Print this page

10 πράγματα που πρέπει να ξέρουν οι νέες μαμάδες για τους νέους μπαμπάδες

Όλα όσα έχει ανάγκη ένας άντρας όταν γίνεται πατέρας!

Σε μια καινούρια οικογένεια οι πρωταγωνιστές είναι αναμφισβήτητα το μωρό και η νέα μητέρα. Πώς νιώθει όμως ένας άντρας που μόλις έγινε μπαμπάς; Αφιερώστε λίγο χρόνο για να καταλάβετε τι αισθάνεται και τι περιμένει από εσάς. Θα κάνει καλό όχι μόνο σ’ εκείνον, αλλά και στη σχέση σας! 

Ο νέος μπαμπάς νιώθει ότι του λείπετε 

Είναι λογικό το μωρό να έχει όλη την προσοχή και την αφοσίωσή σας. Και είναι επίσης λογικό τις ώρες που δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι για το μωρό να θέλετε μόνο να κοιμηθείτε. Όμως είναι σημαντικό να δώσετε λίγο από το χρόνο και την προσοχή σας και στο σύντροφό σας. Ο οποίος όχι μόνο μάλλον απομονωμένος, αλλά και απογοητευμένος γιατί είναι βέβαιος ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχατε δεθεί περισσότερο από ποτέ. Και τώρα; Εσείς είστε με το μωρό κι εκείνος νιώθει μόνος. Δεν είναι θέμα εγωισμού, απλά του λείπει ο άνθρωπός του. Για ένα διάστημα δεν θα έχετε το χρόνο ή την ενέργεια να είστε πανταχού παρούσα, όμως μπορείτε απλά να του πείτε ότι κι εσάς σας λείπει και να επιδιώξετε να περάσετε έστω 10 λεπτά οι δυο σας. 

Ο νέος μπαμπάς νιώθει παραμελημένος 

Κανείς δεν φέρνει δώρα και λουλούδια στο νέο μπαμπά. Κανείς δεν τον ρωτάει πώς είναι. Κανείς δεν έρχεται στο σπίτι για να δει εκείνον. Η ζωή του έχει αλλάξει με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο κι όμως, κανείς δεν φαίνεται να νοιάζεται. Μην ξεχνάτε ότι η απόκτηση ενός μωρού είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό και για τους μπαμπάδες. Ρωτήστε τον πώς νιώθει, αν χρειάζεται κάτι και ζητήστε από τους φίλους και τους συγγενείς σας να κάνουν το ίδιο.  

Ο νέος μπαμπάς είναι απολύτως ικανός να φροντίσει το μωρό 

Ξέρετε, εκτός από το μητρικό υπάρχει και το πατρικό ένστικτο. Και μπορεί ο τρόπος με τον οποίο εκείνος χειρίζεται ό,τι αφορά το μωρό να είναι διαφορετικός από το δικό σας, αλλά δεν είναι απαραίτητα λάθος. Το παιδί χρειάζεται εξίσου τη μητέρα και τον πατέρα του (και όχι τη μητέρα και έναν τύπο που προσπαθεί, μάταια, συνήθως, να κάνει τα πράγματα ακριβώς όπως η μαμά όταν εκείνη δεν μπορεί). Αφήστε τον να συμμετέχει όσο και όπως μπορεί και τα οφέλη θα είναι πολλά: το παιδί θα δεθεί περισσότερο μαζί του, εσείς θα μπορείτε  να ξεκουράζεστε κι εκείνος θα νιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για όσα μπορεί να προσφέρει στην οικογένειά του.  

Ο νέος μπαμπάς χρειάζεται καθοδήγηση 

Μπορεί αυτή η φράση να ακούγεται αντιφατική σε σχέση με την προηγούμενη παράγραφο, όμως σκεφτείτε: ο πατέρας του παιδιού σας δεν έχει μεγαλώσει παίζοντας με κούκλες ούτε παρατηρούσε τόσο πολύ τη μητέρα του μεγαλώνοντας, όπως εσείς τη δική σας. Στην αρχή, μπορεί να χρειαστεί βοήθεια και καθοδήγηση μέχρι να νιώσει ότι κρατάει/ ταΐζει/ αλλάζει/φροντίζει σωστά το μωρό. Μόνο προσέξτε να μην αρχίσει να νιώθει ότι εκτελεί εντολές! Και μην περιμένετε να διαβάσει τη σκέψη σας όταν θέλετε να κάνει κάτι. Ο πιο πρακτικός τρόπος είναι να οργανώσετε μια λίστα με όλα όσα πρέπει να γίνουν εντός και εκτός σπιτιού και να του ζητήσετε να αναλάβει όσα μπορεί. 

Ο νέος μπαμπάς νιώθει ενοχές 

Ο ερχομός ενός μωρού έχει αλλάξει εντελώς τη ζωή σας κι εκείνος συχνά αναπολεί πώς ήταν τα πράγματα λίγους μήνες πριν. Νοσταλγεί τις εποχές που καθόταν στον καναπέ κι έβλεπε τηλεόραση χωρίς κάποιον να κλαίει υστερικά δίπλα του. Που μπορούσε να πάει με τους φίλους του για ένα ποτό μετά τη δουλειά. Που παίρνατε ξαφνικά την απόφαση να φύγετε το Σαββατοκύριακο για μια εκδρομή. Και το χειρότερο; Νιώθει τύψεις που αισθάνεται έτσι και φοβάται ότι εάν το ομολογήσει θα του πείτε πως δεν αγαπάει αρκετά το μωρό σας. Μην το κάνετε. Επιτρέψτε του να εκφράζει τα συναισθήματά του και μην τον φορτώνετε με ενοχές. 

Ο νέος μπαμπάς φοβάται 

Όπως ακριβώς κι εσείς υπάρχουν πολλές στιγμές δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει κι ο ήχος από το κλάμα του μωρού είναι για εκείνον η απόλυτη ένδειξη ότι έχει αποτύχει ως πατέρας. Επειδή όμως δεν έχει μάθει να εκφράζει πάντα τα συναισθήματά του –ιδιαίτερα όταν νιώθει ανασφαλής- είναι πιθανό να φαίνεται περισσότερο αγχωμένος παρά φοβισμένος. Όταν λοιπόν βλέπετε ότι στρεσάρεται, αυτό που χρειάζεται είναι κάποιος να του πει ότι όλα θα πάνε καλά.  

Ο νέος μπαμπάς δυσκολεύεται να δεθεί με το μωρό του 

Συνήθως οι μπαμπάδες χτίζουν τη σχέση με τα παιδιά τους παίζοντας, πετώντας τα στον αέρα και κουβαλώντας τα στους ώμους. Όμως δεν μπορείς να κάνεις τίποτα από όλα αυτά με ένα νεογέννητο. Επιπλέον, μιας και η μαμά κάνει τα περισσότερα –όπως το τάισμα και το νανούρισμα- ο μπαμπάς νιώθει αποκομμένος από την καινούρια οικογένεια. Οι περισσότεροι μπαμπάδες αρχίζουν να νιώθουν ότι αποκτούν μια σχέση με το μωρό τους όταν αυτό γίνει τουλάχιστον έξι μηνών, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται γελώντας όταν αυτός για παράδειγμα του γαργαλάει τα πατουσάκια. Βοηθήστε τον να καταλάβει ότι χρειάζεται χρόνος κι υπομονή κι ότι σύντομα εκείνος και ο γιος ή η κόρη του θα γίνουν η πιο αχτύπητη ομάδα. 

Ο νέος μπαμπάς θέλει να κάνετε σεξ 

Όπως η σχέση με το παιδί του βασίζεται στη φυσική επαφή, το ίδιο ισχύει και για τη σχέση του μαζί σας. Δυστυχώς, το σεξ δεν αποτελεί προτεραιότητα καμίας νέας μαμάς. Χρειάζεται να σκεφτούμε ότι οι άντρες έχουν τόση πολλή ανάγκη από τη φυσική επαφή. Το άγγιγμά σας μεταφέρει σ’ εκείνον το μήνυμα ότι τον αγαπάτε, τον χρειάζεστε και τον θαυμάζετε…. όλα όσα έχει ανάγκη να ακούσει από εσάς. Ακόμα κι αν δεν είστε έτοιμη για ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές, μην του στερείτε τουλάχιστον μια αγκαλιά.

Ο νέος μπαμπάς έχει ανάγκη να ακούσει «ευχαριστώ» 

Οκ, εσείς κάνατε την πιο δύσκολη δουλειά και σίγουρα αξίζετε το θαυμασμό και την αναγνώριση. Όμως κι ο μπαμπάς προσπαθεί και κάνει ό,τι μπορεί και ένα «ευχαριστώ» εκ μέρους σας είναι ο ιδανικός τρόπος να του δείξετε ότι εκτιμάτε όσα προσφέρει.