Print this page

10 πράγματα που κάνουν οι μαμάδες (αλλά δεν θα το παραδεχτούν ποτέ)

Πόσα από αυτά κάνετε κι εσείς; (Μην ανησυχείτε, δεν θα το μάθει κανείς!)

Ρωτήστε οποιαδήποτε μαμά πώς είναι η ζωή της, τι πιστεύει για τα παιδιά της, το γάμο της και τις άλλες μαμάδες και σίγουρα όλα όσα θα σας περιγράψει θα είναι γλυκά, ρομαντικά και ρόδινα. Εάν όμως ζητηθεί σε μερικές χιλιάδες μαμάδες να απαντήσουν ανώνυμα σε ερωτήσεις όπως «θα αλλάζατε τα πάντα εάν μπορούσατε να αρχίσετε τη ζωή σας από την αρχή;» και «αν αγαπάτε εξίσου όλα τα παιδιά σας;» να είστε σίγουροι ότι οι απαντήσεις τους θα είναι πιο... ενδιαφέρουσες από όσο νομίζετε!

Αυτό έκαναν το site για γονείς parenting.com σε συνεργασία με το TODAY parents με τη συμμετοχή 25.000 γυναικών που κλήθηκαν να απαντήσουν ανώνυμα (και γι' αυτό ειλικρινά) σε θέματα όπως η σχέση τους με το σύντροφό τους, τις άλλες μαμάδες, το θηλασμό και άλλα ζητήματα της καθημερινής ζωής τους! Αυτές είναι οι πιο ενδιαφέρουσες απαντήσεις τους!

Η μαμά θέλει να την αφήσουν όλοι ήσυχη!

Αυτός ο πολύτιμος χρόνος που μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις χωρίς να σε ενοχλεί κανείς είναι κάτι που λείπει σχεδόν ολοκληρωτικά από την καθημερινότητα των μαμάδων. Και σύμφωνα με την έρευνα είναι η «πολυτέλεια» που τους λείπει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο από τη ζωή τους πριν τα παιδιά (πιο πολύ κι από το σώμα που είχαν πριν γεννήσουν, περισσότερος χρόνος με τους φίλους τους ή για ύπνο και η δυνατότητα να διαθέσουν τα χρήματά τους όπως θέλουν). «Υπάρχουν στιγμές που το μόνο που θέλω είναι να ξεφύγω από τα παιδιά μου και τον άντρα μου και να μείνω μόνη μου», σχολίασε μία μαμά που ανήκει στο 23% αυτών που νοσταλγούν τις εποχές που μπορούσαν να απομονωθούν όσο συχνά ήθελαν.

Η μαμά δεν είναι και τόσο άνετη στο θέμα του θηλασμού

Αυτό το πολωτικό debate ανάμεσα στις μαμάδες που θηλάζουν και εκείνες που επιλέγουν να μην το κάνουν, δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει την ψυχολογία και των ίδιων. Έτσι, το 18% των μαμάδων ομολογεί πως κριτικάρει άλλες μητέρες που δεν θέλουν να θηλάσουν ενώ ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό (42%) παραδέχεται πως η επιλογή τους να θηλάσουν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τις κάνει να αισθάνονται λιγάκι παραγκωνισμένες. «Θήλασα την κόρη μου μέχρι την ηλικία των 2 ετών, όμως αυτό το γνωρίζουν μόνο η μητέρα μου και ο άντρας μου», έγραψε μία από τις συμμετέχουσες στην έρευνα.

Η μαμά θα στείλει το παιδί στο σχολείο ακόμα κι αν αυτό παραπονιέται ότι είναι άρρωστο

Η κοιλιά του πονάει, αλλά δεν έχει κάνει εμετό κι εσείς έχετε μια πολύ σημαντική μέρα στη δουλειά. Θα το στείλετε στο σχολείο ή θα μείνετε μαζί του στο σπίτι; Αν μοιάζετε με το 49% των εργαζόμενων μητέρων που συμμετείχαν στην έρευνα, αυτό που θα κάνετε είναι να αφήσετε το παιδί στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό και να ευχηθείτε να μη γίνει χειρότερα. «Έδωσα αντιπυρετικό στο παιδί και το έστειλα στον παιδικό ενώ είχε πυρετό», παραδέχεται μια μαμά. «Υπέθεσα ότι έτσι κι αλλιώς είχε κολλήσει κάτι από την τάξη κι επιπλέον μέχρι τότε είχε χρειαστεί να πάρω ήδη 15 μέρες άδεια από τη δουλειά μου για να τον κρατήσω στο σπίτι».

Η μαμά θα ήθελε η ζωή της να ήταν αλλιώς

Δεν είναι πολλές οι μαμάδες που θα σας απαντούσαν ευθέως ότι δεν είναι και πολύ ευχαριστημένες με τη ζωή τους. Όμως το 71% όσων απάντησαν (ανώνυμα) στη σχετική έρευνα δήλωσαν ότι αν είχαν την ευκαιρία να ξεκινήσουν τη ζωή τους από την αρχή, θα έκαναν κάποια πράγματα διαφορετικά. Το 23% θα επέλεγε διαφορετικό σύντροφο, το 12% θα έκανε περισσότερα παιδιά και το 19% θα ακολουθούσε μια λιγότερο απαιτητική καριέρα. Υπήρξε κι ένα 4% που δεν είναι σίγουρες εάν θα επέλεγαν να κάνουν παιδιά. «Αν και λατρεύω τα παιδιά μου και θα τα άλλαζα με τίποτα στον κόσμο, υπάρχουν στιγμές που εύχομαι να μπορούσα να αρχίσω από την αρχή και να αποκτούσα παιδιά λίγο αργότερα στη ζωή μου», δήλωσε μια μαμά. «Μου λείπει η δυνατότητα να κάνω πράγματα αυθόρμητα και να μην χρειάζεται να ανησυχώ για κανέναν άλλο, πέρα από τον εαυτό μου».

Η μαμά προτιμάει να κοιμηθεί παρά να κάνει σεξ

Τα παιδιά έπεσαν επιτέλους για ύπνο. Και τώρα, ύπνος ή σεξ; Σχεδόν το 53% των μαμάδων προτιμούν έναν καλό ύπνο παρά μια απολαυστική ερωτική συνεύρεση με το σύντροφό τους. Ο λόγος; Στην συντριπτική πλειοψηφία τους οι μαμάδες δηλώνουν απίστευτα κουρασμένες! Όπως το έθεσε μία από αυτές «όλοι μου λένε να απολαύσω τα χρόνια που τα παιδιά μου είναι ακόμα μικρά, όμως κάποιες στιγμές νιώθω τόσο εξαντλημένη που το να το απολαύσω μοιάζει σαν ακόμα μια δουλειά που πρέπει να κάνω».

Η μαμά προτιμάει να χαζεύει στο smartphone της

Τα καλά νέα είναι ότι μόνο το 5% των μαμάδων θεωρεί ότι το παιδί της χτύπησε επειδή η ΄δια ήταν πολύ απασχολημένη με το να σερφάρει στο ίντερνετ ή να στέλνει μηνύματα από το κινητό της, την ώρα που έπρεπε να το προσέχει. Τα κακά νέα είναι ότι αυτό παρά λίγο να συμβεί στο 18%, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου το ένα τέταρτο των μαμάδων που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν εμμονή με τις ηλεκτρονικές συσκευές τους!

Η μαμά μπορεί και να δώσει φάρμακο στο παιδί της προκειμένου να καθίσει ήσυχα

Η έρευνα αυτή έγινε στην Αμερική και ευτυχώς δύσκολα θα φανταζόταν κανείς την ελληνίδα μάνα να δίνει ηρεμιστικά στο παιδί της προκειμένου να μην κάνει υστερίες μέσα στο αεροπλάνο ή σε ένα πολύωρο ταξίδι με το αυτοκίνητο. Φαίνεται ωστόσο ότι τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου το 18% των μαμάδων παραδέχεται ότι έχει δώσει ηρεμιστικό πριν από μια πτήση ή ένα ταξίδι. Επιπλέον, υπάρχει ένα 8% που δηλώνει ότι καταφεύγει αρκετά συχνά στην τακτική αυτή, ακόμα και στο σπίτι, προκειμένου να εξασφαλίσει ηρεμία και ησυχία!!!!!!!

Η μαμά δεν χάνει ευκαιρία να κρίνει τις άλλες μαμάδες

Σας έχει συμβεί ποτέ να αισθάνεστε ότι μια άλλη μητέρα κατακρίνει τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνετε το παιδί σας; Δεν είναι ιδέα σας! Ένα 12% των μαμάδων δηλώνει πως δεν ασχολείται με το τι κάνουν οι άλλες μητέρες, όμως ένα εντυπωσιακό 88% παραδέχεται ότι συχνά τις κρίνει ή και τις κατακρίνει. Όσο για τις συμπεριφορές που λατρεύουν να σχολιάζουν; Το 66% δεν μπορεί να αφήσει να περάσει απαρατήρητο ένα κακομαθημένο παιδί. Το βάρος και γενικά θέματα διατροφής είναι το Νο2 θέμα που λατρεύουν να κρίνουν στους άλλους, με το 37% έτοιμο να κάνει δεικτικά σχόλια σε μια μαμά με υπέρβαρο παιδί και 34% να κοιτούν με μισό μάτι όσες επιτρέπουν στα παιδιά τους να καταναλώνουν junk food.

H μαμά έχει αδυναμία σε κάποιο από τα παιδιά της!

Ορκίζεστε -όπως όλες οι μαμάδες- ότι αγαπάτε ακριβώς το ίδιο όλα σας τα παιδιά, σωστά; Καλό είναι να γνωρίζετε ότι για το 14% των μητέρων που ερωτήθηκαν αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές, αυτό παραδέχονται ότι αν και αγαπούν τα παιδιά τους πολύ, υπάρχει κάποιο που είναι το πιο αγαπημένο τους! Όπως δήλωσε μία από αυτές τις μαμάδες «αγαπώ εξίσου τα παιδιά μου, όμως ένα από αυτά το απολαμβάνω περισσότερο. Προσπαθώ να μην δείξω κάτι στα άλλα, αλλά φοβάμαι ότι μπορεί να μου ξεφύγει».

Η μαμά χρησιμοποιεί τα παιδιά της σαν δικαιολογία για να αποφύγει τις υποχρεώσεις της

Σας έχει καλέσει κάποιος τον οποίο απλά βαριέστε; Τα παιδιά είναι μια πρώτης τάξης δικαιολογία για να αποφύγετε να πάτε, σύμφωνα με το 84% των μαμάδων. Μάλιστα, το 45% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί τα παιδιά προκειμένου να αποφύγει κάποια υποχρέωση περίπου μία φορά το μήνα! Μια μαμά παραδέχεται ότι προφασίζεται δουλειές που αφορούν τα παιδιά -μελέτη, πλυντήρια κ.λπ.- προκειμένου να αποφύγει να κάνει σεξ με τον άντρα της!