Print this page

Tι να κάνω όταν το παιδί δεν μ ακούει;

Η καλή επικοινωνία αποτελεί τη βάση για μία σωστή σχέση με τα παιδιά. Το μεγαλύτερο παράπονο όμως των περισσοτέρων γονιών είναι ότι τα παιδιά τους δεν τους ακούνε με αποτέλεσμα να χάνουν γρήγορα την ψυχραιμία τους και να καταλήγουν σε καυγά.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν έτσι ώστε να επικοινωνούμε πιο εύκολα με τα παιδιά μας και να κάνουν αυτό που τους λέμε χωρίς να χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε αυτό που θέλουμε και τελικά να μην γίνεται πράξη;

Καταρχήν φρόντισε όταν μιλάς στο παιδί σου να κατεβαίνεις στο ύψος του και να το κοιτάς στα μάτια. Μίλησέ τ ου με ηρεμία και με σταθερή φωνή. Είναι ανώφελο να προσπαθείς να του μιλήσεις όταν αυτό παίζει, βλέπει τηλεόραση ή ασχολείται με κάτι που το ενδιαφέρει. Το παιδί δε θα δώσει καμία σημασία σε αυτά που του λές.

Πολύ σημαντικό επίσης είναι, όταν ζητάς από το παιδί σου να κάνει κάτι ή θέλεις να κάνεις μία σοβαρή συζήτηση μαζί του να χρησιμοποιείς απλό λεξιλόγιο. Απόφυγε τις δύσκολες και σύνθετες λέξεις που μπορεί να το μπερδέψουν. Καλό θα είναι όταν πρόκειται για παιδιά μικρότερης ηλικίας να μην χρησιμοποιείται ο μεταφορικός λόγος διότι δυσκολεύονται να τον κατανοήσουν.

Όταν θέλεις το παιδί σου να κάνει κάτι μην το εκβιάζεις και μην το απειλείς με τιμωρία στην περίπτωση που δε θα σε ακούσει!! Δώς ’του ένα χρονικό περιθώριο. Μπορείς να πεις για παράδειγμα ‘’Μάνο θέλω σε πέντε λεπτά να έχεις κλείσει την τηλεόραση’’ και όχι ‘’Κλείσε την τηλεόραση τώρα γιατί αλλιώς δε θα ξαναδείς ’’ . Όταν λοιπόν κάνει αυτό που θα του ζητήσεις φρόντισε να επιβραβεύσεις αυτή του τη συμπεριφορά.

Πέρα από την λεκτική επιβράβευση μπορείς να χρησιμοποιείς ως κίνητρο για την πραγματοποίηση μιας πράξης έναν ενισχυτή. Επιλέγουμε δηλαδή κάτι που αρέσει στο παιδί ή κάποιο φαγώσιμο και αφού συνεργαστεί , του το δίνουμε. Με τον καιρό βέβαια και αφού θα το βλέπουμε ότι το παιδί θα ακούει πιο εύκολα καλό θα είναι να μειώνονται οι ενισχυτές και να χρησιμοποιείται μόνο η λεκτική επιβράβευση.

Τέλος μην ξεχνάς ότι για να έχεις την αμέριστη προσοχή του παιδιού σου πρέπει να είσαι σύντομος και να μπαίνεις κατευθείαν στο θέμα!

ΤΣΙΜΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ