Print this page

7 εντυπωσιακά πράγματα που δεν ξέρατε για τους μπαμπάδες

Έρευνες αποκαλύπτουν εντυπωσιακές αλήθειες για το ρόλο του πατέρα στην ανατροφή και εξέλιξη των παιδιών. 

Είστε κι εσείς της άποψης ότι η μαμά είναι, όπως κι αν το κάνουμε, πιο κοντά στα παιδιά, αφουγκράζονται καλύτερα τις ανάγκες τους και επηρεάζουν περισσότερο την εξέλιξή τους. Μάλλον ήρθε η ώρα να αλλάξετε γνώμη, αφού αντίθετα από ό,τι συχνά πιστεύουμε εμείς οι μαμάδες, η επιστήμη αποδεικνύει ότι οι μπαμπάδες…

…μπορούν να καταλάβουν για ποιο λόγο κλαίει το μωρό!

ph94q89qo81

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Communications, το φύλο του γονιού δεν έχει καμία σχέση με την αντίληψή του για το τι ακριβώς συμβαίνει στο μωρό. Αυτό που έχει σημασία είναι πόσο χρόνο περνάει ο καθένας ανταποκρινόμενος στις ανάγκες του παιδιού. Στις περιπτώσεις που οι μπαμπάδες ασχολούνται επί της ουσίας τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα με το μωρό τους, τότε μπορούν να καταλάβουν για ποιο λόγο αυτό κλαίει αλλά και να αναγνωρίσουν το κλάμα του μέσα σε ένα δωμάτιο γεμάτο με μωρά, όσο καλά όσο και η μητέρα!

…έχουν συμπτώματα εγκυμοσύνης!

48f21feae6c78b21a3693f09ecb12108

Έχετε παρατηρήσει ότι ο σύντροφός σας έχει περισσότερες λιγούρες από εσάς στην περίοδο της εγκυμοσύνης; Δεν το κάνει για να σας εκνευρίσει (παρόλο που αυτό πετυχαίνει)! Πολλοί άντρες όταν περιμένουν να γεννηθεί το παιδί τους, βιώνουν σωματικά συμπτώματα παρόμοια με αυτά της μέλλουσας μητέρας, όπως φούσκωμα στην κοιλιά, περίεργες λιγούρες για φαγητό, ναυτία και άλλα. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «σύνδρομο Couvade» και είναι πολύ συχνό, καθώς έρευνα διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των αντρών βιώνει τουλάχιστον 3 από τα 29 «συμπτώματα» εγκυμοσύνης της συντρόφου τους.

...η αγάπη τους είναι πιο σημαντική για το παιδί από της μαμάς

ph7aph0fks1

Αναμφίβολα, τόσο η μητρική όσο και η πατρική αγάπη είναι τεράστιας σημασίας για την ανάπτυξη και την ψυχολογία του παιδιού. Όμως μια νέα έρευνα έδειξε ότι η αγάπη του πατέρα ίσως μετράει λίγο περισσότερο. Εξετάζοντας τα αποτελέσματα 35 διαφορετικών μελετών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες ένα παιδί να είναι ευτυχισμένο αργότερα στη ζωή του αυξάνονται όσο περισσότερη αγάπη εισπράττει από τον πατέρα του στην παιδική ηλικία. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό συμβαίνει επειδή τα παιδιά έχουν συχνά τον πατέρα τους ως πρότυπο και η αποδοχή του παίζει τεράστιο ρόλο στην αυτοεκτίμησή τους.

…κάνουν τα παιδιά πιο έξυπνα

phq56n27qc1

Θέλετε το παιδί σας να γίνει πραγματικά έξυπνο; Ζητήστε από τον μπαμπά του να κάνουν μαζί τις σχολικές εργασίες. Έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ ανακάλυψε ότι όταν οι μπαμπάδες ασχολούνται αρκετά με την εκπαίδευση των παιδιών, εκείνα έχουν υψηλότερο IQ και παίρνουν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο.

…βοηθούν τις κόρες τους να γίνουν πιο φιλόδοξες

ph5ra54u2o1

Οι μαμάδες γνωρίζουν καλά πως τα κορίτσια τους μπορούν να κατακτήσουν ό,τι επιθυμούν στη ζωή –όμως αν δεν το πιστέψει κι ο μπαμπάς δύσκολα αυτό θα γίνει στο μέλλον πραγματικότητα. Έρευνα που έγινε πρόσφατα έδειξε ότι όταν οι μπαμπάδες αναλαμβάνουν ισότιμα  τις δουλειές του σπιτιού με τις συντρόφους τους και αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους χωρίς στερεότυπα του φύλου (αφήνοντας για παράδειγμα τις κόρες τους να παίζουν με εργαλεία και αυτοκινητάκια) τότε τα κορίτσια εκφράζουν περισσότερες φιλοδοξίες και έχουν περισσότερα όνειρα για το μέλλον τους.

…ενισχύουν την εμπιστοσύνη των κοριτσιών στην εικόνα τους

22099e8ffff66d71f57eb5f2e4978563

Οι κόρες που έχουν στενή σχέση με τον μπαμπάς τους, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν στη ζωή τους προβλήματα με διατροφικές διαταραχές ή να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και να νιώθουν άσχημα για το σώμα τους, σύμφωνα με πολλές έρευνες. Επιπλέον, όταν μεγαλώσουν είναι πιο άνετες στο ερωτικό παιχνίδι, πιθανότατα επειδή έχουν μάθει από μικρή ηλικία να εμπιστεύονται τους άντρες.

…βγάζουν περισσότερα χρήματα σε σχέση με τους άντρες που δεν έχουν παιδιά

4baa1ac9676ed535706a86ac4a238c2d

Ένας προφανής λόγος είναι ότι χρειάζονται περισσότερα χρήματα για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της οικογένειάς τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες που διαπίστωσαν ότι οι μπαμπάδες βγάζουν έως και 40% περισσότερα από όσους δεν έχουν παιδιά, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, όπως για παράδειγμα ότι οι οικογενειάρχες είναι πιο υπεύθυνοι, κάτι που εκφράζεται και στη δουλειά τους με αποτέλεσμα να αναλαμβάνουν πιο συχνά υπεύθυνες θέσεις με πιο υψηλούς μισθούς.