Print this page

Πώς να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση της κόρης σας

Η κόρη σας αγχώνεται για τα κιλά της ή θεωρεί ότι είναι λιγότερο όμορφη από τις φίλες της; Αυτά τα tips θα σας βοηθήσουν να την δει πόσο ξεχωριστή και σπουδαία είναι! 

Συζητήστε μαζί  της. Εξηγήστε της ότι πολλά κορίτσια νιώθουν ότι πρέπει να είναι υπερβολικά αδύνατα ή τόσο όμορφα όσο εκείνα στα εξώφυλλα των περιοδικών, προκειμένου να είναι αποδεκτά. Πείτε της ότι κι εσείς είχατε αισθανθεί την πίεση αυτή στην ηλικία της. Έτσι, θα συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι μόνη και της δίνετε ένα αληθινό πρότυπο: όπως καταφέρατε εσείς να νιώσετε καλά αι να συμφιλιωθείτε με τον εαυτό της, μπορεί να το κάνει κι εκείνη.

Πείτε της ότι είναι όμορφη ΚΑΙ έξυπνη. Δείξτε της πόσο όμορφη τη θεωρείτε, χωρίς όμως να το παρακάνετε. Αυτό που θέλετε είναι η κόρη σας να νιώθει καλά για την εικόνα της, όχι να γίνει ματαιόδοξη. Γι’ αυτό, μην εστιάζετε στην εξωτερική της εμφάνιση περισσότερο από όσο την επαινείτε για τις επιδόσεις της στο σχολείο, τη συμμετοχή της σε κάποια δραστηριότητα ή τον τρόπο που φέρεται στους άλλους,

Μην κάνετε άσχημα σχόλια. Εάν είχατε ακούσει ποτέ τη δική σας μητέρα να λέει πόσο άσχημα ήταν τα πόδια σας για να φορέσετε μίνι ή κάτι παρόμοιο, είναι βέβαιο ότι το θυμάστε ακόμη. Η αλήθεια είναι ότι η μητέρα είναι πρότυπο για την κόρη της και οποιοδήποτε σχόλιό της παίζει τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση της εικόνας που έχει η ίδια για τον εαυτό της. Για τον ίδιο λόγο, είναι σημαντικό να μην κάνετε αρνητικά σχόλια ούτε για τη δική σας εμφάνιση.

Δείτε μαζί τηλεόραση. Συζητήστε μαζί της αυτά που βλέπετε. Αρπάξτε κάθε ευκαιρία για να της εξηγήσετε ότι συχνά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προβάλλουν αισθητικά πρότυπα που είναι ανθυγιεινό ή και αδύνατον για ένα «κανονικό» κορίτσι να τα ακολουθήσει. Εξηγήστε της ότι δεν έχει κανένα λόγο να ζηλεύει τα πολύ λεπτά, ψηλά ή σέξι κορίτσια που βλέπει.

Αφήστε της το περιθώριο να είναι ο εαυτός της. Ρωτήστε τη τι θέλει, ζητήστε τη γνώμη της, βοηθήστε τη να ανακαλύψει τι της αρέσει, τι πιστεύει και να κάνει τις δικές της επιλογές. Μην την υποχρεώνετε να συμβιβάζεται προκειμένου να μη χαλάσει το χατίρι κάποιου ή να είναι αποδεκτή από τους άλλους,  

Προτείνετέ της να ξεκινήσει κάποιο σπορ. Έρευνα έχει δείξει ότι τα κορίτσια που συμμετέχουν σε ομαδικά αθλήματα αναπτύσσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, επειδή αντλούν επιβεβαίωση από τα άλλα μέλη της ομάδας τους.

Μην φοράτε τα ίδια ρούχα. Αφήστε την κόρη σας να ακολουθήσει το δικό της στυλ και μην επιλέγετε ρούχα που την κάνουν να δείχνει σαν κλώνος σας. Μην ξεχνάτε ότι το στυλ είναι ένας τρόπος για να εκφράσει την ανεξαρτησία και τη μοναδικότητά της.

Προσέξτε τι περιοδικά κυκλοφορούν στο σπίτι. Τα περιοδικά μόδας είναι μια χαρά για να περάσετε την ώρα σας, μπορεί όμως να αποδειχτούν επικίνδυνα για τη διαμόρφωση της αυτό-εικόνας ενός κοριτσιού.

Εξηγήστε πως την αγαπάτε γι’ αυτό που είναι. Η κόρη σας έχει ανάγκη να ξέρει ότι οι γονείς της τη στηρίζουν και την αγαπούν ανεξάρτητα από το εάν είναι όμορφη, λεπτή, έξυπνη ή δημοφιλής. Ιδιαίτερα στα χρόνια της προ-εφηβείας και της εφηβείας, όταν το σώμα και η διάθεσή της περνάνε μια σειρά από σημαντικές αλλαγές και σκαμπανεβάσματα, είναι σημαντικό να νιώθει ότι τα συναισθήματά σας για εκείνη παραμένουν σταθερά. Αυτός θα είναι ο σταθερός πυλώνας πάνω στον οποίο θα οικοδομήσει σιγά σιγά  την προσωπικότητά της.