Print this page

Σαν ακροβάτης

Κάθε φορά που σαν παιδάκι με πήγαιναν στο τσίρκο θυμάμαι πως με μάγευαν οι ακροβάτες - πάντα. Τους κοιτούσα με κομμένη την ανάσα να σκαρφαλώνουν στις ανεμόσκαλες τους τόσο ψηλά που στο τέλος, δεν ξεχώριζα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους παρά μόνο τα περίτεχνα κα αστραφτερά τους κοστούμια. Τη δε στιγμή που ξεκινούσαν τα τύμπανα να χτυπούν, η καρδούλα μου έχανε το ρυθμό της κοιτώντας αποσβολωμένη τους ακροβάτες, άλλοτε να ισορροπούν στο τεντωμένο σχοινί και άλλοτε να κάνουν κούνια με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω.

Όταν μάλιστα πραγματοποιούσαν κάποιο σάλτο με σκοπό να πιαστούν από τα χέρια κάπου άλλου ακροβάτη σταματούσα να αναπνέω μην τυχόν και κάνω θόρυβο και αποσπάσω την προσοχή τους. Τη στιγμή που τα τύμπανα σήμαιναν το «ΤΑ-ΝΤΑ» και οι ακροβάτες ολοκλήρωναν το νούμερο τους, τότε και μόνο τότε ξεκινούσε η καρδούλα μου να χτυπά ήρεμα και ρυθμικά, η αναπνοή μου γινόταν ξανά βαθιά και καθησυχαστική και σιγά σιγά βολευόμουν και πάλι στη θέση μου αφήνοντας ένα ξέπνοο ουφ να διώξει όλη την ένταση.

Πολλές φορές ευχήθηκα να ήμουν κι εγώ ακροβάτης, να ισορροπώ με δεξιοτεχνία στο τεντωμένο σχοινί, να στροβιλίζομαι στον αέρα κάνοντας κούνια και σε κάθε σάλτο να προσγειώνομαι με περισσή χάρη στα πόδια μου, περήφανη για το κατόρθωμα μου.

Και παράπονο δεν έχω. Ακροβάτης βέβαια δεν έγινα, αλλά η ζωή φρόντισε να με διδάξει την τέχνη της ισορροπίας. Έφαγα πολλές φορές τα μούτρα μου προσπαθώντας να σταθώ στα πόδια μου μέσα σε δύσκολες καταστάσεις και αντίξοες συνθήκες, αλλά το μάθημα μου το πήρα.

Έτσι γνωρίζοντας ισορροπία και κάνοντας πρακτική σε διάφορα ακροβατικά κατόρθωσα να σταθώ στο ύψος μου και ως σύζυγος και ως μητέρα. Θα μου πεις τι σχέση έχουν τώρα όλα αυτά; Άσε με να σου εξηγήσω…

Κάθε φορά που κάτι συμβαίνει στη ζωή σου και οι σταθερές σου αλλάζουν, είτε για καλό είτε για κακό, αναγκάζεσαι να βρεις νέες ισορροπίες για να καταφέρεις να μείνεις όρθια και να χαμογελάς θριαμβευτικά. Για να λειτουργήσεις ως σύζυγος έπρεπε, να μάθεις να ισορροπείς ανάμεσα στα θέλω τα δικά σου και στα θέλω του συντρόφου σου. Να αφήσεις τα χέρια και να πηδήξεις από το βάθρο του εργένη με σκοπό να πιάσεις τα χέρια του παρτενέρ σου και να χορέψετε σε καινούργιο σκοπό, αγκαλιασμένοι σφιχτά. Και τα κατάφερες! Μπορεί να σου πήρε καιρό, μπορεί και όχι, σημασία έχει εδώ το αποτέλεσμα.

Και πάνω που ισορρόπησες στη νέα αυτή κατάσταση ήρθε ένα μωρό να ταράξει και πάλι τα… σχοινιά. Αυτή τη φορά το ακροβατικό νούμερο είναι πιο απαιτητικό. Χρειάζεται να αφήσετε και οι δυο τα χέρια από τους ιμάντες που σας στηρίζουν, να πηδήξετε ψηλά στον αέρα κι από το καθεστώς του ζεύγους, να προσγειωθείτε με σιγουριά σε μια νέα οικογενειακή κατάσταση και να φτιάξετε με τα χέρια μια αυτοσχέδια θέση για το μπομπιράκι σας. Και πρέπει να μάθετε να συνεννοείστε και να ισορροπείτε οι δυο σας ώστε να αποτελείτε το δίχτυ ασφαλείας του νέου μέλους που ήρθε να πάρει μέρος στο δικό σας ακροβατικό. Αυτό το νούμερο κι αν θέλει προσπάθεια και κόπο και αγώνα κι επιμονή! Πολλές φορές θα πέσεις από ύψος κι άλλες τόσες θα κατορθώσεις να φτάσεις στην άλλη άκρη του σχοινιού καμαρώνοντας για την κατάκτησή σου. «ΤΑ-ΝΤΑ» ναι, θα τα καταφέρεις!

Δήμητρα Μπελόκα