Print this page

Μάθετε την κόρη σας να αγαπάει το σώμα της σε 5 βήματα

Από ποια ηλικία πρέπει να αρχίσετε να μιλάτε στην κόρη σας για την περίοδο, το σεξ και τις αλλαγές που κάποια στιγμή θα αρχίσει να βιώνει στο σώμα της;

Το κοριτσάκι σας μεγαλώνει κάθε μέρα που περνάει και πριν το καταλάβετε θα έχει γίνει μια νεαρή γυναίκα. Αρπάξτε την ευκαιρία να της μιλήσετε πρώτοι για τις αλλαγές που θα βιώσει στο σώμα της –ώστε  να μην «προλάβουν» η τηλεόραση και το ίντερνετ να επιβάλλουν στο μυαλό της τα δικά τους πρότυπα. Για να το καταφέρετε φροντίστε να…

…ξεκινήσετε νωρίς. Ήδη από την ηλικία των 3 ετών μπορείτε να μιλάτε στο παιδί για τα γεννητικά του όργανα αναφέροντάς τα με την επιστημονική ονομασία τους. Χωρίς να επεκτείνεστε σε λεπτομέρειες, μπορείτε να της εξηγήσετε πού βρίσκεται ο κόλπος της ή με ποιο τρόπο το σώμα της διαφέρει από ενός αγοριού. Έτσι, θα συνειδητοποιήσει από πολύ νωρίς ότι δεν υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να σιωπά ή να ντρέπεται.

...την προετοιμάσετε για την πρώτη της περίοδο. Κάποια κορίτσια ξεκινούν να έχουν περίοδο αρκετά νωρίς, στην ηλικία των 10 ή και των 9 ετών ακόμη  Βεβαιωθείτε ότι ξέρει τι να περιμένει και τι σημαίνει αυτό. Εξηγήστε της ότι με την έμμηνο ρύση ένα κορίτσι αρχίζει να διαμορφώνεται σε γυναίκα και προειδοποιήσετε τη για άλλες αλλαγές στο σώμα της που πρέπει να περιμένει, όπως η τριχοφυΐα στην περιοχή της ήβης, η αύξηση του μεγέθους του στήθους, οι εναλλαγές στη διάθεση και η ακμή.

…της μιλήσετε για τα οεξ. Όταν αποφασίσετε να κάνετε αυτή τη συζήτηση μαζί της, φροντίστε να εντάξετε την ερωτική πράξη μέσα σε ένα πλαίσιο μιας υγιούς, ώριμης και συναισθηματικής σχέσης μεταξύ ενηλίκων. Τονίστε ότι όταν δυο άνθρωποι αγαπιούνται, το σεξ μπορεί να είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία, αλλά κι ότι σε καμία περίπτωση σε πρέπει να δεχτεί να κάνει κάτι για το οποίο δεν είναι έτοιμη ή που την κάνει να νιώθει άβολα.

…κάνετε μαζί την πρώτη επίσκεψή της στο γυναικολόγο. Οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να επισκέπτονται το γυναικολόγο όταν ξεκινούν τις σεξουαλικές επαφές και πολύ συχνά η εμπειρία της πρώτης εξέτασης δεν είναι ιδιαίτερα άνετη. Επιλέξτε μαζί της έναν γιατρό που να εμπιστεύεστε και προετοιμάστε την κατάλληλα ώστε να ξέρει τι θα να περιμένει.

…της μιλήσετε για το πώς πρέπει να φροντίζει η ίδια το σώμα της. Ξεκινήστε από μικρή ηλικία και μην βαρεθείτε ποτέ να επαναλαμβάνετε τους βασικούς κανόνες της γυναικείας υγιεινής –όπως να σκουπίζεται μετά την τουαλέτα από μπροστά προς τα πίσω, να αλλάζει καθημερινά εσώρουχο και να μην χρησιμοποιεί σκληρά σαπούνια στο εσωτερικό του κόλπου- μέχρι να βεβαιωθείτε ότι πλέον τους ακολουθεί μηχανικά.