Print this page

Μερικοί απλοί τρόποι να κάνετε τα παιδιά να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού

Για να μη γκρινιάζετε (και με το δίκιο σας) ότι όλα πρέπει να περάσουν από τα χέρια σας!

Φοβάστε ότι δεν θα καταφέρετε ποτέ να κάνετε το παιδί σας να τακτοποιήσει το γραφείο του -πόσο μάλλον να βγάλει τα σκουπίδια; Κατ' αρχήν, ηρεμήστε... δεν είστε η μόνη. Το όσο συμμετέχει κάθε μέλος της οικογένειας στις δουλειές του σπιτιού είναι από τις πιο συχνές αιτίες που προκαλούν καυγάδες μέσα στα περισσότερα σπίτια. Ωστόσο, αν ακολουθήσετε αυτές τις 10 τακτικές θα αυξήσετε τις πιθανότητες να έρθει εκείνη η μέρα που δεν θα νιώθετε πια ότι όλα πρέπει να περάσουν από τα χέρια σας!

Ζητήστε το με ευγενικό, ήρεμο τρόπο

Ακούγεται απλό, κι όμως οι περισσότεροι γονείς δεν το κάνουν. Αντίθετα, τους φαίνεται πολύ πιο λογικό να αρχίσουν να φωνάζουν από την άλλη άκρη του διαδρόμου φράσεις όπως «πώς είναι πάλι έτσι το δωμάτιό σου;» ή «τώρα εσύ νομίζεις ότι αυτό που κάνεις λέγεται ΄ξεσκόνισμα΄;». Προσπαθήστε να εξηγήσετε στο παιδί τι χρειάζεται να γίνει ήρεμα και πολιτισμένα και θα έχετε πολύ περισσότερες πιθανότητες να το κάνει. 

Δώστε οδηγίες αντί να κάνετε ερωτήσεις

Αν ρωτήσετε ένα παιδί «μπορείς να βγάλεις έξω τα σκουπίδια;» ή «δεν βάζεις αυτά τα πιάτα στο νεροχύτη;» μάλλον θα πάρετε μια αρνητική απάντηση, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για ένα παιδί στα πρόθυρα ή στην καρδιά της εφηβείας. Αν θέλετε να είστε πιο αποτελεσματική, κάντε τη δουλειά να φαίνεται αναπόφευκτη και δώστε σαφείς οδηγίες, π.χ. «όταν κάνει διάλειμμα για διαφημίσεις στην ταινία που βλέπεις, πήγαινε τα σκουπίδια στον κάδο» ή «μόλις τελειώσεις με το φαγητό σου, βάλε τα πιάτα στο νεροχύτη. Έτσι, δεν θα του αφήσετε πολλά περιθώρια να «ξεφύγει». 

Όποτε υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αφήστε ένα περιθώριο επιλογής

Εάν αυτό είναι δυνατό, δώστε στο  παιδί την ευκαιρία να επιλέξει πότε ή με ποιο τρόπο θα κάνει τη δουλειά. Π.χ. «θα μαζέψεις τα ρούχα σου από το πάτωμα τώρα ή μόλις τελειώσεις το διάβασμα;». Τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να αντιδράσουν όταν έχουν μια αίσθηση ανεξαρτησίας και νιώθουν ότι εκείνα αποφασίζουν για το τι θα κάνουν.  

Αγνοήστε τις διαμαρτυρίες

Δεν είναι τίποτα ασυνήθιστο ένα παιδί να αντιδρά όταν του λένε τι να κάνει. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αγνοήσετε τη δυσαρέσκειά του και να μην τη δείτε σαν μια ευκαιρία για καυγά. Είναι συνετό ως γονείς να επιλέγουμε πότε θα δώσουμε αξία σε μια συμπεριφορά του παιδιού και πότε όχι. Εάν ωστόσο η στάση του είναι υπερβολικά αρνητική ή και αγενής, μπορείτε να ορίσετε κάποια συνέπεια. 

Καταγράψτε όλες τις δουλειές σε ένα ημερήσιο πρόγραμμα

Τα παιδιά πρέπει από μικρή ηλικία να μάθουν ότι η συμμετοχή τους στις δουλειές του σπιτιού είναι κάτι που πρέπει να γίνεται τακτικά και όχι μόνο όταν τα ίδια έχουν τη διάθεση. Τοποθετήστε σε ένα εμφανές σημείο του σπιτιού μια λίστα με τις δουλειές που πρέπει να γίνουν κάθε μέρα και το όνομα αυτού που θα αναλάβει την καθεμία -ανάλογα βέβαια και με την ηλικία τους. 

Εξηγήστε ποιες είναι οι συνέπειες του να μην κάνουν καμία δουλειά

Η άρνηση να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού θα μπορούσε να στοιχίσει στο παιδί ένα μέρος από το χαρτζιλίκι του ή την απογευματινή έξοδο της Κυριακής με τους φίλους του. Έτσι, θα έχει λιγότερες ενστάσεις. Βεβαιωθείτε όμως ότι έχετε συζητήσει εκ των προτέρων για τις συνέπειες κι ότι έχετε θέσει ακριβείς στόχους σχετικά με το ποια δουλειά πρέπει να κάνει και μέχρι πότε!

Προτιμήστε την ανταμοιβή από την τιμωρία

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι είναι προτιμότερο να πείτε «μόλις τακτοποιήσεις το δωμάτιό σου θα πάμε στην πλατεία να κάνεις ποδήλατο», παρά «αν δεν μαζέψεις δεν θα πάμε πουθενά». 

Επιβράβευση, επιβράβευση, επιβράβευση

Όπως θα γνωρίζετε ήδη καλά, δεν υπάρχει πιο αποτελεσματικός τρόπος να κάνετε ένα παιδί να κάνει σχεδόν οτιδήποτε από το να το επικροτείτε με ενθουσιασμό. Πείτε στο παιδί πολύ εκτιμάτε τη βοήθειά του στο σπίτι, πόσο ωραίο έγινε το δωμάτιό του που το καθάρισε και τι καλή δουλειά έκανε στον κήπο!