Print this page

7 πράγματα που πρέπει να κάνουν όλοι οι γονείς λίγο πριν αρχίσουν τα σχολεία

Η αντίστροφη μέτρηση για τη νέα σχολική χρονιά έχει ήδη αρχίσει! Προετοιμαστείτε κατάλληλα για να την υποδεχτείτε χωρίς απρόοπτα!

Ψωνίστε τα απαραίτητα για το σχολείο (ή έστω κάποια από αυτά)

Εάν θέλετε να αποφύγετε το συνωστισμό που πάντα επικρατεί στα βιβλιοπωλεία και τα καταστήματα σχολικών τις μέρες αφού οι δάσκαλοι δώσουν το γνωστό χαρτάκι-λίστα με όσα χρειάζονται για τη σχολική χρονιά, είναι σκόπιμο να αρχίσετε τις αγορές σας πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της χρονιάς. Οκ, μπορεί να μην ξέρετε ακόμη τι ακριβώς θα σας ζητήσουν, όμως μερικά πράγματα είναι κλασικά και δεν λείπουν ποτέ από τη λίστα, όπως η κασετίνα, τα μολύβια, οι γόμες, οι ξύστρες, η ιχνογραφία, οι ξυλομπογιές, οι μαρκαδόροι, 2-3 φάκελοι με λάστιχο, διαφάνειες κ.λπ. Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να σας ζητηθούν σχολικά με πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές (π.χ. σετ 12 μαρκαδόρων χοντρών ή κόκκινος φάκελος), απλά κρατήστε την απόδειξη και επισκεφθείτε το κατάστημα μόνο για να κάνετε μια-δυο αλλαγές.

Υιοθετήστε «χειμερινό» ωράριο ύπνου

Κανείς δεν συνηθίζει εύκολα το πρωινό ξύπνημα και τα παιδιά δεν αποτελούν εξαίρεση. Φροντίστε να αρχίσουν να κοιμούνται νωρίτερα και να ξυπνούν πιο πρωί αρκετές μέρες πριν αρχίσουν τα σχολεία, ώστε να μην κουτουλάνε από τη νύστα τις πρώτες εβδομάδες στην τάξη. Συνδυάστε το καινούριο πρόγραμμα με ένα οικογενειακό (αν υπάρχει η δυνατότητα) πρωινό γεύμα, που είναι πολύ σημαντικό για τους μικρούς μαθητές.

Κάντε μια πρόβα της διαδρομής

Εάν το παιδί σας είναι σε ηλικία που μπορεί να πηγαίνει μόνο του στο σχολείο, καλό είναι να κάνετε μαζί τη διαδρομή, για να επισημάνετε τα σημεία που πρέπει να προσέξει (π.χ. λεωφόροι, ερημικοί δρόμοι κ.λπ.). Ζητήστε του επίσης να πάει μερικές φορές μόνο του (εσείς, κλασικά, θα παρακολουθείτε από απόσταση με... μαύρα γυαλιά και γκαμπαρντίνα) για να βεβαιωθείτε ότι ακολουθεί όλες τις συμβουλές σας και τους κανόνες της οδικής κυκλοφορίας. Εάν πάλι δεν είστε σίγουροι αν πρέπει να ενδώσετε στην απαίτησή του να πάει μόνο του μέχρι το σχολείο, διαβάστε εδώ ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι έχει την απαραίτητη ωριμότητα για να το κάνει.

Περάστε μερικές ακόμα ξέγνοιαστες μέρες

Φροντίστε οι τελευταίες μέρες των διακοπών να έχουν αρκετό παιχνίδι, διασκέδαση και ευκαιρίες για εκτόνωση για το παιδί. Μην μπείτε στον πειρασμό να του μιλάτε συνέχεια για την καινούρια σχολική χρονιά, για τη δασκάλα του ή για όσα καινούρια θα συναντήσει στο σχολείο. Ιδιαίτερα εάν το παιδί πρόκειται να πάει στο νηπιαγωγείο ή σε κάποια από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, κάτι τέτοιο το μόνο που θα κάνει είναι να αυξήσει τα επίπεδα του άγχους του. Τα μικρά παιδιά δεν έχουν σαφή αντίληψη του χρόνου και ζουν μόνο στο παρόν.

Κλείστε την τηλεόραση

Ενθαρρύνετε το παιδί στον ελεύθερο χρόνο του να παίζει κάτι ήσυχο, όπως να ζωγραφίζει ή να φτιάχνει παζλ -έτσι η μετάβαση στη μελέτη για το σχολείο θα γίνει πιο ομαλά. Καλό θα ήταν να μάθει να συγκεντρώνεται σε τέτοιου είδους ασχολίες χωρίς περισπασμούς, όπως για παράδειγμα η ανοιχτή τηλεόραση.

Οργανώστε το χώρο της μελέτης

Αποφασίστε ποιος θα είναι ο χώρος όπου το παιδί θα μελετάει τα μαθήματά του και οργανώστε τον με τα απαραίτητα. Ιδανικά, ο χώρος αυτός θα πρέπει να είναι στο δωμάτιό του, αλλά αν δεν υπάρχει η δυνατότητα μπορεί να κάθεται και στο τραπέζι της κουζίνας ή στο σαλόνι, με την προϋπόθεση ότι εκεί θα μπορεί να συγκεντρωθεί και δεν θα υπάρχουν για παράδειγμα άλλοι που θα μιλάνε ή θα βλέπουν τηλεόραση μέχρι να ολοκληρώσει τα μαθήματά του. Το γραφείο του παιδιού θα πρέπει να είναι φωτεινό, τακτοποιημένο και χωρίς περισπασμούς (π.χ. παιχνίδια ή ηλεκτρονικές συσκευές). Εξηγήστε του από τώρα ότι η οργάνωση και η διατήρηση της τάξης στο χώρος μελέτης θα είναι για όλο το χρόνο δική του ευθύνη (υπό την εποπτεία και με τη βοήθειά σας, ασφαλώς, εάν πρόκειται για μικρό παιδί).

Ρυθμίστε το δικό σας πρόγραμμα

 

Εάν υπάρχει η δυνατότητα, θα ήταν καλό να κανονίσετε να έχετε άδεια την πρώτη μέρα του σχολείου ή και τις επόμενες για να μπορείτε να πηγαίνετε το παιδί στο σχολείο χωρίς πίεση χρόνου και στρες αλλά και να είστε στο σπίτι όταν θα επιστρέψει για να μοιραστεί μαζί σας τον ενθουσιασμό, τις εμπειρίες, τους προβληματισμούς του. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να μην έχετε βαρύ πρόγραμμα με πολλές υποχρεώσεις, ούτε επισκέψεις, ταξίδια ή άλλες υποχρεώσεις που θα αναστατώσουν τη ρουτίνα της οικογένειας, στις αρχές της σχολικής χρονιάς.