Print this page

Ο κόσμος σου αλλιώς!

Υπάρχουν κάποια πράγματα, γενικές αλήθειες, νόμοι της φύσης και λοιπά που δεν πρόκειται να αλλάξουν όσα χρόνια κι αν περάσουν. Δηλαδή ναι, η γη είναι στρογγυλή, ο ήλιος βγαίνει από την ανατολή, το ελληνικό καλοκαίρι διαρκεί έξι μήνες! Για όλα τα άλλα όμως μπορεί να έρθει η στιγμή που θα χρειαστεί να αναθεωρήσεις. Και είναι αλήθεια πως ο ερχομός ενός μωρού σε οδηγεί να διαμορφώσεις μια νέα κοσμοθεωρία.

Για σκέψου:

- Πριν γκρίνιαζες πως δεν φτάνουν 24ώρες για να προλάβεις δουλειά, νοικοκυριό και εξόδους με φίλους. Κοίτα να δεις όμως τώρα που κάνεις όοοολα τα προηγούμενα, μαζί με την ανατροφή ενός παιδιού μέσα σε 24 ώρες!

- Πάντα πίστευες πως για να λειτουργήσεις χρειάζονται τουλάχιστον 8 ώρες ύπνου. Τελικά στην πράξη βλέπεις πως και με τις μισές ώρες όχι απλά λειτουργείς αλλά είσαι και σε turbo mode.

- Κάθε φορά που το σαββατοκύριακο μαζεύονταν δυο πλυντήρια για σιδέρωμα το θεωρούσες βουνό. Με το μωρό πια, μαζεύονται δυο πλυντήρια κάθε δυο μέρες κι εσύ ως δεινός ορειβάτης ανεβαίνεις το βουνό με πλήρη επιτυχία. Και χαμόγελο μη σου πω.

- Στον διαδίκτυο συνήθιζες να χαζεύεις περιοδικά και blog μόδας. Ξαφνικά όμως ανακάλυψες όλα τα bebesites και blogs αναζητώντας το ασφαλέστερο παιδικό καθισματάκι αυτοκινήτου καθώς και προσφορές σε παιδικές πάνες.

- Οι σακούλες του σουπερμάρκετ συνήθως γέμιζαν με τυριά, ζαμπόν, αναψυκτικά, μπύρες και πατατάκια. Και το καλοκαίρι με οικογενειακό παγωτό. Πλέον στα ψώνια σου την πρώτη θέση έχουν οι παιδικές κρέμες και τα γιαούρτια, πάνες και μωρομάντηλα …και ναι, το καλοκαίρι οικογενειακό παγωτό.

- Παλαιότερα όταν ξενυχτούσες και μετά πήγαινες κατευθείαν για δουλειά σήμαινε πως: βγήκες, τα ήπιες, έφαγες βρώμικο από τη γνωστή καντίνα, είδες την ανατολή, γύρισες σπίτι να πάρεις τα γυαλιά ηλίου και πήγες γραφείο. Τώρα κάθε φορά που ξενυχτάς και πάς την επομένη κατευθείαν για δουλειά σημαίνει πως: το μωρό όλη νύχτα δεν έκλεισε μάτι, το κρατούσες με τις ώρες αγκαλιά και έκοβες βόλτες στο σπίτι, κατά το ξημέρωμα κατάφερες επιτέλους να το κοιμήσεις, έβαλες τα γυαλιά ηλίου να κρύψεις την κούραση και τους μαύρους κύκλους και πήγες γραφείο.

- Κυριακή πρωί πάντα ξυπνούσες αργά, ευχαριστιόσουν το χουζούρι στο σπίτι και συναντιόσουν με τους κολλητούς για branch. Με την έλευση του μωρού Κυριακή πρωί σημαίνει επί ποδός από νωρίς και στους δρόμους για αθλοπαιδιές.

- Συνάντηση με την παρέα σε φιλικό σπίτι ήταν συνώνυμο του πίτσα και μπύρες με ταινία ή/και επιτραπέζιο. Πλέον συνάντηση σε φιλικό σπίτι σημαίνει να παίξουν δυο ώρες τα παιδιά, να προλάβουν οι ενήλικες να πουν δυο κουβέντες στο πόδι και να μαζευτούμε πίσω στο σπίτι νωρίς, γιατί την επομένη έχουμε πρωινό ξύπνημα για το σχολείο.

Είμαι σίγουρη πως πέρα απ’ αυτά έχεις κι εσύ αναθεωρήσει απόψεις, συνήθειες και καταστάσεις. Και θα συνεχίσεις να το κάνεις καθώς το παιδί μεγαλώνει ή καθώς θα έρθει άλλο ένα μωρό στην οικογένεια. Το σημαντικό όμως είναι να μπορείς τελικά να αναθεωρείς. Μονάχα έτσι θα καταφέρεις να συντονιστείς, να εξελιχθείς και να απολαύσεις τη νέα κατάσταση. Βρε μήπως τελικά το ελληνικό καλοκαίρι διαρκεί εννέα μήνες;

Δήμητρα Μπελόκα