Print this page

Καλά νέα για τις εργαζόμενες μητέρες!

Εάν σας έχουν φάει οι τύψεις που λείπετε τόσες ώρες από το παιδί σας, αυτή η είδηση θα σας κάνει να νιώσετε πολύ καλύτερα!

Δεν υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη που να διακατέχεται από περισσότερες τύψεις από τις μητέρες που αναγκάζονται να λείπουν πολλές ώρες από τα παιδιά τους και να χάνουν πολλές σημαντικές στιγμές από το μεγάλωμά τους. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ υπάρχουν και τα θετικά του να μεγαλώνει ένα παιδί –και συγκεκριμένα ένα κορίτσι- με μια μητέρα που έχει (και) επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα κορίτσια που έχουν μητέρες οι οποίες εργάζονται εκτός σπιτιού είναι πιο πιθανό όταν μεγαλώσουν να έχουν κι εκείνα δουλειά και μάλιστα να παίρνουν κατά 23% καλύτερο μισθό και να αναλαμβάνουν περισσότερες διευθυντικές θέσεις, σε σχέση σε τα κορίτσια των οποίων οι μητέρες ασχολούνταν μόνο με τα οικιακά.

Η έρευνα έγινε σε 24 χώρες και παντού τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια. Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από 50.000 άντρες και γυναίκες το 2002 και το 2012 και ανέλυσαν τις επιπτώσεις που υπάρχουν από την ανατροφή τους από εργαζόμενες μητέρες, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου project του πανεπιστημίου.

Εκτός από αυτά τα θετικά στοιχεία που αφορούν τις κόρες, συμπεραίνεται επίσης ότι όσον αφορά τους άντρες μπορεί η επιρροή του επαγγέλματος της μητέρας να μην έχει σημαντική επίδραση στην καριέρα τους, επηρεάζει όμως το εάν θα ασχοληθούν αρκετά με τα δικά τους παιδιά κι αν θα συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού! Συγκεκριμένα, όσοι μεγάλωσαν με εργαζόμενες μητέρες είναι πιο πιθανό να έχουν ενεργή συμμετοχή στις υποχρεώσεις του δικού τους σπιτικού και να περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους όταν γίνονται μπαμπάδες!

«Λίγα πράγματα έχουν τόσο μεγάλη επίδραση στην ισότητα των φύλων όσο να το έχει κάποιον μεγαλώσει με μια εργαζόμενη μητέρα», σχολιάζει σχετικά η καθηγήτρια Kathleen L. McGinn, που συνυπογράφει την έρευνα. Όπως λέει κι η ίδια «οι περισσότεροι γονείς αντιμετωπίζουν με πολλές ενοχές το γεγονός ότι χρειάζεται να λείπουν από το σπίτι για να εργάζονται. Κι αυτό που μας λέει η συγκεκριμένα έρευνα είναι ότι όχι μόνο συνεισφέρουν στα οικονομικά της οικογένειάς τους και –εφόσον κάνουν μια δουλειά που αγαπούν- βοηθούν την ψυχολογία τους, αλλά την ίδια στιγμή κάνουν κάτι καλό για τα παιδιά τους»!

Διαβάστε κι εδώ 16 αλήθειες που γνωρίζουν μόνο οι εργαζόμενες μητέρες!