Print this page

Οι καυγάδες των γονιών αλλάζουν τον εγκέφαλο των παιδιών!

Αυτό αποκάλυψε μια νέα έρευνα!

Θα φανταζόσασταν ποτέ ότι όταν τα παιδιά γίνονται θεατές στους καυγάδες των γονιών τους δεν επηρεάζεται μόνο η ψυχολογία τους αλλά και ο τρόπος που λειτουργεί ο εγκέφαλός τους; Σύμφωνα με νέα έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Οικογενειακής Ψυχολογίας (Journal of Family Psychology)τα παιδιά που μεγαλώνουν μέσα σε εντάσεις και διαφωνίες των γονιών τους επεξεργάζονται με διαφορετικό τρόπο τα συναισθήματά τους και αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα στην κοινωνική τους συμπεριφορά σε σχέση με όσα μεγαλώνουν σε λιγότερο «ανταγωνιστικό» οικογενειακό περιβάλλον. 

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες κατέταξαν μια σειρά από οικογένειες σε πολύ ή λίγο συγκρουσιακές, με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν οι μητέρες σε σχετικά ερωτηματολόγια. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια εγκεφαλογράμματος κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των παιδιών ενώ αυτά κοιτούσαν εικόνες από ζευγάρια σε θυμωμένες, χαρούμενες και ουδέτερες πόζες. 

Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που προέρχονταν από τις πιο συγκρουσιακές οικογένειες αντιδρούσαν πολύ πιο έντονα όταν έβλεπαν τα θυμωμένα ζευγάρια, σε σχέση με τα παιδιά που μεγαλώνουν σε πιο ήρεμο περιβάλλον. Όπως εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βέροντ, Alice Schermerhorn, αυτό είναι πιθανό επειδή η συγκεκριμένη εικόνα είναι πιο οικεία για τα παιδιά που βλέπουν τους γονείς τους να τσακώνονται στο σπίτι. «Φαίνεται πως αυτά τα παιδιά εκπαιδεύουν τον εγκέφαλό τους να επαγρυπνεί και επεξεργάζονται τα σημάδια που σχετίζονται με τα συναισθήματα που προκαλούν οι διαπροσωπικές σχέσεις, όπως η χαρά ή ο θυμός, διαφορετικά από τα παιδιά που δεν έχουν τέτοιες εμπειρίες». Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτή η επαγρύπνηση του εγκεφάλου μπορεί να οδηγήσει αργότερα σε προβλήματα κοινωνικής συμπεριφοράς.