Print this page

10+1 μικροπράγματα που μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα για να νιώσει το παιδί την αγάπη σας

Και να το βοηθήσετε να δημιουργήσει τις καλύτερες αναμνήσεις από την παιδική ηλικία του!

Αν προσπαθήσετε να θυμηθείτε τι ήταν αυτό που σας έκανε να νιώθετε την αγάπη των δικών σας γονιών όταν ήσασταν παιδί, πιθανότατα θα φέρετε στο μυαλό σας κάποιες οικογενειακές διακοπές, τη μαμά σας να σας διαβάζει ένα παραμύθι ή η στιγμή που μοιραστήκατε μαζί σας κάποιο μυστικό! Πολύ συχνά, τα πράγματα που μας δίνουν μια ζεστή αίσθηση αγάπης δεν είναι σπουδαία ή εντυπωσιακά, αλλά μικρές καθημερινές πράξεις που δημιουργούν στην ψυχή μας εκείνη την «περιοχή» όπου στρεφόμαστε σε όλη την υπόλοιπη ζωή μας όταν θέλουμε να νιώσουμε σιγουριά και θαλπωρή. Να 10 τέτοια μικροπράγματα που μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα για να νιώσουν τα παιδιά την αγάπη σας. Και να είστε σίγουροι ότι θα κάποτε, μετά από πολλά χρόνια, θα εντυπωσιαστείτε που τα θυμούνται ακόμα!

Διαβάστε κι εδώ ποια είναι τα 10 πράγματα που θέλουν περισσότερο τα παιδιά από τη μαμά τους! 

Κλείστε το κινητό σας

Όταν επιστρέφετε στο σπίτι ή όταν επιστρέφουν τα παιδιά από το σχολείο, τη στιγμή, γενικά, που μαζεύεται όλη η οικογένεια στο σπίτι, καθιερώστε τη συνήθεια να κλείνετε το κινητό σας και να τους προσφέρετε αμέριστη την προσοχή σας, έστω και μια μισή ή μία ώρα. Για τα παιδιά έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζουν ότι σας απασχολούν αποκλειστικά, χωρίς την πιθανότητα να ακουστεί ο ήχος ενός εισερχόμενου μηνύματος ή μιας κλήσης, όσο σας μιλούν για το πώς πέρασαν την ημέρα τους. Σχετική έρευνα που έγινε από τη Σουηδική κυβέρνηση έδειξε ότι το Νο1 παράπονο των παιδιών από τους γονείς τους (σε ποσοστό 33%) είναι ότι εκείνοι ασχολούνται συνέχεια με το κινητό τους!

Κλείστε την τηλεόραση, το tablet και κάθε άλλο gadget την ώρα του φαγητού

Τα οικογενειακά γεύματα πρέπει να είναι χαλαρά και χαρούμενα και να σας δίνουν τη δυνατότητα να συζητήσετε μεταξύ σας και να απολαύσετε ο ένας τη συντροφιά του άλλου. Μάλιστα, όταν γίνεται αυτό τα οφέλη είναι πολλαπλά: τα παιδιά τείνουν να τρώνε πιο υγιεινά, συσφίγγουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους γονείς τους και έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν στο μέλλον διατροφικές διαταραχές. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, δεν πρόκειται να συμβεί εάν οι μισοί βλέπουν κάτι στην τηλεόραση ή χαζεύουν σε οθόνες.

Απολαύστε την ώρα του ύπνου!

Τα παιδιά -ιδιαίτερα τα μικρά αλλά και τα μεγαλύτερα, ακόμα κι αν δεν σας το πουν ποτέ- λατρεύουν να νιώθουν την αγκαλιά των γονιών τους λίγο πριν τα πάρει ο ύπνος. Εκμεταλλευτείτε αυτή την ώρα για να διαβάσετε παραμύθια, να πείτε ιστορίες, να κάνετε αγκαλιές και να τα βοηθήσετε να πέσουν για ύπνο χαλαρωμένα και ευτυχισμένα. Η αίσθηση αυτή είναι πολύ καθησυχαστική για τα παιδιά και τονώνουν τη μεταξύ σας σχέση. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθάει την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους!

Κάντε αγκαλιές και φιλιά

Αναρίθμητες έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη να νιώθουν συχνά την αγάπη των γονιών τους. Με αυτό τον τρόπο αναπτύσσουν υψηλή αυτοεκτίμηση. Δεν χρειάζεται να το «πλακώνετε» στα φιλιά -μια αγκαλιά ή ένα φιλί μερικές φορές την ημέρα όμως είναι απαραίτητα. Αργότερα, όταν μεγαλώνουν και αρχίσουν να αντιδρούν σε τέτοιου είδους τρυφερές εκδηλώσεις, μπορείτε να εκφράζεστε με λιγότερο διαχυτικούς τρόπους, όπως με ένα χτύπημα στην πλάτη ή μερικές κουβέντες που δείχνουν την υποστήριξή σας σε ό,τι κάνουν.

Περάστε  χρόνο με κάθε παιδί ξεχωριστά

Κάθε τόσο, όταν υπάρχει η δυνατότητα, είναι πολύτιμο οι γονείς να περνούν λίγο χρόνο με κάθε ένα από τα παιδιά τους ξεχωριστά. Έτσι, το παιδί νιώθει ακόμα πιο «σπουδαίο», καθώς μονοπωλεί το ενδιαφέρον των γονιών του χωρίς να είναι παρόντα τα αδέρφια του. Ο χρόνος αυτός δεν χρειάζεται να είναι αφιερωμένος σε κάτι σημαντικό -μπορείτε απλώς να μαγειρέψετε μαζί, να κάνετε δουλειές του σπιτιού ή να παίξετε κάποιο παιχνίδι.

Κάντε το να πειθαρχεί με αγάπη και στοργή

Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμη γονείς που πιστεύουν ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να κάνουν ένα παιδί να πειθαρχήσει είναι να του... ρίξουν μία στον ποπό. Έτσι, όμως, το μόνο που διδάσκουν στα παιδιά είναι ότι η βία είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για να λύσουν μια διαφωνία. Οι πετυχημένοι γονείς δεν γυρίζουν το «διακόπτη» της αγάπης τους στο «on» μόνο όταν τα παιδιά φέρονται σωστά, αλλά κάνουν με αγάπη το οτιδήποτε τα αφορά. 

Δείτε κι εδώ άλλους 6 λόγους για να μη χτυπάμε ποτέ τα παιδιά!

 

Γράψτε τους αστεία και τρυφερά μηνυματάκια

Εάν φεύγετε από το σπίτι πριν ξυπνήσουν, αφήστε τους μια γλυκιά καλημέρα δίπλα στο μαξιλάρι. Σχεδιάστε μια αστεία φατσούλα στη σακούλα με το κολατσιό που παίρνουν στο σχολείο ή βάλτε ένα «ραβασάκι» στην τσάντα του. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, ένα αστείο, ένας κοινός σας κώδικας, ένα ποιηματάκι... Μόλις το δει θα νιώσει ότι ακόμα κι αν δεν βρίσκεστε δίπλα του το σκέφτεστε!

Κοιτάξτε το στα μάτια

Η απρόσκοπτη επικοινωνία με τα παιδιά απαιτεί να τα κοιτάμε στα μάτια. Η οπτική επαφή είναι πολύ σημαντική -και σπάνια στην εποχή μας που όλοι είμαστε λίγο πολύ κολλημένοι σε κάποια συσκευή, όπως το smartphone ή ο υπολογιστής μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παρατάτε καθετί που κάνετε όταν το ζητήσει το παιδί σας. Είναι οκ να του ζητήσετε να περιμένει (άλλωστε, η υπομονή είναι μια σημαντική αξία που πρέπει να του διδάξετε). Όταν όμως έρθει η ώρα που του υποσχεθήκατε ότι θα το ακούσετε, τότε οφείλετε να του δώσετε όλη την προσοχή σας .

Χαμογελάστε συχνά

Κάθε φορά που χαμογελάτε καθώς βλέπετε το παιδί σας να μπαίνει στο δωμάτιο, του στέλνετε ένα άμεσο μήνυμα αγάπης και ζεστασιάς. Με αυτή την απλή πράξη το παιδί επιβεβαιώνεται, νιώθοντας ότι η παρουσία του είναι πολύτιμη και όχι ενοχλητική.

Ζητήστε τη γνώμη του

Από τις πολύ μικρές αποφάσεις, όπως τι να φορέσει στο σχολείο, μέχρι και κάποιες πιο σημαντικές, όπως πού θα πάτε για οικογενειακές διακοπές, δείξτε στο παιδί σας ότι η  γνώμη του μετράει. Έτσι θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση και θα μάθει από μικρό να παίρνει αποφάσεις.

Βεβαιωθείτε ότι έχουν αρκετό χρόνο για να παίζουν

Σε έρευνες που έχουν γίνει με τη συμμετοχή παιδιών ακούγεται συχνά να λένε ότι το πρόγραμμά τους είναι υπερφορτωμένο και δεν έχουν ελεύθερο χρόνο για να κάνουν ό,τι θέλουν. Και τι θέλουν να κάνουν; Απλά να παίζουν, να γελάνε και να διασκεδάζουν. Αν πιστεύετε ότι και το δικό σας παιδί έχει πολύ πιεσμένο πρόγραμμα, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε να διακόψετε κάποια από τις δραστηριότητές του για να έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο.