξημένη σεξουαλική ορμή, το “παράθυρο γονιμότητας” μπορεί να είναι κοντά —ειδικά αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα προαναφερθέντα σημάδια και συμπτώματα.