Print this page

7 πράγματα που πρέπει να κάνουν κάθε μέρα όλοι οι γονείς

Είτε τα παιδιά σας είναι μικρά είτε αρκετά μεγάλα, προσπαθήστε να βάλετε αυτές τις απλές συνήθειες στο καθημερινό πρόγραμμά σας και δείτε τη σχέση σας μαζί τους να «ανθίζει».

Η καθημερινότητα ενός γονιού είναι γεμάτη χαρές αλλά και αγωνίες. Και μολονότι δεν υπάρχει κάποια μαγική φόρμουλα που μπορεί να μας προσφέρει τη λύση σε κάθε μας πρόβλημα, αυτές οι 7 συνήθειες είναι βέβαιο ότι θα μας βοηθήσουν να απολαμβάνουμε περισσότερο την κάθε στιγμή που περνάμε με τα παιδιά μας.

Να αφιερώνουμε χρόνο σε κάθε παιδί ξεχωριστά. Προφανώς, αυτό είναι πολύ εύκολο για κάποιον που έχει ένα παιδί, εφικτό για κάποιον που έχει δύο και αρκετά δύσκολο για κάποιον που έχει τρία ή περισσότερα παιδιά. Όμως ακόμα κι αν δεν μπορείτε να αφιερώσετε πολύ χρόνο, προσπαθήστε να περνάτε έστω πέντε λεπτά την ημέρα μόνος με κάθε παιδί. Διαβάστε μαζί ένα βιβλίο, παίξτε ένα παιχνίδι, μιλήστε για το σχολείο, πώς πέρασε η μέρα του, τι το δυσκόλεψε και τι το ενθουσίασε περισσότερο. Εκτός από το ότι θα πάρετε πολλές πληροφορίες για το ίδιο το παιδί σας, θα ζήσετε πολύτιμες στιγμές που σε μερικά χρόνια δεν θα μπορείτε να απολαμβάνετε.

Να κάνουμε κάτι αστείο και να γελάμε όλοι μαζί. Ανακαλύψτε τι είναι αυτό στο οποίο δεν έχετε απολύτως κανένα ταλέντο. Μήπως είστε εντελώς παράφωνος; Ή χορεύετε σαν ξεκούρδιστο ρομπότ; Κάντε το μπροστά στα παιδιά σας και μετά ξαπλώστε όλοι μαζί στο πάτωμα και γελάστε μέχρι να πονέσει η κοιλιά σας. Κάντε αστείους ήχους, χοροπηδήξτε, πείτε σαχλά αστεία. Αυτές οι στιγμές θα είναι μερικές από τις καλύτερες αναμνήσεις τους.

Να μένουμε μόνοι έστω και για πέντε λεπτά. Όσο κι αν λατρεύουμε τα παιδιά μας δεν είναι ντροπή να παραδεχτούμε ότι ώρες ώρες το μόνο που θέλουμε είναι η ησυχία μας. Εξοικονομήστε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας, είτε είναι μόνο πέντε λεπτά για να κοιτάζετε το ταβάνι από το κρεβάτι σας είτε μία ώρα για να πάτε στο γυμναστήριο. Θα σας βοηθήσει να φορτίσετε τις μπαταρίες σας ώστε να μπορέσετε να συνεχίσετε να κάνετε ό,τι καλύτερα για την οικογένειά σας.

Να λέμε κάτι καλό στα παιδιά μας. Οι περισσότεροι γονείς δεν ξεχνάμε να λέμε στα παιδιά πόσο πολύ τα αγαπάμε. Προσπαθήστε να εμπλουτίσετε το ρεπερτόριό σας με μερικές εκφράσεις που δείχνουν πόσο περήφανοι είστε για εκείνα, χρησιμοποιώντας μία κάθε μέρα. Πείτε τους μπράβο για το άριστα που πήραν στην ορθογραφία, πόσο καλό ήταν το σουτ στο ποδόσφαιρο και πόσο ωραία τα χρώματα που χρησιμοποίησαν στη ζωγραφιά τους. Τα παιδιά προσέχουν τα πάντα, ακόμα κι αυτά που εμείς θεωρούμε «μικρά» κι ασήμαντα.

Να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας. Η μαμά και ο μπαμπάς δεν είναι υποχρεωμένοι να είναι συνεχώς χαρούμενοι. Μπορεί και να θυμώσουν, να λυπηθούν ή να νιώσουν φόβο. Δεν χρειάζεται να κρύβουμε τα συναισθήματά μας από τα παιδιά για να μην «πέσουμε» στα μάτια τους. Μέρος της δουλειάς μας ως γονείς είναι να τους διδάξουμε πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους κι ο πιο εύκολος τρόπος είναι να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας. Εξηγήστε τους με απλά λόγια τι είναι αυτό που σας προκάλεσε θυμό ή απογοήτευση και πιθανότατα θα νιώσετε ότι και μόνο το γεγονός ότι αναλύετε τα συναισθήματά σας με το παιδί λειτουργεί σαν κάθαρση για την ψυχή σας.

Να βγαίνουμε μια βόλτα έξω. Στη χώρα μας μπορούμε να απολαύσουμε την ύπαιθρο τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Δεν είναι ανάγκη να οργανώσετε κάποια εκδρομή ή να πάτε μακριά. Βγάλτε μαζί με τα παιδιά το σκύλο για να κάνει τη βόλτα του, πηγαίνετε με τα ποδήλατά σας μέχρι το πάρκο ή κάντε μια στάση στις κούνιες επιστρέφοντας από σούπερ  μάρκετ. Αν προγραμματίσετε αυτή τη βόλτα αργά το απόγευμα θα βοηθήσετε τα παιδιά να εκτονώσουν και τα τελευταία αποθέματα ενέργειας που τους έχουν μείνει ώστε να κοιμηθούν εύκολα το βράδυ.

 

Να συζητάμε με τα παιδιά μας. Πιάστε κουβέντα για κάτι που συμβαίνει γύρω σας, για κάτι που άκουσαν στις ειδήσεις ή για κάτι που τα απασχόλησε μέσα στην ημέρα. Δεν χρειάζεται να κάνετε καθημερινά πολύωρες βαθυστόχαστες συζητήσεις. Μπορείτε να αξιοποιήσετε το χρόνο που είστε στο αυτοκίνητο επιστρέφοντας από το σχολείο ή την ώρα του δείπνου. Μιλήστε τους, αλλά κυρίως ακούστε τα. Έτσι, όταν θα πλησιάζουν στην εφηβεία θα έχουν μάθει ότι μπορούν να συζητάνε μαζί σας τα πάντα και εσείς δεν θα αγχώνεστε μήπως συμβαίνει κάτι για το οποίο δεν έχετε ενημερωθεί.