Print this page

Συμβουλές μιας μαμάς στον γιο της

Ούσα μαμά δύο αγοριών και έχοντας ζήσει τη χαρά του να έχεις αγόρι δις, μόνο για αυτά μπορώ να μιλήσω με λατρεία και αγάπη. Γιατί πραγματικά τα αγόρια τα λατρεύω και δε ξέρω πως είναι να ζεις χωρίς αυτά. Αγόρι ήθελα από την αρχή και ήξερα πως και το δεύτερο αγόρι θα ήταν. Και μέσα μου αυτό ευχόμουν, ένα αγοράκι ακόμη. Το να μεγαλώνεις αγόρια απαιτεί διπλό κόπο και η ευθύνη να βγάλεις εκεί έξω σωστούς άντρες είναι μεγάλη.  

Και σκέφτομαι τι είναι αυτό που πρέπει να τα διδάξεις ώστε να αλλάξει το κατεστημένο των αντρών που είναι εκεί έξω με λάθος ανατροφή και κατάλοιπα γενεών; Τι θα ήθελα εγώ για αυτά; Απλά και ουσιαστικά πράγματα που θα γεμίζουν τη ζωή τους.

Να είναι ευγενείς. Η ευγένεια δε κοστίζει τίποτα και αγοράζει τα πάντα. Να έχουν τρόπους.Το ευχαριστώ και το παρακαλώ εξακολουθούν να είναι μαγικές λέξεις.

Να έχουν ήθος και αρχές, αρετές που σπανίζουν σήμερα αλλά που καθορίζουν σε βάθος το χαρακτήρα ενός ανθρώπου. Να σέβονται τις γυναίκες και να τους φέρονται με τρυφερότητα, γιατί η μοναξιά είναι ασήκωτη αν σε ακολουθεί για πάντα. Και όταν απαιτείς σεβασμό πρέπει να είσαι σε θέση και να δώσεις.

Να είναι δυνατοί και ταυτόχρονα ευαίσθητοι, δεν είναι κακό ένας άντρας να κλαίει, ούτε και καλό να δείχνει μόνιμα άτρωτος.Κανείς δεν είναι υπεράνθρωπος μόνο και μόνο επειδή έχει τη ρετσινιά του "ισχυρού φύλου".

Να είναι σεξουαλικά υπεύθυνοι απέναντι στον άνθρωπο που θα επιλέξουν. Να μην έχουν κριτήρια στην επιλογή του ανθρώπου που θα σχετιστούν βάσει φυλής, χρώματος, κοινωνικής θέσης.Να δίνουν έμφαση στον άνθρωπο και το περιεχόμενο του και τι μπορεί να τους προσφέρει αυτός.

Τα χρήματα να μην είναι αυτοσκοπός και να τα αφήσουν να καθορίζουν τη ζωή τους και το ποιοι είναι αλλά να είναι το μέσο απλά για μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Η μόρφωση, η καλλιέργεια και η παιδεία είναι κάτι που δε μπορεί να στο πάρει κανένας και είναι τα εφόδια τους.Να ανακαλύπτουν συνεχώς και να μην εφυσηχάζουν καθώς η γνώση εμπλουτίζει και βελτιώνει τη ζωή.

Να αγαπάνε τον εαυτό τους, να νιώθουν σίγουροι για αυτόν και να είναι ελεύθεροι συνάμα ανεξάρτητοι έχοντας το πλήρη έλεγχο της ζωής τους.

Να είναι ισότιμα ενεργοί στο σπίτι και ότι συνεπάγεται αυτό. Αφού μία γυναίκα μπορεί να κάνει ότι και ένας άντρας έτσι και ο άντρας μπορεί εξίσου να αλλάξει πάνες και να βάλει πλυντήριο.  

Και όλα αυτά θα επιτευχθούν δίνοντας καθημερινά ερεθίσματα και εκθέτοντάς τα σε όλες εκείνες τις καταστάσεις που θα τα "ψήσει" και θα τους δείξει το μονοπάτι της ζωής. Και εμείς από δίπλα σιωπηλά χωρίς πολλές παρεμβάσεις να τα πιστεύουμε, να τα αγαπάμε και να τους μαθαίνουμε τη ζωή..

"Η τέχνη της μητρότητας είναι να μάθεις στα παιδιά σου την τέχνη της Ζωής" - Elaine Heffner

Μαριάννα Στεργιούλα