Print this page

Πώς να γίνεις καλύτερη μαμά σε πέντε βήματα!

Ή πώς να συνειδητοποιήσεις ότι είσαι ήδη καλή μαμά, αφού κάνεις κάθε μέρα όλα όσα χρειάζονται τα παιδιά σου. 

Όλες οι μητέρες έχουμε την ανασφάλεια εάν είμαστε αρκετά ικανές να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας όπως τους αξίζει, δηλαδή με τον καλύτερο τρόπο. Στο blog findingjoy.net εντοπίσαμε ένα post με πέντε βασικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε όλες για να γίνουμε καλύτερες μαμάδες, και δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο με την αρθρογράφο! Πάμε, λοιπόν:

Νο1: Σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους. Τα παιδιά σου χρειάζονται εσένα. Είσαι η ιδανική μαμά για τα παιδιά σου. Ξέρω ότι υπάρχουν στιγμές που δεν νιώθεις ακριβώς έτσι ή που αναρωτιέσαι πώς έγινες αυτή η ευέξαπτη γυναίκα  που γκρινιάζει σε ένα μικρό ανθρωπάκι επειδή δεν θέλει να πάει στο κρεβάτι του να κοιμηθεί. Το ξέρω. Κι εγώ έχω αναρωτηθεί εάν διαθέτω τις απαραίτητες ικανότητες να διδάξω, να εκπαιδεύσω, να μεγαλώσω τα παιδιά μου, να είμαι η μαμά τους. Όμως, σε διαβεβαιώνω ότι εσύ, αυτή τη στιγμή, είσαι η μαμά που χρειάζονται. Όχι η φίλη σου από το διπλανό διαμέρισμα. Ή εκείνη η μαμά στην ομάδα ποδοσφαίρου του γιου σου που μοιάζει να τα κάνει όλα τέλεια. Ούτε η μαμά που δημοσιεύει στο Facebook φωτογραφίες από τα υπέροχα γλυκά που φτιάχνει στην πεντακάθαρη κουζίνα της. Σταμάτα λοιπόν να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλες. Σταμάτα να σκέφτεσαι «αν ήμουν σαν εκείνη» η ζωή θα ήταν τέλεια. Δεν είσαι εκείνη η μαμά. Και τα παιδιά σου δεν αγαπάνε εκείνη, αγαπάνε κι έχουν ανάγκη εσένα. Ακόμα κι αν κάποιες φορές μπαίνουν στο δωμάτιό τους χτυπώντας την πόρτα και φωνάζοντας «σε μισώ». Ακόμα και τότε.

Νο2: Αγάπησε τον εαυτό σου. Φρόντισέ τον. Ακούγεται παράξενο αλλά είναι αληθινό. Στο ταξίδι της μητρότητας, είναι σημαντικό να φροντίζεις και τον εαυτό σου. Και δεν εννοώ το είδος της φροντίδας που σε κάνει να θεωρείς τα λεπτά που περνάς στο ντους σαν τον ελεύθερο χρόνο σου. Εντάξει, υπάρχουν στιγμές που πραγματικά, αυτός είναι ο μόνος ελεύθερος χρόνος σου. Όπως όταν είσαι νέα μαμά. Και θέλω να απολαύσεις κάθε ντους που θα κάνεις. Όλες οι μαμάδες  πρέπει να απολαμβάνουν αυτές τις στιγμές –ή τουλάχιστον τα πρώτα 48 δευτερόλεπτα, πριν αρχίσουν τα χτυπήματα στην πόρτα και τα απεγνωσμένα «μαμάαααα». Σοβαρά, τώρα. Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου. Αγάπησέ τον, αναγνώρισέ του την αξία που έχει. Καλλιέργησε τα ενδιαφέροντά σου, τα ταλέντα σου, μην τα αφήσεις να ξεθωριάσουν επειδή έγινες μαμά. Άφησέ τα να ανθίσουν και να μεγαλώσουν. Είναι καλό τα παιδιά σου να σε βλέπουν να ασχολείσαι με αυτά που σου αρέσουν και να περνάς καλά. Αυτό πρέπει να θυμούνται από τα παιδικά τους χρόνια –όχι τη μαμά που εγκατέλειψε εντελώς τον εαυτό της.

Νο3: Μην περιμένεις το τέλειο. Από τον εαυτό σου. Από τη ζωή σου. Από τα παιδιά σου. Από τους φίλους σου. Μην περιμένεις κανείς να είναι τέλειος. Η ζωή δεν είναι ποτέ τέλεια, όμως αυτό δεν την κάνει λιγότερο όμορφη. Αντιθέτως, είναι υπέροχη ακριβώς επειδή δεν είναι τέλεια. Οι στιγμές όπου ανακαλύπτεις τη δύναμη και το θάρρος μέσα σου και την ικανότητα να αγαπάς δεν είναι εκείνες όπου όλα πηγαίνουν ρολόι. Είναι οι στιγμές που ακόμα κι εσύ ξαφνιάζεσαι με το πόση δύναμη κρύβεται μέσα σου. Εκείνες που απλά αποφασίζεις να συνεχίσεις να προσπαθείς. Που συνειδητοποιείς ότι η ζωή σου μπορεί να μην είναι τέλεια αλλά είναι υπέροχη. Αυτές οι μικρές ανάσες χαλάρωσης ανάμεσα σε περιόδους τρελού στρες. Είναι το να είσαι μαμά και να προσπαθείς ξανά και ξανά και ξανά.

Νο4: Δώσε τη δυνατότητα στα παιδιά να είναι παιδιά. Είναι παιδιά. Όχι μίνι ενήλικες ούτε μικρογραφίες δικές σου. Είναι μοναδικοί, υπέροχοι, τρελοί, αγαπησιάρηδες, χαρούμενοι, κλαψιάρηδες, ανεξάρτητοι άνθρωποι που χοροπηδάνε στους καναπέδες. Αυτή τη στιγμή είναι παιδιά. Μαθαίνουν τι χρειάζεται για να γίνει κανείς ενήλικας, μεγαλώνουν και χρειάζεται κάποιος να τα διδάξει. Την ίδια στιγμή όμως έχουν την ανάγκη να είναι παιδιά. Να περνούν το χρόνο τους δημιουργώντας γύρω τους ένα μικρό χάος. Να ζωγραφίζουν. Να τρέχουν. Να δημιουργούν. Να φτιάχνουν. Να χαλάνε. Να γελούν. Να χοροπηδούν. Να εξερευνούν. Να διαβάζουν. Δώσε τους αυτό τον υπέροχο χώρο που ονομάζεται «παιδική ηλικία» και που είναι τόσο εύκολο να εξανεμιστεί από τις απαιτήσεις της κοινωνίας μας. Δώσε τους τη δυνατότητα να είναι παιδιά.  

Νο5: Απόλαυσε τις μικρές χαρές. Η ζωή είναι μια συλλογή από μικρές στιγμές, από ψήγματα χρόνου που όταν ενωθούν μεταξύ τους δημιουργούν την ιστορία σου, το δικό σου ταξίδι στη μητρότητα. Είναι εύκολο να προσδοκάς συνέχεια το επόμενο «μεγάλο» γεγονός που θα κάνει τη μητρότητα να δείχνει υπέροχη ή το παιδί σου καταπληκτικό. Αυτά τα γεγονότα είναι πράγματι πολύ σημαντικά. Το ίδιο όμως ισχύει και για τις μικρές στιγμές. Όπως το να κάθεστε μαζί ξαπλωμένοι στο μπαλκόνι, να κοιτάζετε τα αστέρια και να ψάχνετε να εντοπίσετε τη Μικρή Άρκτο. Να σουρώνεις τα μακαρόνια και να αφήνεις το 3χρονο πιτσιρίκι να τα ανακατέψει με το τριμμένο τυρί. Να φτιάχνετε πύργους στην άμμο. Να διαβάζετε στο κρεβάτι. Να είστε οικογένεια. Μπορεί να μην είναι εύκολο να αφιερώσεις όσο χρόνο θέλεις στα παιδιά σου. Μπορεί να βρίσκεσαι κοντά τους μόνο το βράδυ. Όμως αυτές οι στιγμές μετράνε. Πολύ. Το 7χρονο παιδί σου θα θυμάται ότι του έβαλες άλλη μία μπάλα παγωτό. Ή ότι του επέτρεψες να μείνει ξύπνιο άλλο ένα τέταρτο. Γιατί τα πάντα τελικά κρύβονται στις μικρές στιγμές.