Print this page

Πιο υγιείς οι γυναίκες που κάνουν μεγαλύτερες παιδιά;

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τα καλά του να κάνεις πιο μεγάλη παιδιά!

Όταν γίνεσαι μαμά στα 20 ή στα 25 έχεις με το μέρος σου όλα εκείνα τα αποθέματα ενέργειας που χρειάζεσαι για να απολαύσεις την καθημερινότητα με το παιδί σου. Αργότερα, μετά τα 30 και τα 35, πάλι, η μητρότητα συνδυάζεται καλύτερα με την καριέρα και τη συναισθηματική εξέλιξη μιας γυναίκας. Και, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, αποτελεί έναν αρκετά αξιόπιστο δείκτη υγείας και –πιθανότατα- μακροημέρευσης! Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Menopause, οι γυναίκες που συλλαμβάνουν με φυσιολογικό τρόπο μετά την ηλικία των 33 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν για να γιορτάσουν τα 95α γενέθλιά τους, σε σχέση με εκείνες που έκαναν το τελευταίο παιδί τους πριν τα 29.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η απόκτηση παιδιών σ’ αυτή την ηλικία αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, αλλά ότι είναι ένα σημάδι ότι ο οργανισμός λειτουργεί σωστά. Με άλλα λόγια, αν μπορείς να κάνεις μωρό στα 35, πιθανότατα έχεις τη γενετική προδιάθεση να γερνάς με πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι ο μέσος άνθρωπος που σημαίνει ότι μάλλον θα ζήσεις περισσότερο!

«Η ικανότητα μιας γυναίκας να συλλάβει σε μεγαλύτερη ηλικία είναι ένας δείκτης ότι το αναπαραγωγικό της σύστημα δεν έχει γεράσει ακόμα –και προφανώς το ίδιο συμβαίνει και με το υπόλοιπο σώμα της», σχολιάζει ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής ιατρικής, Τόμας Πέρις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, για κάθε χρόνο που «καθυστερεί» η απόκτηση παιδιού αυξάνονται κατά 5% οι πιθανότητες να ζήσει η γυναίκα πολλά χρόνια.

Τα ακόμα καλύτερα νέα είναι ότι και τα παιδιά που γεννιούνται έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν καλύτερη υγεία, αφού παίρνουν ένα μέρος των γονιδίων από τη μητέρα τους, όπως σχολιάζει ο Πέρις.