Print this page

Οι 5 (άλλες) μαμάδες που κάθε μαμά χρειάζεται...

Δεδομένου ότι είστε πια μητέρα, είναι εξαιρετικά πιθανό να κάνετε πλέον παρέα κυρίως με άλλες μαμάδες. Αυτές των παιδιών που γνωρίσατε στην παιδική χαρά, στο νηπιαγωγείο ή στη γειτονιά. Μπορεί επίσης να είναι παιδικές φίλες με τις οποίες ξαναβρεθήκατε (αν είχατε ποτέ χαθεί) μια που βρίσκεστε στην ίδια φάση ζωής. Ανάμεσά τους υπάρχουν πέντε που θα σας φανούν πολύτιμες τα επόμενα χρόνια. Αυτές είναι:

1) Η χαλαρή μαμά. Κάνει κάθε μέρα περίπου ό,τι κι εσείς όμως δεν δείχνει ποτέ να αγχώνεται ή να εκνευρίζεται. Παίζει κρυφτό μαζί με τα παιδιά, ανεβαίνει στην κούνια, χοροπηδάει μαζί τους στο τραμπολίνο και δέχεται πάντα με ενθουσιασμό όταν τα πιτσιρίκια προτείνουν να μαζευτούν όλα στο σπίτι της για να δούνε ταινία και να φάνε ποπ κορν.

Γιατί τη χρειάζεστε: Επειδή με την παρουσία της σας θυμίζει ότι τα παιδιά είναι πολύ διασκεδαστική παρέα και ότι είναι πιο σημαντικό να περάσετε καλά μαζί τους παρά να ανησυχείτε εάν λερώσουν το μπλουζάκι. Είναι η ζωντανή απόδειξη ότι κανείς δεν είναι πολύ μεγάλος για να παίξει σαν παιδί (μαζί με το παιδί του).

2) Η υπεύθυνη μαμά. Αυτή η μαμά θυμάται ακριβώς ποιο μήνα πρέπει να γίνει κάθε εμβόλιο, ποιες ασκήσεις έβαλε η δασκάλα στη γλώσσα και πότε πρέπει να παραδώσετε υπογεγραμμένο το σημείωμα για τη συμμετοχή του παιδιού στη σχολική εκδρομή. Εάν χρειαστεί να της ζητήσετε να πάρει εκείνη το παιδί από το μπαλέτο ή να προσέχει το μωρό μέχρι να επιστρέψετε από την τουαλέτα, ξέρετε ότι θα το κάνει.

Γιατί τη χρειάζεστε: Σας θυμίζει ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να σας βοηθήσουν όταν νιώθετε ότι το βάρος της μητρότητας είναι πολύ βαρύ για τους ώμους σας. Κι ότι ακόμα κι αν δεν έχετε ιδέα πώς να χειριστείτε μια κατάσταση με τα παιδιά, μπορεί κάποιος να σας πει μια αξιόπιστη γνώμη.

3) Η γλυκιά μαμά. Αγαπάει όλα τα παιδιά, τα δικά της αλλά και τα δικά σας και ενθουσιάζεται με ό,τι κάνουν, ακόμα κι όταν εσείς η ίδια δεν βλέπετε να συμβαίνει κάτι συναρπαστικό. Δεν έχει ίχνος ανταγωνισμού, δεν θα επιχειρήσει να σας δώσει συμβουλές ούτε θα προσπαθήσει ποτέ να σας πείσει ότι δεν κάνετε τα πράγματα με το σωστό τρόπο.

Γιατί τη χρειάζεστε: Επειδή σας θυμίζει ότι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε πρόκληση στη ζωή είναι με ένα χαμόγελο. Και επειδή υπάρχουν στιγμές που θέλετε να ξέρετε ότι σημασία δεν έχει να τα κάνεις όλα σωστά αλλά να τα κάνεις με καλό σκοπό.

4) Η νέα μαμά. Κρατάει στην αγκαλιά το μωρό της κι έχει στα μάτια έναν ενθουσιασμό που εναλλάσσεται κάθε τόσο με απελπισία, όπως νιώθατε κι εσείς όταν ήσασταν πριν από λίγο ή περισσότερο καιρό στη θέση της. Έχει περισσότερες απορίες από όσες απόψεις σε ό,τι αφορά τα παιδιά και τη μόνιμη αγωνία πώς θα ανταποκριθεί στις τόσες ανάγκες τους.

Γιατί τη χρειάζεστε: Επειδή σας υπενθυμίζει ότι είστε σε θέση να προσφέρετε τη βοήθειά σας σε κάποιον που την έχει ανάγκη –όπως είχατε κι εσείς κάποτε. Σας δίνει την ευκαιρία να προσφέρετε, κάνοντας μικρά αλλά τόσο σημαντικά (το ξέρετε) πράγματα, όπως να κρατήσετε την πόρτα ανοιχτή για να περάσει με το καρότσι ή να πείτε «είσαι πολύ καλή μαμά» όταν βλέπετε ότι αμφιβάλει.

5) Η βετεράνος μαμά. Έχει τουλάχιστον ένα παιδί αρκετά μεγαλύτερο από τα δικά σας και ό,τι κι αν σας συμβαίνει εκείνη το έχει ήδη αντιμετωπίσει. Έχει σκύψει ήδη εκατοντάδες φορές για να σηκώνει ένα νήπιο που μόλις άρχισε να περπατάει, έχει φιλήσει χιλιάδες τραύματα σε αγκώνες και γόνατα, έχει επιβιώσει με επιτυχία πολλές πρώτες μέρες στο σχολείο, έχει ξεπεράσει τσακωμούς, πρώτους έρωτες, εξετάσεις… Και είναι, ως μαμά, σε ένα άλλο στάδιο που –όπως όλα- έχει τις προκλήσεις αλλά και τις θαυμαστές στιγμές του.

Γιατί τη χρειάζεστε: Επειδή σας θυμίζει ότι, όσο κουρασμένη ή πελαγωμένη κι αν νιώθετε τώρα, σύντομα –πολύ πιο γρήγορα από όσο φαντάζεστε- θα έρθει η ώρα που θα πίνετε καφέ με τις φίλες σας, παλιές και νέες, και θα αναρωτιέστε πότε πέρασαν τα χρόνια και μεγάλωσαν τόσο τα παιδιά σας. Και θα νιώθετε ευγνώμων που έχετε τόσο καλά παιδιά. Και τόσο καλές φίλες!