Print this page

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το θηλασμό

Μετά τον τοκετό πρέπει να θηλάσω αμέσως; Θα έχω γάλα; Και γιατί να μην δώσω συμπλήρωμα; Μπιμπερό ή όχι; Και πως θα μάθει το μωρό να θηλάζει; Και αν πονέσω; Όλα αυτά είναι μόνο μερικά ερωτήματα νέων μαμάδων λόγω έλλειψης γνώσης σχετικά με τον θηλασμό!

Δυστυχώς –αν και πλέον γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την ομοσπονδία μαιών- στις μέρες μας δεν υπάρχει κατάλληλη ενημέρωση σε κάθε νέα μανούλα, σχετικά με τον θηλασμό και τα οφέλη του και έτσι παραμένει μια άγνωστη λέξη για τους περισσότερους νέους γονείς.

Το μητρικό γάλα είναι σίγουρα μοναδικό και αποτελεί μια πλήρη τροφή για το βρέφος, για τουλάχιστον τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του, πριν ακόμα μπουν στο πρόγραμμα και άλλες στέρεες τροφές.

Όλη η διαδικασία προετοιμασίας ξεκινάει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο μαστός μεγαλώνει και η θηλαία γίνεται σκουρότερη για να μπορεί να την ξεχωρίζει το νεογέννητο. Έτσι αμέσως μετά τον τοκετό και την αποκόλληση του πλακούντα, με έναν φυσικό απολύτως τρόπο, ξεκινάει η παραγωγή γάλατος και το μωρό είναι εκείνο που το ίδιο γνωρίζει ενστικτωδώς τις κινήσεις που χρειάζεται να κάνει για να φέρει σε λειτουργία όλο το σύστημα αυτό.

Απαντώντας λοιπόν στο ερώτημα,αν όλες οι μητέρες είναι ικανές να θηλάσουν, η απάντηση είναι πως ναι, μιας και η ίδια η φύση έχει προνοήσει για αυτό.

Το μητρικό γάλα ,όπως αναφέραμε  περιέχει όλες τις θρεπτικές εκείνες  ουσίες που χρειάζεται το βρέφος όχι μόνο για την ανάπτυξή του, αλλά και για την προστασία του από σοβαρές λοιμώξεις και αλλεργίες. Έχει διαπιστωθεί ότι μωρά που θηλάζουν δεν αρρωσταίνουν τόσο συχνά, μιας και μέσω του γάλατος , παίρνουν όλα τα αντισώματα που χρειάζονται από την μητέρα τους  καθώς και κάποια «καλά» μικρόβια που το βοηθούν να αναπτύξει ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα.

Μέσω όμως του θηλασμού δεν προστατεύεται μόνο η υγεία του μωρού αλλά και της ίδιας της μάνας, μιας και την προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο στις ωοθήκες.

Σίγουρα υπάρχουν και άλλα πολλά πλεονεκτήματα και κυρίως σε συναισθηματικό επίπεδο. Τους πρώτους μήνες που ακόμα ένα μωρό δεν βλέπει, δεν ξεχωρίζει ακόμα πρόσωπα και χώρους, η μυρωδιά και η επαφή τους δέρματος διαμέσου του θηλασμού με την μητέρα του, του δημιουργεί στοργή και ασφάλεια.

Από την άλλη η νέα μανούλα μέσω αυτής της νέας της εμπειρίας, μαθαίνει και παρατηρεί τις κινήσεις του μωρού, τις ανάγκες του, τις ιδιαιτερότητες του, γιατί αφιερώνει αρκετό χρόνο μαζί του όταν θηλάζει αποκλειστικά.

Ο αποκλειστικός θηλασμός, είναι ελεύθερος από άποψη προγράμματος και χρόνου, για αυτό και ειδικά τον πρώτο καιρό ένα μωρό μπορεί να χρειάζεται να θηλάζει αρκετά συχνά και χωρίς ωράριο. Μην ξεχνάμε ότι ο θηλασμός δεν είναι μόνο τροφή, αλλά αποτελεί και μια πηγή ηρεμίας, φροντίδας για να μπορέσουμε να κοιμίσουμε ένα μωρό ή να το καθησυχάσουμε από πόνους και φόβους.

Έτσι η παραγωγή γάλατος, δεν είναι παρά μόνο, μια κίνηση προσφοράς και ζήτησης .Όσο περισσότερο ζητήσει το μωρό, τόσο μπορεί να προσφέρει ο οργανισμός καθεμιάς γυναίκας. Πάνω σε αυτό το θέμα κιόλας, υπάρχει μεγάλη σύγχυση και αρκετές μανούλες πιστεύουν ότι απλά κάποια στιγμή στέρεψε το γάλα τους και αναγκάστηκαν να δώσουν συμπλήρωμα.

Αν σκεφτούμε λογικά, εφόσον ο θηλασμός από το ξεκίνημα του αποτελεί μια φυσική λειτουργία του οργανισμού, τότε σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί αυτό να σταματήσει, εάν δεν το σταματήσουμε εμείς οι ίδιες. Μάλιστα, επειδή βρισκόμαστε σε μια εποχή που οι περισσότερες γυναίκες είναι εργαζόμενες και επειδή ο αποκλειστικός θηλασμός δεν μπορεί να επιτευχθεί, υπάρχουν στο εμπόριο αρκετά θήλαστρα, ειδικές συσκευές για να μπορούν να βγάζουν το γάλα τους και να το αποθηκεύουν, προκειμένου να μην σταματήσουν την γαλουχία.

Σίγουρα λοιπόν ο θηλασμός δεν είναι μια μηχανική διαδικασία, αλλά μια γέφυρα αγάπης, εμπιστοσύνης, ζεστασιάς και τρυφερότητας που αναπτύσσεται ανάμεσα σε μια μητέρα με το μωρό της, που μαθαίνεται καθώς αυτό βιώνεται και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μητέρες που δεν κατάφεραν να θηλάσουν ή να θηλάσουν όσο θα ήθελαν, ότι επιτυγχάνουν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ήδη αναφέραμε.

Ο ρόλος της μητρότητας είναι ιδιαίτερος και δύσκολος και σίγουρα κάθε μητέρα αποτελεί αγάπη για το ίδιο της το παιδί!

Ευαγγελία Κοκκίνου