Print this page

Toddles & Tiaras

Το αμερικάνικο κανάλι TLC παρουσιάζει εδώ και επτά χρόνια τώρα την εκπομπή Toddles and Tiaras, πρόκειται για καλλιστεία μικρών παιδιών (ξεκινάνε από 6 μηνών). Για να έχετε μια ιδέα για του τι πρόκειται, δείτε το βίντεο και μετά συνεχίστε το διάβασμα.

Σε αυτό το βίντεο παρακολουθήσατε μια μαμά με την κόρη της που την τραβολογούσε σε πάνω από 100 διαγωνισμούς να:

ψεκάζει την 10χρονη κόρη της με (fake tan) ψεύτικο μαύρισμα: η οποία δεν κλαίει μεν αλλά λέει δε ότι πονάει χειρότερα από κόψιμο από χαρτί, διότι όταν το χρώμα σου είναι ηλιοκαμένο δείχνεις πιο υγιής. της βγάζει τα φρύδια: ώστε να είναι όλα τέλεια της κάνει λεύκανση στα δόντια: που έχει απαίσια γεύση για να τονιστεί περισσότερο το χαμόγελο της στους κριτές. Στα μικρότερα σε ηλικίας κορίτσια βάζουν ειδικό μασελάκι διότι τα δόντια τους είναι ακόμα πολύ μικρά και δεν φαίνονται την χτενίζει: χωρίς να καταλαβαίνει ιδιαίτερα τον πόνο που της προκαλεί. την βάφει και να την ντύνει κάπως υπερβολικά για τα 10 της χρόνια

Αυτό το βίντεο είναι από τα πιο light που υπάρχουν από τον διαγωνισμό, κάποιες φορές πετυχαίνω στην τηλεόραση το Toddlers & Tiaras και μου προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα αλλά τις περισσότερες φορές λυπάμαι για τα κοριτσάκια αυτά, τον τρόπο με τον οποίον οι γονείς τους τα μεγαλώνουν και το πως καταστρέφουν τα αθώα παιδικά τους χρόνια. Την πρώτη φορά που το είχα δείξει σε μία φίλη μου είχε πραγματικά σοκαριστεί και στην ουσία αυτό είναι που κυριαρχεί απ’ όλα τα άλλα, το σοκ της κατάστασης. Βέβαια όσο τρομακτική είναι η κατάσταση αυτή άλλο τόσο τρομακτικοί είμαστε εμείς που καθόμαστε και τα βλέπουμε και κολλάμε και ίσως να είμαστε και εκπαιδευμένοι στο να βλέπουμε απαράδεκτα πράγματα. Χρειαζόμαστε την αλλαγή, την αλλαγή της σκέψης και της συμπεριφοράς μας.

Όσον αφορά τα μικρότερα παιδιά πολλές φορές διαμαρτύρονται και βάζουν τα κλάματα επειδή η διαδικασία γι’αυτά είναι επώδυνη, και οι γονείς τους τα σταματάνε όχι για να τα ηρεμήσουν αλλά αντιθέτως γιατί μπροστά είναι οι κάμερες (και δεν είναι σωστό). Το ψεύτικο μαύρισμα, ψεύτικα μαλλιά- δόντια- νύχια, makeup για να δείχνουν σαν μικρές πριγκίπισσες και φυσικά με όσο πιο πολύ μεγάλα και εντυπωσιακά φορέματα που τους αναλογούν είναι οι διαδικασίες που ακολουθούνται πριν από κάθε διαγωνισμό ομορφιάς.

Κάνουν ολόκληρες πρόβες για τις χορογραφίες που θα τους ζητηθούν και άλλα πολλά, μέσα από αυτό το show έχουν βγει και ριάλιτι που είναι βασισμένο στις ζωές συγκεκριμένων κοριτσιών όπως η Honey Boo Boo, η Makenzie και η Eden Wood η οποία έχει εκδώσει δικό της βιβλίο. Συνήθως αυτό πηγάζει από τις ίδιες τις μητέρες τους που έχουν κάποιου είδους έμμονης να το πω, κόμπλεξ να το πω. Μάλλον οι μητέρες αυτές δεν έχουν καταλάβει ότι η πραγματική ομορφιά των παιδιών τους πηγάζει από μέσα τους και δεν αντανακλάτε από τα ‘‘φτιασιδώματα’’.

Φένια Μάρκου

Media