Print this page

Κανόνες ασφαλείας όταν κυκλοφορείτε με το μωρό σε μάρσιπο!

Για να κάνετε τις βόλτες σας απολαυστικά και με ασφάλεια!

Η μεταφορά του μωρού σε μάρσιπο ή sling είναι ένας εύκολος τρόπος για τη μαμά (αφού αφήνει τα χέρια της ελεύθερα) και ένας απολαυστικός τρόπος για το μωρό (που βρίσκεται κοντά στο σώμα της). Ωστόσο, για την ασφάλεια του μωρού και τη δική σας είναι σημαντικό να ακολουθείτε πιστά κάποιους κανόνες κάθε φορά! Να οι πιο σημαντικοί από αυτούς:

1. Επιλέξτε ένα μάρσιπο, sling ή άλλο είδος μεταφοράς του μωρού στο σώμα σας που υποστηρίζουν σωστά το σώμα του

Αν και υπάρχουν πολλά σχετικά είδη στην αγορά, δεν είναι απαραίτητα όλα ασφαλή για το μωρό σας και δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του που συνεχώς αλλάζουν καθώς μεγαλώνει. Προτιμήστε ένα που να είναι αρκετά φαρδύ στη βάση για να μην πιέζει τα ποδαράκια του και που επιτρέπει στο μωρό να στέκεται με τα γόνατα πιο ψηλά από την κοιλιά του. Σκεφτείτε ότι το ιδανικό προϊόν είναι αυτό που τοποθετεί το μωρό στη θέση που θα είχε εάν το κρατούσατε με τα χέρια στην αγκαλιά σας.

2. Ελέγξτε το μάρσιπο για φθορές

Όσο προσεκτική κι αν ήσασταν στην επιλογή σας όταν το αγοράσατε, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να έχει προκληθεί στο πέρασμα του χρόνου κάποια φθορά στο υλικό του μάρσιπου, κάτι που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την ασφάλεια του μωρού σας. Γι' αυτό είτε το χρησιμοποιείτε κάθε μέρα είτε βρίσκεται συνήθως στην ντουλάπα, μην παραλείπετε να ελέγχετε προσεκτικά κάθε σημείο του κάθε φορά πριν βάλετε μέσα το μωρό. Τα σημάδια που αναζητάτε είναι τυχόν σκισίματα, χαλαρωμένες ραφές και δεσίματα και φθαρμένο ύφασμα. 

3. Βεβαιωθείτε ότι το μωρό βρίσκεται σε μια θέση όπου μπορείτε να το βλέπετε

Τοποθετήστε το μωρό μέσα στο μάρσιπο με τρόπο ώστε να μπορείτε ανά πάσα στιγμή να βλέπετε το πρόσωπό του. Είναι σημαντικό να μην υπάρχει κάποιο κομμάτι από ύφασμα ή άλλο τμήμα του μάρσιπου που καλύπτει το πρόσωπό του. Εάν το μωρό είναι πολύ μικρό (κάτω από 4 μηνών) θα πρέπει να τσεκάρετε συνέχεια εάν είναι σε άνετη θέση και δείχνει χαρούμενο.

4. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να δυσκολέψει το μωρό να αναπνεύσει

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι όχι μόνο κάτι που μπορεί να καλύψει το πρόσωπό του και να κλείσει το στόμα ή τη μύτη του αλλά και κάτι που το πιέζει πολύ στην κοιλιά. Ο γενικός κανόνας είναι ότι ο μάρσιπος πρέπει να εφαρμόζει τόσο χαλαρά ώστε να μπορεί να περάσει με άνεση το δάχτυλό σας ανάμεσα στο στήθος και το πηγούνι του μωρού. 

5. Κρατήστε το μωρό σε απόσταση που να φτάνετε το κεφαλάκι του με το στόμα σας

Έτσι όχι μόνο θα μπορείτε να το φιλάτε όσες φορές το θέλετε αλλά και θα μπορείτε να τσεκάρετε σε δευτερόλεπτα ότι το μωρό δεν έχει γλιστρήσει πιο χαμηλά. Επιπλέον, όταν το μωρό βρίσκεται σ' αυτό το ύψος, το βάρος του κατανέμεται πιο σωστά στο δικό σας σώμα και αποφεύγετε προβλήματα και πόνους στη μέση.

6. Μην ξεχνάτε ότι το μωρό σας είναι πιο σημαντικό από ό,τι άλλο κάνετε

 

Ο μάρσιπος σας επιτρέπει να κάνετε ένα σωρό πράγματα, ενώ παράλληλα μεταφέρετε το μωρό σας, όπως να κάνετε τα ψώνια σας ή τις δουλειές του σπιτιού. Ωστόσο, ακόμα κι αν έχετε τη δυνατότητα να έχετε ελεύθερα τα χέρια σας αποφύγετε να ασχοληθείτε με κάτι που θα τα απασχολεί ταυτόχρονα, ώστε να είστε πάντα σε ετοιμότητα για να πιάσετε το μωρό εάν χρειαστεί.