Print this page

Και οι μπαμπάδες παθαίνουν επιλόχειο κατάθλιψη

Ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό νέων μπαμπάδων βιώνει συμπτώματα κατάθλιψης μετά τη γέννηση του παιδιού τους, όμως συνήθως το πρόβλημα δεν εντοπίζεται και δεν αντιμετωπίζεται σωστά.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ένας στους δέκα νέους μπαμπάδες βιώνουν μια κατάσταση παρόμοια με τα λεγόμενα baby blues. Και μολονότι ότι το ποσοστό είναι πολύ μικρό σε σχέση με τις γυναίκες, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι σημαντικό.

Οι παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν αυτή την κατάσταση είναι κυρίως η έλλειψη ύπνου, το άγχος που προκαλούν οι καινούριες ευθύνες και η ανάγκη τους να στηρίξουν τη γυναίκα τους όταν εκείνη πάσχει από επιλόχειο κατάθλιψη, όπως αναφέρεται σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση της American Medical Association.

Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίστηκαν σε στοιχεία που αφορούσαν 28.004 γονείς από 16 διαφορετικές χώρες.

Σύμφωνα με αυτά, οι νέοι μπαμπάδες είναι σε γενικές γραμμές πιο χαρούμενοι τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού, ενώ τα συμπτώματα της κατάθλιψης ξεκινούν μετά από τρεις έως έξι μήνες. Στο εξάμηνο μετά τον τοκετό περίπου το 10-25% των μπαμπάδων αναπτύσσουν καταθλιπτικά συμπτώματα. Μάλιστα περισσότερες πιθανότητες για κάτι τέτοιο έχουν οι άντρες που και οι γυναίκες τους πάσχουν από επιλόχειο κατάθλιψη.