Print this page

Πώς να επιβιώσετε την πρώτη νύχτα μακριά από το μωρό σας

Αν ήρθε ή υποψιάζεστε ότι έρχεται η στιγμή που θα χρειαστεί να αφήσετε το μωρό σας «στα ξένα χέρια» για μια-δυο μέρες, είναι βέβαιο ότι θα χρειαστείτε ψυχολογική προετοιμασία! 

Είστε συνέχεια μαζί από τότε που γεννήθηκε (ανεξάρτητα από το αν έχουν περάσει εννέα μήνες ή τρία χρόνια από τότε)… Εντάξει, δεν είστε συνέχεια μαζί γιατί έχετε κι άλλες υποχρεώσεις, αλλά τουλάχιστον κάθε βράδυ, η τελευταία εικόνα που παίρνετε μαζί σας πριν πέσετε στο κρεβάτι σας είναι το προσωπάκι του, τόσο γαλήνιο καθώς κοιμάται που μπορείτε να το χαζεύετε για ώρες.

Τώρα όμως ήρθε η στιγμή να αποχωριστείτε αυτή την εικόνα για λίγο. Για ένα βράδυ ή για τρία ή για λίγο περισσότερα. Επειδή εκείνο το επαγγελματικό ταξίδι δεν παίρνει άλλη αναβολή ή επειδή χρειάζεστε μια μικρή απόδραση με τον αγαπημένο σας. Όποτε κι αν προκύψει, για όποιο λόγο κι αν συμβεί, η πρώτη φορά που πρέπει να πέσετε για ύπνο χωρίς να φιλήσετε το παιδί σας θα είναι σίγουρα μια δύσκολη στιγμή. Η δημιουργία αυτής της μοναδικής σχέσης μιας μάνας με το παιδί της που αρχίζει να χτίζεται από τη στιγμή που συνειδητοποιεί την ύπαρξή του μέσα στο σώμα της, είναι μια ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένη εμπειρία και όλες οι γυναίκες αισθάνονται άγχος όταν θα πρέπει να διανυκτερεύσουν μακριά του για πρώτη φορά.

Τα συναισθήματα που κατακλύζουν τη μαμά ποικίλουν από το φόβο μήπως όποιος μείνει με το μωρό δεν καταφέρει να ανταποκριθεί σωστά και άμεσα στις ανάγκες του μέχρι τη λύπη ότι μπορεί τελικά το παιδί να περάσει μια χαρά ακόμα και μακριά της. Και από τον ενθουσιασμό που μπορεί επιτέλους να κάνει ένα σύντομο διάλειμμα από τις υποχρεώσεις της μητρότητας μέχρι τις ενοχές που τόλμησε να σκεφτεί ότι χρειάζεται ένα διάλειμμα.  

Ο μόνος τρόπος να ελέγξουμε αυτά τα συναισθήματα και να καταφέρουμε τελικά να απολαύσουμε μερικές στιγμές ξεγνοιασιάς, νιώθοντας ταυτόχρονα και την ασφάλεια ότι και το παιδί μας περνάει καλά είναι να προετοιμαστούμε, ψυχολογικά αλλά και πρακτικά. Γι’ αυτό:

- Βεβαιωθείτε ότι έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη στον άνθρωπο που θα μείνει με το παιδί αλλά και ότι νιώθετε πως και το ίδιο το παιδί θα είναι ευχαριστημένο μαζί του.

- Λίγες μέρες πριν, κάντε μερικά δοκιμαστικά τεστ, αφήνοντας για λίγες ώρες το παιδί με αυτό τον άνθρωπο, ώστε να συνηθίσει την παρουσία του αλλά και εκείνος να συντονιστεί καλύτερα μαζί του για να μάθει τις συνήθειές του.

- Καταγράψτε σε ένα χαρτί τις πληροφορίες που θεωρείτε πιο σημαντικές αλλά και τη ρουτίνα του θεωρείτε απαραίτητο να τηρηθεί στη διάρκεια της απουσίας σας, όπως ποια ώρα κοιμάται, πόση ποσότητα τρώσει συνήθως σε κάθε γεύμα και ποια είναι τα αντικείμενα που το καθησυχάζουν όταν εκνευρίζεται.

- Βεβαιωθείτε ότι είστε σίγουρη για την απόφασή σας και ότι δεν την πήρατε υπό την πίεση όσων σας λένε ότι θα κάνει καλό και σε εσάς και το μωρό κι ότι πρέπει κάποια στιγμή να γίνει για να… ξεμπερδεύετε. Πρόκειται για ένα θέμα πολύ προσωπικό και μόνο η ίδια η μαμά ξέρει πότε είναι έτοιμη να κάνει αυτό το βήμα που θα στοιχειοθετήσει ένα συμβολικό δεύτερο κόψιμο του ομφάλιου λώρου.

- Χαλαρώστε. Είναι βέβαιο ότι εφόσον το μωρό σας είναι μεγαλύτερο από έξι μηνών, έχει ήδη αρχίζει να αναπτύσσει την κοινωνικότητά του και θα ενθουσιαστεί από την ευκαιρία που του δίνετε να συναναστραφεί κι άλλους ανθρώπους. Επιπλέον, εάν πρόκειται να μείνει για παράδειγμα με τον μπαμπά του ή με τη γιαγιά και τον παππού, θα έχουν τη δυνατότητα να συσφίξουν τις σχέσεις τους κι αυτό θα κάνει καλό σε όλους.