Print this page

Οι ερωτήσεις που καμία νέα μαμά ΔΕΝ θέλει να της κάνουν

Κι όμως... είναι αυτές που ακούει πιο συχνά από οτιδήποτε άλλο από όλους!

Μια γυναίκα που πρόσφατα έγινε μητέρα είναι μια ειδική κατηγορία ανθρώπου! Είναι αγχωμένη και ξάγρυπνη, δεν αναγνωρίζει το ίδιο το σώμα της, δεν έχει ακόμα καταλάβει ποια ακριβώς είναι η σωστή θέση για να θηλάσει το μωρό και πρέπει να συνηθίσει να βουρτσίζει τα δόντια της με ένα βρέφος κολλημένο πάνω της! Και την ίδια στιγμή, υπάρχει ένας ολόκληρος κοινωνικός περίγυρος που μπορεί να την κάνει να νιώσει τρομερή αυτοπεποίθηση ή να την ρίξει στα... τάρταρα, κάνοντάς τη να πιστεύει ότι όλα τα κάνει λάθος. Σίγουρα, οι προθέσεις είναι πάντα καλές, αλλά τι να το κάνεις; Ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις! Επειδή, λοιπόν, οτιδήποτε πούμε σε μια νέα μαμά έχει άλλο «βάρος», καθώς κι η ίδια διαρκώς αναρωτιέται και αμφισβητεί τις ικανότητές της να τα βγάλει πέρα με τον εαυτό της και το νεογέννητο, τα ξενύχτια, τις ορμόνες και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της, καλό θα ήταν να δείξουμε λίγο τακτ και να μην κάνουμε ποτέ μα ποτέ μερικές εξαιρετικά συνηθισμένες ερωτήσεις, όπως:

Κοιμάται τη νύχτα;

Υπάρχουν άνθρωποι που θέτουν αυτή την ερώτηση σε μαμάδες που γέννησαν πριν λίγες μέρες! Η απάντηση είναι προφανής: εννοείται ότι δεν κοιμάται! Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται να περάσουν μήνες (ακόμα και χρόνια) για να κοιμηθεί 10-12 συνεχόμενες ώρες ένα παιδί και το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή είναι να της υπενθυμίσετε ότι δεν πρόκειται να ξανακοιμηθεί σερί για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα. Άλλωστε, τι ενδιαφέρον μπορεί να έχει για έναν άλλο άνθρωπο το πώς, πόσο και σε ποιες συνθήκες κοιμάται κάποιος άλλος;

Πότε επιστρέφεις στη δουλειά;

Ανεξάρτητα από το πόση άδεια λοχείας δικαιούται, όλες οι μητέρες νιώθουν ότι είναι αναγκασμένες να επιστρέψουν στις επαγγελματικές υποχρεώσεις τους πολύ νωρίτερα από όσο θα ήθελαν. Ακόμα και για αυτές που έχουν αποφασίσει να σταματήσουν εντελώς τη δουλειά για να μεγαλώσουν το παιδί τους, το συγκεκριμένο είναι ένα θέμα που ενοχλεί, γιατί κι εκείνες πιθανότατα αγχώνονται για το πώς θα τα βγάλουν πέρα οικονομικά ή για το αν θα μπορέσουν ποτέ να επιστρέψουν στο κυνήγι καριέρας τους μετά από μερικά χρόνια. Ας τους επιτρέψουμε λοιπόν να απολαύσουν αυτές τις στιγμές που έχουν για να ασχοληθούν αποκλειστικά με το μωρό τους, χωρίς να τις αγχώνουμε με τα επαγγελματικά. Γενικά, ας κλείσουμε το στόμα και να μην αναφερθούμε καθόλου στο θέμα. 

Δεν το αφήνεις καθόλου κάτω;

Για κάποιο ανεξήγητο λόγο, όλοι έχουν την απαίτηση ένα τόσο δα μικρό μωράκι να αρχίσει να δείχνει πολύ γρήγορα σημάδια ανεξαρτησίας και αυτονομίας. Από την άλλη, τα ίδια τα βρέφη έχουν εντελώς διαφορετική άποψη! Κάποια μπορεί και να μένουν ευχαρίστως για κάμποση ώρα στο καλαθάκι ή το ριλάξ, άλλα βάζουν τα κλάματα τη στιγμή που πάνε να τα αφήσουν από την αγκαλιά. Έχουν μάθει να βρίσκονται σε ένα ζεστό, σταθερό, άνετο και ασφαλές μέρος όπου μπορούν να μυρίσουν τη μαμά τους και να ακούν τους χτύπους της καρδιάς τους επί εννέα μήνες και θα τους πάρει λίγο χρόνο μέχρι να συνηθίσουν στην ιδέα ότι τώρα δεν αποτελούν δικό της κομμάτι. Αργά ή γρήγορα, όμως, όλα θα το καταλάβουν. Και, ναι, και η ίδια η μαμά μπορεί να έχει κουραστεί να το κουβαλάει όλη μέρα πάνω της, οπότε αντί να ρωτήσουμε γιατί δεν το αφήνει είναι προτιμότερο να προσφερθούμε να το πάρουμε εμείς αγκαλιά για να κάνει κι εκείνη ένα ντους με την ησυχία της. 

Θα φέρω μαζί και το παιδί, είναι λίγο κρυωμένο αλλά δεν νομίζω ότι κολλάει. Δεν σε πειράζει;

Μπορεί πράγματι αυτό που έχει το παιδί να μην είναι κολλητικό, αλλά ακόμα κι έτσι η απάντηση είναι «ναι, με πειράζει»! Ακόμα κι αν από ευγένεια η νέα μαμά επιτρέψει στο παιδάκι με το συνάχι να πλησιάσει το μωρό της, είναι βέβαιο ότι θα περάσει τις επόμενες ώρες ή και ημέρες με το άγχος μήπως αυτό το φτέρνισμα είναι προάγγελος κρυολογήματος ή αυτή η κοκκινίλα δεν είναι τσίμπημα από κουνούπι αλλά κάποιο εξάνθημα. Εάν εσείς ή κάποιος άλλος στην οικογένεια δεν αισθάνεται καλά, απλώς αναβάλλετε την επίσκεψη για κάποια άλλη στιγμή. 

Μήπως πεινάει; 

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεωρίες για το κάθε πότε πρέπει να τρώνε τα μωρά. Άλλες μαμάδες εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα με βάση την ώρα, άλλες ακολουθούν τα σημάδια που στέλνει το μωρό. Και οι περισσότερες έχουν ακριβώς την ίδια απορία με εσάς! Αφήστε τη να αποφασίσει τι είναι καλύτερο για το μωρό της, έτσι ώστε σταδιακά να νιώθει αυτοπεποίθηση πως ξέρει τι χρειάζεται για να το φροντίσει σωστά. Είναι δική της ευθύνη και δική δεξιότητα να μπορεί να επικοινωνεί με το μωρό της, οπότε μην ανακατεύεστε!

Μήπως κρυώνει / ζεσταίνεται;

Όπως έχουν διαπιστώσει πολλές μαμάδες, είναι σχεδόν αδύνατο να πας με το μωρό στο καροτσάκι μέχρι το διπλανό οικοδομικό τετράγωνο χωρίς κάποιος εντελώς άγνωστος να σχολιάσει ότι αυτό που φοράει είναι πολύ ζεστό ή πολύ κρύο ή πολύ ελαφρύ ή πολύ βαρύ για τον καιρό. Σκέπασέ το... Ξεσκέπασέ το... Γιατί δεν φοράει καπέλο; Του έχεις βάλει αντηλιακό; Προς Θεού! Καμία μαμά δεν θέλει το μωρό της να ξεπαγιάσει, ούτε να σκάει από τη ζέστη, ούτε να καεί από τον ήλιο ή να υποφέρει από τον αέρα! Σίγουρα έχει δει τι καιρό κάνει πριν βγει έξω με το μωρό -και καλού κακού έχει βάλει στη τσάντα της άλλες τρεις διαφορετικές αλλαξιές για την περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες μεταβληθούν!

Είναι καλό μωράκι;

Δεν χρειάζεται να κάνει κανείς αυτή την ερώτηση γιατί η απάντηση είναι πάντα η ίδια! Ναι! Είναι πολύ καλό μωράκι! Όλα τα μωρά είναι καλά. Κι αυτά που κλαίνε 24 ώρες το  24ωρο. Ή αυτά που ξυπνάνε τη νύχτα κάθε μιάμιση ώρα. Ή αυτά που χαμογελάνε στους ξένους. Αλλά κι εκείνα που σπαράζουν στο κλάμα όταν χάνουν τη μαμά τους από το οπτικό πεδίο τους. Εκείνα που πίνουν όλο το γάλα τους κι αυτά που το αφήνουν στη μέση. Έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή κάθε μαμάς που μπαίνει στον πειρασμό να συγκρίνει το παιδί της με άλλα. Ας μην την βάλουμε στην πρίζα να το κάνει από τόσο νωρίς!

Από την άλλη, θα αναρωτηθεί κανείς, αν όλες αυτές οι ερωτήσεις είναι, κατά κάποιο τρόπο, «λάθος», τι είναι αυτό που θα πρέπει να λέει κανείς σε μια νέα μαμά; Να μερικές φράσεις που σίγουρα θα εκτιμήσει αν της πείτε:

- Σου έφερα ένα ταψί παστίτσιο!

- Το μωρό σου είναι υπέροχο!

- Τα πας καταπληκτικά με το παιδί. 

- Πώς νιώθεις; 

- Μήπως χρειάζεσαι κάτι; 

Διαβάστε κι εδώ 15 πράγματα που αλλάζουν αμέσως μόλις γίνεσαι μαμά!