Print this page

Πώς να γίνουμε πιο υπομονετικές μαμάδες

Εάν υπάρχει ένα πράγμα που κάθε μαμά θα επιθυμούσε να διαθέτει στον υπερθετικό βαθμό είναι υπομονή. Μάθετε πώς θα την βρείτε (μέσα σας).  

Τι χρειάζονται τα παιδιά; Αγάπη, όρια και υπομονή. Και καλά η αγάπη τρέχει ανεξάντλητη κι από τα μπατζάκια μας. Και με τα όρια, κάτι κάνουμε, γιατί έτσι κι αλλιώς διαφορετικά «δεν βγαίνει». Με την υπομονή όμως, τι γίνεται; Πού να τη βρούμε όταν τα λαμπάκια αρχίζουν να χτυπάνε κόκκινο; Να μερικές ιδέες που θα σας βοηθήσουν να… ξεφουντώσετε όταν νιώθετε ότι τα αποθέματα της υπομονής σας έχουν πέσει στα πατώματα.

Δείτε την κατάσταση από την πλευρά του παιδιού. Το παιδί δεν νοιάζεται εάν εσείς βιάζεστε να φύγετε για το γραφείο και θέλει απλώς να βρει πού είχε αφήσει το αγαπημένο του βιβλίο πριν φορέσει το παπούτσι του για να το πάτε στον παιδικό σταθμό. Όταν έχετε την πολυτέλεια του χρόνου, αφήστε το να κάνει τα πράγματα με τους δικούς του ρυθμούς. Αλλά ακόμα κι όταν δεν την έχετε, γιατί να ξεκινήσετε την ημέρα σας με γκρίνια, όταν μπορείτε απλώς να την ξεκινήσετε ένα τέταρτο νωρίτερα ώστε να μπορείτε να ετοιμαστείτε χωρίς να βιάζεστε τόσο πολύ; Το βέβαιο είναι ότι ο στόχος του παιδιού δεν είναι να μας εκνευρίσει, αλλά απλώς να κάνει τα πράγματα με τον τρόπο που εξυπηρετεί καλύτερα τις δικές του ανάγκες. Το θέμα είναι να βρούμε τη χρυσή τομή ανάμεσα σ’ αυτές και τις δικές μας.

Προγραμματίστε καλύτερα την ημέρα σας. Προφανώς, αν περιμένετε ότι θα πάτε με δύο παιδιά στο σούπερ μάρκετ και σε είκοσι λεπτά θα έχετε παρκάρει, θα έχετε ψωνίσει τα απαραίτητα, θα έχετε ξαναμπεί όλοι στο αυτοκίνητο και θα είστε ήδη στο δρόμο της επιστροφής για το σπίτι, είναι εξαιρετικά πιθανό να χάσετε την υπομονή σας με καθετί που θα πάει στραβά (και σίγουρα κάτι θα πάει). Οργανώστε τις βασικές συνήθειες της ημέρας ώστε να γίνονται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και με την μεγαλύτερη δυνατή ηρεμία. Αφήστε το σούπερ μάρκετ για κάποια ώρα που μπορεί ο άντρας σας να μείνει με τα παιδιά στο σπίτι για να κάνετε τα ψώνια σας με την ησυχία σας ή μαγειρέψτε από το βράδυ, όταν πέσουν για ύπνο, ώστε να μην έχετε και αυτή την υποχρέωση ανάμεσα στις υπόλοιπες της επόμενης μέρας.

Μην κάνετε πολλά πράγματα μαζί. Οι γυναίκες λατρεύουν το multitasking και είναι πράγματι ικανές να μιλούν στο τηλέφωνο, ενώ χτυπάνε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για το κέικ και τσεκάρουν το τετράδιο της ορθογραφίας του παιδιού. Το πρόβλημα είναι ότι το multitasking, δηλαδή η ενασχόληση με πολλά διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα είναι ο πιο σύντομος δρόμος για τον εκνευρισμό. Προσπαθήστε να αφιερώνετε την προσοχή σας σε ό,τι κάνετε και να ολοκληρώνετε κάτι πριν περάσετε στο επόμενο. Έτσι, τα παιδιά σας θα απολαμβάνουν το γεγονός ότι σας έχουν όλη δική τους όταν ασχολείστε μ’ αυτά και στο τέλος όλα θα γίνουν στον ίδιο (συνολικά) χρόνο γιατί δεν θα αντιμετωπίσετε γκρίνιες, αντιρρήσεις και αμφισβήτηση.

Αναρωτηθείτε: εάν ξαναφέρω στο μυαλό μου την ίδια κατάσταση σε δυο μέρες από τώρα, πώς θα μου φαίνεται; Εντάξει, το παιδί έσπασε κατά λάθος το αγαπημένο του παιχνίδι και είναι έξω φρενών. Και το ίδιο πρόκειται να γίνετε σε λίγο κι εσείς. Αξίζει όμως τον κόπο; Κάθε φορά που χάνετε την υπομονή σας, αναρωτηθείτε εάν είναι κάτι που θα σας φαίνεται εξίσου σημαντικό σε μια ώρα ή σε μια μέρα. Σκεφτείτε ότι κι αυτό, όπως και τόσα άλλα, θα περάσει. Όμως η συμπεριφορά σας είναι που θα διαμορφώσει την εικόνα που θα έχουν τα παιδιά σας για την παιδική ηλικία τους. Θέλετε να θυμούνται μια μαμά υστερική ή μία μαμά υπομονετική και γλυκιά;

Η υπομονή είναι έκφραση της αγάπης σας. Όταν νιώθετε ότι τη χάνετε, πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και θυμηθείτε ότι αγαπάτε πολύ το παιδί σας για να ξεσπάσετε την οργή και την κούραση που νιώθετε πάνω του. Ο ρόλος του γονιού είναι να ανταποκρίνεται στις καθημερινές προκλήσεις, να δείχνει με το παράδειγμά του το σωστό τρόπο να αντιδρά κανείς στα απρόοπτα και να τα κάνει όλα αυτά με κίνητρο την αγάπη!