Print this page

8 μυστικά των σούπερ οργανωμένων μαμάδων

Όχι, δεν διαθέτουν τρία χέρια, ούτε 30 ώρες το 24ωρο, ούτε ένα κλώνο του εαυτού τους! Απλά, γνωρίζουν μερικά έξυπνα μυστικά που κάνουν την καθημερινότητά τους πολύ πιο εύκολη!

Είναι αυτές που όλες οι άλλες ζηλεύουμε! Ξέρετε, αυτές που δεν χρειάζεται να αγχώνονται ποτέ γιατί έχουν τα πάντα σε πρόγραμμα και μοιάζουν να τα προλαβαίνουν όλα και να τα κάνουν όλα τέλεια! Τα καλά νέα είναι ότι αυτό που τις κάνει να διαφέρουν από τις υπόλοιπες μαμάδες δεν είναι κάποια υπερφυσική δύναμη, αλλά το ιδιαίτερο ταλέντο τους στην οργάνωση. Να μερικά πολύ αποδοτικά μυστικά που μπορούμε να αντιγράψουμε από τις σούπερ οργανωμένες μαμάδες:

1. Ετοιμάζονται πρώτα εκείνες, και μετά ασχολούνται με τα παιδιά

Έχετε παρατηρήσει στα βίντεο με τους κανόνες ασφαλείας στα αεροπλάνα ότι αναφέρουν πάντα «φορέσετε πρώτα εσείς τη μάσκα οξυγόνου και στη συνέχεια βοηθήστε τα παιδιά που ταξιδεύουν μαζί σας να φορέσουν τη δική τους»; Ο λόγος είναι ότι θα είστε πολύ πιο αποτελεσματική εάν έχετε πρώτα ετοιμαστεί εσείς πριν αρχίσετε να αγχώνεστε και να φροντίζετε για τους άλλους. Βάλτε το ξυπνητήρι μισή ώρα ή έστω ένα τέταρτο πριν την ώρα που πρέπει να σηκωθούν τα παιδιά για το σχολείο, ώστε να έχετε λίγο χρόνο να πιείτε τον καφέ σας και να ετοιμαστείτε με την ησυχία σας. Θα κάνει τη διαφορά σε ολόκληρη την υπόλοιπη μέρα!

2. Αποφασίζουν για το φαγητό της οικογένειας μια φορά την εβδομάδα

Όλες μας ξέρουμε πόσο αγχωτικό -μερικές φορές και απελπιστικό- είναι να πρέπει να σκεφτείς κάθε μέρα τι θα ετοιμάσεις για να φάνε τα παιδιά. Οι οργανωτικές μαμάδες, αφιερώνουν λίγο χρόνο το Σαββατοκύριακο για να αποφασίσουν και να καταγράψουν τι θα φάει η οικογένεια όλη την ερχόμενη εβδομάδα. Έτσι, δεν χρειάζεται να ασχοληθούν με τα ψώνια περισσότερες από μία ή δύο φορές και δεν έχουν να ξανασκεφτούν το συγκεκριμένο ζήτημα μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο!

3. Οργανώνουν το πρωί της κάθε μέρας από την προηγούμενη

Δεν υπάρχει τίποτα πιο αγχωτικό από το να ξεκινάς τη μέρα σου με στρες και βιασύνη. Για να αποφύγετε γκρίνιες του τύπου «δεν βρίσκω την ξύστρα μου» ή «δεν μου αρέσει αυτό το μπλουζάκι», κάθε βράδυ πριν πέσετε για ύπνο επιλέξτε τα ρούχα που θα φορέσουν τα παιδιά στο σχολείο, βάλτε τα σε ένα προκαθορισμένο σημείο και ζητήστε τους να ετοιμάσουν τις σάκες τους. Επιπλέον, ετοιμάστε τα μπολάκια με το κολατσιό τους, ώστε το μόνο που θα έχετε να κάνετε το πρωί να είναι να τα βάλετε από το ψυγείο ή τον πάγκο της κουζίνας στην τσάντα τους. 

4. Βάζουν κάθε μέρα πλυντήριο

Αν είστε έστω και λίγο σαν εμένα, σίγουρα θα σας έχει συμβεί να αντικρίζετε το καλάθι με τα άπλυτα και να νιώθετε... απόγνωση. Αφιερώνοντας πολύ λίγο χρόνο κάθε μέρα για να βάλετε ένα μόνο πλυντήριο, γλιτώνετε από την υποχρέωση να περάσετε όλο σας το Σαββατοκύριακο απλώνοντας και σιδερώνοντας και επιπλέον έχετε πάντα καθαρά ρούχα για όλους!

5. Φροντίζουν να έχουν κάθε μέρα λίγο χρόνο για τον εαυτό τους

Όλες οι μαμάδες χρειαζόμαστε λίγο χρόνο χωρίς υποχρεώσεις, για να μπορούμε να χαλαρώνουμε. Διαφορετικά, κινδυνεύουμε από burn-out, κάτι που μας κάνει να χάνουμε την υπομονή και την ψυχραιμία μας και να ξεσπάμε στους άλλους. Για να είστε σίγουρη ότι δεν θα σας πάρει η μπάλα με όλα αυτά που έχετε να κάνετε, βάλτε στο πρόγραμμα της κάθε μέρας, ένα μικρό «δωράκι» για εσάς, όπως έναν καφέ με μια φίλη, μισή ώρα στο κομμωτήριο ή τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε απερίσπαστη την αγαπημένη σας σειρά στην τηλεόραση. 

6. Έχουν πάντα μαζί τους μια ατζέντα

Ναι, ναι, ξέρουμε ότι τα κινητά τηλέφωνα έχουν πλέον εφαρμογή για να κρατάμε σημειώσεις, τι γίνεται όμως εάν χρειαστεί να σημειώσουμε κάτι ενώ μιλάμε στο κινητό; Η παλιά, αγαπημένη, κλασική ατζέντα είναι ο καλύτερος φίλος κάθε πολυάσχολης μαμάς. Έχετε πάντα μία μαζί σας για να γράψετε κάτι που μόλις θυμηθήκατε ότι πρέπει να ψωνίσατε, να τσεκάρετε τα ψώνια που έχετε ήδη κάνει ή να καταγράψετε τις υποχρεώσεις των παιδιών (πάρτι, πρόγραμμα δραστηριοτήτων κ.λπ.). Έτσι, δεν χρειάζεται να έχετε όλες αυτές τις πληροφορίες στο κεφάλι σας!

7. Δεν έχουν πρόβλημα να πουν «όχι»

Μην νιώθετε την υποχρέωση να δεχτείτε ό,τι σας προτείνουν οι άλλοι ή ό,τι σας ζητήσουν τα παιδιά. Αν το κάνετε, θα καταλήξετε να περνάτε κάθε σας απόγευμα φιλοξενώντας τους φίλους τους για να παίξουν ή καθαρίζοντας εθελοντικά την αυλή του σχολείου. Εάν κάτι σας ευχαριστεί (ή τουλάχιστον δεν σας δυσαρεστεί) και μπορεί εύκολα να χωρέσει στο πρόγραμμά σας χωρίς να το αναστατώσει, είναι οκ να το κάνετε. Διαφορετικά, απλά πείτε «όχι» χωρίς καν να μπείτε στον κόπο να το συνοδέψετε από μια καλή δικαιολογία!

8. Δεν διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια

Ας το πάρουμε απόφαση: κανείς δεν πρόκειται να μας φτιάξει άγαλμα που καταφέρνουμε να φέρουμε βόλτα όλες τις υποχρεώσεις χωρίς καμία βοήθεια! Η μητρότητα είναι κατά βάθος μια «συλλογική» δουλειά κι όπως λένε στην αλλοδαπή «it takes a village to raise a child», δηλαδή «χρειάζεται ένα ολόκληρο χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί». Από αυτό το «χωριό», επιλέξτε όσους ανθρώπους θέλουν, μπορούν ή και είναι «υποχρεωμένοι» να σας βοηθήσουν, ξεκινώντας από το σύντροφό σας και φτάνοντας μέχρι τα παιδιά. Αναθέστε τους όποια δουλειά νομίζετε και αφήστε να την κάνουν χωρίς υποδείξεις και κριτικές. Διαβάστε κι εδώ μερικούς απλούς τρόπους να κάνετε τα παιδιά να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού!