Print this page

Πότε είναι ασφαλές να μείνει μια γυναίκα ξανά έγκυος μετά από αποβολή;

Η αποβολή είναι μια δύσκολη εμπειρία -δεν είναι όμως λόγος να σταματήσει μια γυναίκα την προσπάθεια να αποκτήσει παιδί.

Η χρονική περίοδος που ακολουθεί μετά από μια αποβολή είναι ιδιαίτερα φορτισμένη και γεμάτη άγχος για κάθε γυναίκα που έχει μια τέτοια εμπειρία. Ένα από τα σημαντικά άγχη που συνδέονται με την περίοδο αυτή είναι τι θα συμβεί σε μια ενδεχόμενη νέα εγκυμοσύνη. Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται αν είναι ασφαλές να επιδιώξουν μια νέα εγκυμοσύνη και πώς θα είναι αυτή, καθώς και εάν έχουν αυξημένες πιθανότητες να έχουν άλλη μια αποβολή. Τα καλά νέα είναι ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γυναικών έχουν μια απολύτως καλή εγκυμοσύνη μετά από μια αποβολή. Να τι πρέπει να γνωρίζετε:

Τι προκαλεί την αποβολή;

Η αποβολή είναι μια αυθόρμητη απώλεια εγκυμοσύνης πριν από την 20η εβδομάδα. Αν και η αιτία συχνά δεν είναι γνωστή, πιστεύεται ότι στην πλειοψηφία τους συμβαίνουν επειδή το έμβρυο δεν αναπτύσσεται σωστά. Μια θεωρία είναι ότι τα χρωμοσώματα του μωρού ευθύνονται για την απώλεια, εφόσον το έμβρυο δεν διαιρείται και δεν μεγαλώνει κανονικά. Υπάρχουν όμως και κάποιες παθήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και αυξάνουν την πιθανότητα για αποβολή, όπως ο διαβήτης ή προβλήματα της μήτρας. Σύμφωνα με στοιχεία της κλινικής Mayo, περίπου το 8 έως το 20% των γνωστών κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή. Ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι υψηλότερος, καθώς είναι πιθανό η αποβολή να προκύψει πριν η γυναίκα συνειδητοποιήσει ότι είναι έγκυος. Θεωρείται ωστόσο ότι μόνο το 1% των γυναικών που έχουν βιώσει μια αποβολή θα βιώσουν και άλλη.

Πότε μπορεί μια γυναίκα να μείνει έγκυος μετά από μια αποβολή;

Από “τεχνική” άποψη, είναι δυνατό να μείνει μια γυναίκα έγκυος αμέσως μετά από μια αποβολή. Το σώμα προετοιμάζεται για την ωορρηξία σε μόλις δύο εβδομάδες μετά την αποβολή -που σημαίνει ότι μπορείτε να μείνετε έγκυος εάν κάνετε σεξ πολύ σύντομα μετά την απώλεια σας. Ωστόσο, οι γιατροί συνιστούν να το αποφύγετε για δύο εβδομάδες, προκειμένου να αποτραπεί η πιθανότητα λοίμωξης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πιο εύκολο να συλλάβει μια γυναίκα μετά από τέτοια εμπειρία, καθώς το σώμα είχε ήδη περάσει μέρος της διαδικασίας προετοιμασίας για εγκυμοσύνη πριν συμβεί η αποβολή.

Μια μελέτη του 2017 έδειξε ότι οι γυναίκες που έμειναν έγκυες εντός τριών μηνών από μια αποβολή είχαν μικρότερο κίνδυνο αποβολής στη συνέχεια. 

Πώς να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη μετά από αποβολή

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν μείνετε ξανά έγκυος, ιδιαίτερα εάν είχατε δύο ή περισσότερες αποβολές, εάν είστε άνω των 35 ετών, εάν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας. όπως ο διαβήτης που μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη σας.

Όταν μείνετε έγκυος, φροντίστε να παίρνετε τις προγεννητικές βιταμίνες, να ασκήστε τακτικά και να αποφεύγετε να κουράζεστε και να σηκώνετε βάρη. Επίσης, αποφύγετε τα τοξικά καθαριστικά, παρακολουθείτε στενά την αύξηση του βάρους σας και καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ και ασβέστιο. Αντίθετα, αποφύγετε τα μεγάλα ψάρια (που μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο), και τα μη παστεριωμένα και μαλακά τυριά, το αλκοόλ και τον καφέ. Τέλος, πίνετε πολύ νερό για να παραμείνετε ενυδατωμένη και εξασφαλίστε άφθονο ύπνο. Εάν εξακολουθείτε να βιώνετε το τραύμα της απώλειας ενός μωρού, θα σας βοηθούσε να μιλήσετε με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.