Print this page

Πώς να είναι το σπίτι πάντα τακτοποιημένο χωρίς κόπο!

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές και ξεχάστε το χάος που συνήθως επικρατεί στο σπίτι σας, χωρίς να χρειάζεται να αφιερώνετε ώρες στο συγύρισμα. 

Όπως όλες οι μαμάδες, είναι βέβαιο ότι δεν έχετε πολύ χρόνο ελεύθερο. Αλλά, ακόμα κι όταν έχετε, το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να τον αφιερώσετε στο να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού. Από την άλλη, είναι δύσκολο να χαλαρώσει κανείς σε ένα χώρο όταν υπάρχουν γύρω γύρω πεταμένα βιβλία, παιχνίδια, ποτήρια και άλλα άσχετα (μεταξύ τους και με το χώρο) αντικείμενα. Αν θέλετε το σπίτι σας να είναι πάντα τακτοποιημένο, αφιερώνοντας το μίνιμουμ του χρόνου και της προσπάθειας που μπορείτε να διαθέσετε, ακολουθήστε αυτά τα απλά tips:

Ποτέ μη φεύγετε από ένα δωμάτιο με άδεια χέρια

Όταν έχετε έστω ένα χέρι ελεύθερο, εκμεταλλευτείτε το! Βγαίνοντας από το δωμάτιο, πάρτε ένα πράγμα που δεν βρίσκεται στη θέση του και επιστρέψτε το εκεί όπου ανήκει. Θα εντυπωσιαστείτε από το πόσα αντικείμενα θα μπουν στη θέση τους μέσα στην ημέρα με αυτό τον απλό τρόπο.

Ακολουθήστε τον κανόνα: 1 μείον 1

Ο βασικός λόγος που το σπίτι δεν είναι ποτέ τακτοποιημένο είναι ότι όλοι μας –μικροί και μεγάλοι- φέρνουμε αντικείμενα για τα οποία δεν υπάρχει καθορισμένη θέση όπου θα τοποθετηθούν. Υιοθετήστε οικογενειακώς τον εξής κανόνα: για κάθε καινούριο πραγματάκι που μπαίνει στο σπίτι (ανεξάρτητα από το εάν είναι παιχνίδι, ρούχο, εργαλείο κουζίνας ή διακοσμητικό αντικείμενο) ένα παλιό θα πρέπει να «φεύγει» ώστε να απελευθερώνει τη θέση του. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το πετάξετε στα σκουπίδια. Μπορείτε να το δώσετε σε κάποιον που το χρειάζεται. Με αυτό τον τρόπο, θα διδάξετε στα παιδιά και ένα πολύτιμο μάθημα γενναιοδωρίας.

Διώξτε από τη μέση τα μεγάλα αντικείμενα

Όσο μεγαλύτερες διαστάσεις έχει είναι ένα αντικείμενο, τόσο περισσότερο συνεισφέρει στο… χάος που επικρατεί στο σπίτι. Φροντίστε λοιπόν όλα τα πράγματα που σας είναι απαραίτητα αλλά έχουν μεγάλο όγκο (όπως για παράδειγμα, η σιδερώστρα, η ηλεκτρική σκούπα ή το καρεκλάκι φαγητού του μωρού να έχουν απαραίτητα τη δική τους θέση, ώστε να μη βρίσκονται συνέχεια μέσα στα πόδια σας).

Μη δείχνετε  «επιείκεια»  στα ρούχα!

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πολύ περισσότερα ρούχα από όσα φοράμε συνήθως –κι αυτό ισχύει κυρίως για τα παιδιά. Ακολουθήστε και στις ντουλάπες τον κανόνα «1 μείον 1» και απελευθερώστε χώρο για κάθε καινούριο κομμάτι της γκαρνταρόμπας σας που αγοράζετε. Και αποφύγετε να κρατάτε ρούχα για συναισθηματικούς λόγους. Μπορείτε να φυλάξετε δυο-τρία κομμάτια από τη βρεφική ηλικία των παιδιών ως ενθύμια, αλλά από εκεί και πέρα φροντίστε να χαρίζετε όσα δεν τους χωράνε πια.

Οργανώστε τους λογαριασμούς

Εκείνο το πακέτο με τα χαρτιά στον πάγκο της κουζίνας που γίνεται όλο και μεγαλύτερο, δεν πρόκειται να εξαφανιστεί κάποια στιγμή από μόνο του. Αποφύγετε να συγκεντρώνετε λογαριασμούς, σημειώσεις από το σχολείο, καταλόγους και αποδείξεις. Αντίθετα, κάθε φορά που πέφτει στα χέρια σας ένα τέτοιο χαρτί, τακτοποιήστε το αμέσως. Tip: Κάντε το ίδιο και με τα email σας για να αποφύγετε να μαζεύονται στο inbox σας.

Οργανώστε τους αποθηκευτικούς σας χώρους

Εάν έχετε αποθήκη ή πατάρι εξοπλίστε τα με ράφια, αποθηκευτικά συστήματα, κουτιά και άλλες λύσεις για να μπορείτε να συγκεντρώνετε αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε συχνά. Βεβαιωθείτε ότι στους προσωπικούς χώρους κάθε μέλους της οικογένειας (δηλαδή,  κυρίως στο υπνοδωμάτιο του καθενός) υπάρχουν οι αποθηκευτικοί χώροι που χρειάζονται για τις ανάγκες του.  

Τακτοποιήστε την κουζίνα πριν τον ύπνο

Κάθε βράδυ, πριν πέσετε για ύπνο, αφιερώστε πέντε λεπτά για να συγυρίσετε τον πάγκο, το νεροχύτη και το τραπέζι της κουζίνας. Θα νιώσετε πολύ καλύτερα το πρωί, όταν σηκωθείτε για να πιείτε τον καφέ σας και να φτιάξετε πρωινό , που θα βρεθείτε σε έναν τακτοποιημένο χώρο.

Βάλτε χρονικό όριο στο συγύρισμα

Αντί να νιώθετε ότι χάνετε όλο το Σαββατοκύριακό σας καθαρίζοντας το σπίτι, ορίστε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. 20 λεπτά) και ένα δωμάτιο και καθαρίστε σαν να παίζατε σε τηλεπαιχνίδι και πρέπει να τελειώσετε πριν τον αντίπαλο. Έτσι, θα είστε πιο αποτελεσματική και θα χρειαστεί να ασχοληθείτε με αυτή τη δουλειά λιγότερο χρόνο.

Βάλτε τους όλους στο «παιχνίδι»

Διδάξτε στα παιδιά σας από πολύ μικρή ηλικία ότι το καθάρισμα του σπιτιού είναι δουλειά για όλη την οικογένεια. Ο καθένας, ανάλογα με την ηλικία του, μπορεί να συμβάλλει στο να μένουν όλοι οι χώροι πάντα καθαροί και τακτοποιημένοι. Φροντίστε κάθε βράδυ, πριν πάει ο καθένας για ύπνο, να ολοκληρώσει από δυο-τρεις δουλειές που θα του αναθέσετε. Για τα παιδιά θα είναι κάτι σαν παιχνίδι, ενώ για εσάς θα σημαίνει έχετε μερικά πράγματα λιγότερα να κάνετε μέχρι να πείτε κι εσείς «καληνύχτα».