Print this page

7 πράγματα για τα οποία αγχώνονται οι γονείς -αλλά δεν θα έπρεπε

Το άγχος και η ενοχή είναι συχνά αναπόσπαστο μέρος του να είναι κανείς γονιός. Όμως, δεν θα έπρεπε... τουλάχιστον σ' αυτές τις περιπτώσεις. 

Το να είσαι γονιός είναι μια εμπειρία γεμάτη άγχος, ανασφάλεια και αγωνίες. Συχνά όμως αγχωνόμαστε για πράγματα που δεν έχουν τελικά και τόσο μεγάλη σημασία. Απενεχοποιηθείτε, λοιπόν, και σταματήστε να νιώθετε άσχημα επειδή...

...μια στο τόσο δεν έχετε μαγειρεμένο φαγητό και παραγγέλνετε για το παιδί σουβλάκι, πίτσα ή μπέργκερ

Οκ, η διατροφή του παιδιού είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο, όμως δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου εάν φάει junk food μερικές φορές, ούτε αυτό σάς κάνει κακούς γονείς. Απλώς, σας κάνει εκείνο το είδος γονιού που έχει πολλά πράγματα στο μυαλό του για να διαθέτει χρόνο να μαγειρέψει ΚΑΘΕ μέρα. Εφόσον φροντίζετε το παιδί να παίρνει από τη διατροφή του όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται σε όλα τα υπόλοιπα γεύματα της εβδομάδας, μπορείτε να του επιτρέπετε να απολαμβάνει το βράδυ του Σαββάτου ένα μπέργκερ.

...το παιδί σάς ζήτησε κάτι και είπατε "όχι"

Είναι πολύ εύκολο για ένα γονιό να πέσει στην παγίδα να θέλει κάθε στιγμή να ευχαριστήσει το παιδί του. Υπάρχουν όμως φορές που αυτό που πρέπει να πούμε είναι "όχι", γιατί είναι σημαντικό να βάλουμε όρια στη συμπεριφορά του παιδιού αλλά και να δώσουμε προτεραιότητα σε άλλα πράγματα (π.χ. στις δικές μας επιθυμίες). Μπορεί να μην χαίρονται καθόλου που το ακούνε, όμως να ξέρετε ότι η άρνηση είναι χρήσιμη εμπειρία για τα παιδιά.

Διαβάστε κι εδώ μερικούς εναλλακτικούς τρόπους να αρνηθείτε, χωρίς να πείτε "όχι".

...το παιδί σας μένει πολλές ώρες στον παιδικό σταθμό

Είναι σίγουρο ότι κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για το παιδί και την οικογένειά σας. Μερικές φορές, αυτό σημαίνει ότι εργάζεστε πολλές ώρες και λείπετε από το σπίτι. Εάν δεν υπάρχει άλλη επιλογή, το παιδί αναγκαστικά θα μείνει στον παιδικό σταθμό. Αντί να στενοχωριέστε γι' αυτό, απλά φροντίστε να βεβαιωθείτε ότι  έχετε επιλέξει έναν σταθμό που πληροί τις προδιαγραφές που θέλετε για την ασφάλεια, την κοινωνικοποίηση και την ανάπτυξη του παιδιού, δώστε του ένα φιλί το πρωί που το αφήνετε, ευχηθείτε του να περάσει καλά και κάντε το ίδιο κι εσείς.

...το παιδί σας κάνει μερικές φορές σαν κακομαθημένο

Τα παιδιά, ειδικά στη νηπιακή ηλικία, μοιάζουν λίγο με λιλιπούτιους εφήβους. Έχουν νεύρα, απαιτούν να γίνει το δικό τους και μπορεί να κάνουν πράγματα που δεν περιμένατε ότι είναι ικανά να κάνουν. Και όλο αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό όταν μιλάμε για παιδιά 2 ή 3 ετών. Καλό είναι να μάθετε κάποιες τεχνικές για να αντιμετωπίζετε την κατάσταση, όμως το να νιώθετε άγχος και ενοχές γι' αυτό είναι απλώς περιττό. Είναι απλά μια φάση και -όπως όλες- θα περάσει.

Διαβάστε κι εδώ τι μπορείτε να κάνετε όταν το παιδί σας βγάζει γλώσσα!

...το παιδί σας έχει τη δική του άποψη για το στυλ του

Θα έρθει εκείνη η στιγμή που δεν θα θέλει ούτε να δει μπροστά του το ωραιότατο σύνολο που έχετε διαλέξει για το πάρτι και θα επιμένει να φορέσει το μπλουζάκι με τον αγαπημένο του ήρωα συνδυασμένο με παντελόνι ή φούστα σε εντελώς άσχετο συνδυασμό χρωμάτων και τα πλαστικά πέδιλα της θάλασσας. Είναι εκείνη η στιγμή που θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι για μερικά πράγματα απλά δεν αξίζει το κόπο να κάνετε καυγά. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζεται με τον τρόπο που θέλει μέσα από την εμφάνισή του, κι εφόσον οι επιλογές του παιδιού δεν είναι προσβλητικές ή εντελώς ανακόλουθες με τις καιρικές συνθήκες, μπορεί να φορέσει ό,τι θέλει.

...οι άλλες μαμάδες έχουν διαφορετική γνώμη

Μπορεί να είναι ακόμη κι η δική σας μαμά που πάντα ξέρει καλύτερα και πάντα θα έκανε κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που κάνετε εσείς. Ακούστε τη, αλλά παράλληλα συνειδητοποιήστε ότι εσείς είστε υπεύθυνοι για το παιδί σας και έχετε το δικαίωμα να πάρετε τις δικές σας αποφάσεις, ακόμα κι αν κάποιοι δεν συμφωνούν.

...το παιδί σας πήρε κακό βαθμό σε ένα μάθημα

Όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να θριαμβεύουν στο σχολείο -κι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Αν και είναι σκόπιμο να τα ενθαρρύνουμε για να αποδίδουν όσο καλύτερα μπορούν, είναι λάθος να τους προκαλούμε στρες για τους βαθμούς (όπως άλλωστε να αγχωνόμαστε κι εμείς οι ίδιοι). Μια χαμηλή βαθμολογία, η αποτυχία σε ένα τεστ ή μια κακή επίδοση έχει πολλά μαθήματα να δώσει στο παιδί, όπως ότι χρειάζεται να προσπαθήσει περισσότερο ή ότι απλά και η αποτυχία είναι μέρος της ζωής. 

Διαβάστε κι εδώ ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι καλοί γονείς!