Print this page

Tα 7 χαρακτηριστικά των γονιών που τα παιδιά τους γίνονται πετυχημένα!

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες!

Θέλετε τα παιδιά σας να γίνουν μια μέρα πετυχημένοι επαγγελματίες, σπουδαίοι επιστήμονες ή μεγάλοι καλλιτέχνες; Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι θα πρέπει κι εσείς ως γονείς να έχετε κάποια χαρακτηριστικά που θα τα βοηθήσουν να μάθουν να κυνηγούν και να πετυχαίνουν τους στόχους τους! Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά των γονιών που μεγαλώνουν πετυχημένα παιδιά:

1. Έχουν μεγάλες προσδοκίες

Όταν οι γονείς περιμένουν πολλά από τα παιδιά τους, εκείνα μαθαίνουν να τις ικανοποιούν, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ. Για τις ανάγκες της έρευνας, ο καθηγητής Νιλ Χάλφον και οι συνεργάτες του συνέλλεξαν στοιχεία από 6.600 παιδιά, μεταξύ των οποίων και τις βαθμολογίες τους σε κάποιες εξετάσεις. Διαπίστωσαν ότι από όσα δεν τα πήγαν και τόσο καλά στις εξετάσεις, μόνο στο 57% των περιπτώσεων οι γονείς περίμεναν ότι θα περάσουν σε κάποια σχολή στο πανεπιστήμιο. Αντίθετα, το 96% των γονιών όσων έγραψαν καλά θεωρούσαν δεδομένο ότι τα παιδιά τους θα σπουδάσουν.

2. Ανήκουν σε υψηλή κοινωνικο-οικονομική τάξη

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Stanford το εύρος της ανισότητας σε ό,τι αφορά την επιτυχία ανάμεσα στις φτωχικές και τις πλούσιες οικογένειες έχει αυξηθεί κατά 30-40% για τα παιδιά που γεννήθηκαν από το 2001 και μετά -σε σχέση με ό,τι ίσχυε 25 χρόνια πριν! Δυστυχώς, τα παιδιά που προέρχονται από πιο φτωχές οικογένειες αντιμετωπίζουν προβλήματα τα οποία συχνά περιορίζουν τις πιθανότητες που έχουν να αποκτήσουν καλή μόρφωση.

3. Έχουν ένα αρκετά υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης

Οι γονείς που έχουν ολοκληρώσει τις βασικές σπουδές και έχουν και πανεπιστημιακό τίτλο είναι πιο πιθανό να έχουν παιδιά που θα γίνουν κι εκείνα επιστήμονες, σύμφωνα με έρευνα του 2009 από το Πανεπιστήμιο Green State. Συγκεκριμένα, όπως δείχνει η έρευνα το εκπαιδευτικό επίπεδο των γονιών όταν το παιδί είναι ηλικίας 8 ετών είναι ένας παράγοντας που μπορεί να προβλέψει πόσο πετυχημένο θα είναι στις σπουδές και τη δουλειά του 40 χρόνια αργότερα.

4. Φροντίζουν από νωρίς για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του παιδιού 

Η ανάπτυξη των μαθηματικών ικανοτήτων σε μικρή ηλικία αυξάνει τις πιθανότητες μελλοντικής επιτυχίας για τα παιδιά, σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2007 από το Πανεπιστήμιο Northwestern. Όπως σχολιάζει ο Γκρεγκ Ντάνκαν -από τους επικεφαλής της έρευνας- "η κατάκτηση των βασικών μαθηματικών εννοιών σε μικρή ηλικία εξασφαλίζει όχι μόνο τη μελλοντική επιτυχία σε ό,τι αφορά τα μαθηματικά αλλά και σε ό,τι αφορά τη σχέση με τα γράμματα».

5. Ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών τους

Τα παιδιά που έχουν τη φροντίδα που χρειάζονται τα πρώτα 3 χρόνια της ζωής τους έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, πιο υγιείς σχέσεις και περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσουν τις σπουδές τους και μετά τη βασική εκπαίδευση, σύμφωνα με έρευνα που έγινε πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Ο επικεφαλής της έρευνας Λι Ράμπι προτρέπει τους γονείς να προσφέρουν όλη τη φροντίδα και την προσοχή στα μωρά τους γιατί αυτό θα επηρεάσει το πώς θα διαμορφωθεί η ζωή των παιδιών του μακροπρόθεσμα!

6. Περνούν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά

Σε ό,τι αφορά το χρόνο που περνάμε με τα παιδιά μας, η ποιότητα είναι πολύ πιο σημαντική από την ποσότητα, όπως πιστοποιεί και σχετική έρευνα του Bowling Green State University. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι τα παιδιά «κολλούν» τα συναισθήματα με τον ίδιο τρόπο που κολλούν τις ιώσεις. Έτσι, όταν για παράδειγμα οι γονείς είναι αγχωμένοι, μεταδίδουν το στρες και δεν επιτρέπουν η μεταξύ τους επικοινωνία να έχει αποτέλεσμα για τα παιδιά. Αυτό είναι ένα παράδειγμα μη ποιοτικού χρόνου.

7. Μαθαίνουν στα παιδιά τους να προσπαθούν περισσότερο

 

Ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς αντιμετωπίσουν την επιτυχία ή την αποτυχία του παιδιού τους μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το μέλλον του. Για παράδειγμα, εάν τα πάει καλά σε ένα διαγώνισμα στο σχολείο, ο γονιός θα το επιβραβεύσει επειδή είναι έξυπνο ή επειδή διάβασε πολύ και αυτό είχε αποτέλεσμα; Έρευνα έχει δείξει ότι τα παιδιά που ανταποκρίνονται στις προκλήσεις είναι όσα αντιμετωπίζουν την αποτυχία όχι σαν μια ένδειξη ότι δεν είναι αρκετά έξυπνα ή ικανά αλλά σαν μια ευκαιρία να προσπαθήσουν περισσότερο. Για τις ανάγκες της έρευνας που έγινε από το Stanford Πανεπιστήμιο ζητήθηκε από παιδάκια ηλικίας 4 ετών να επιλέξουν εάν θα ήθελαν να ολοκληρώσουν ένα εύκολο ή ένα δύσκολο παζλ. Πολλά διάλεξαν το εύκολο ώστε να φανούν έξυπνα. Όσο όμως αποδείχτηκε αργότερα ότι είχαν τις προδιαγραφές για μεγαλύτερη επιτυχία διάλεξαν το δύσκολο καθώς στο μυαλό τους η επιτυχία συνδεόταν άμεσα με τη μεγαλύτερη προσπάθεια. Αυτό που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να μάθουν στα παιδιά τους να μη βασίζονται τόσο στο ταλέντο ή την εξυπνάδα τους αλλά στη σκληρή δουλειά που μπορεί να εξασφαλίσει την επιτυχία ακόμα και σε τομείς που δεν νιώθουν ότι έχουν το φυσικό χάρισμα για να πετύχουν!