Print this page

Έρευνα αποκαλύπτει: πόσο συχνά κάνουν σεξ οι γονείς;

Ούτε εσείς θυμάστε πότε κάνατε για τελευταία φορά σεξ; Νιώθετε κι εσείς ότι όταν πρόκειται για την ερωτική ζωή σας, το παιδί λειτουργεί σαν μικροσκοπικός... βρικόλακας με κοτσιδάκια στα μαλλιά που ρουφάει τη λίμπιντό σας μέχρι εξαντλήσεως; Δεν είστε μόνοι! Μια νέα έρευνα αποδεικνύει ότι για την πλειοψηφία των γονιών η σεξουαλική ζωή κινδυνεύει να γίνει ξεχασμένη έννοια!

Για τις ανάγκες της έρευνας που έγινε για λογαριασμό της ιστοσελίδας parenting.com, περισσότεροι από 1.000 άντρες και γυναίκες στις ΗΠΑ κλήθηκαν να απαντήσουν με ειλικρίνεια για όλα όσα κάνουν (και όσα ΔΕΝ κάνουν) στην καθημερινότητά τους ως γονείς. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα:

- το 45% των συμμετεχόντων κάνει σεξ μία έως δύο φορές την εβδομάδα, 

- το 30% μία ή δύο φορές το μήνα,

- το 10% λιγότερο από μία φορά το μήνα,

- ενώ υπάρχει κι ένα 15% που στη σχετική ερώτηση απάντηση «σεξ; τι είναι αυτό;». 

Τα ζευγάρια υποστηρίζουν ότι είναι πολύ «απασχολημένα» ή πολύ «κουρασμένα» για να έχουν διάθεση για σεξ, όμως οι ειδικοί εκτιμούν ότι πίσω από αυτές τις δικαιολογίες κρύβεται μια βαθύτερη αιτία. «Αυτό που αποδεικνύουν τέτοιου είδους έρευνες είναι ότι οι γονείς δεν βάζουν σε προτεραιότητα την ερωτική ζωή τους ή δεν ξέρουν πώς να την κάνουν προτεραιότητα», σχολιάζει ο Ian Kerner, συγγραφέας του βιβλίου Sex Recharge: A Rejuvenation Plan for Couples and Singles.«Ανήκουν στην κατηγορία των ανθρώπων που θα ήθελαν να θέλουν να κάνουν σεξ, αλλά δεν θέλουν»!

Επιπλέον, ένα μέρος του προβλήματος είναι και η αρνητική διάθεση απέναντι σε έναν σύντροφο που εκτιμάται ότι δεν συνεισφέρει όσο ο άλλος θα ήθελε στη διεκπεραίωση των υποχρεώσεων της καθημερινότητας. Το 30% όσων συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι ο δεν υπάρχει ίση κατανομή των οικογενειακών βαρών, με την πλειοψηφία να πιστεύει ότι όλα θα ήταν καλύτερα εάν υπήρχε περισσότερη βοήθεια εκ μέρους του άλλου. Ιδιαίτερα οι γυναίκες νιώθουν ότι δεν είναι δίκαιο να αναλαμβάνουν τις περισσότερες υποχρεώσεις μέσα στο σπίτι κι αυτό τις κάνει συχνά να αισθάνονται ότι δεν είναι ευτυχισμένες από το γάμο τους.  

Ένα 66% δηλώνει ότι η σχέση του με τα παιδιά είναι «πιο σημαντική» από αυτή του ζευγαριού. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι γονείς που βάζουν στην άκρη την προσωπική ζωή τους για χάρη των παιδιών, στην πραγματικότητα δεν τους κάνουν καμία χάρη! Κάθε άλλο... «θέλουμε τα παιδιά μας να είναι ευτυχισμένα, όμως τα ευτυχισμένα παιδιά προκύπτουν από ευτυχισμένους γονείς και ευτυχισμένοι είναι εκείνοι που νιώθουν αγάπη και συντροφικότητα μέσα στη σχέση τους», σχολιάζει ο Kerner. «Οι γονείς που θέλουν να κάνουν ό,τι καλύτερο για τα παιδιά τους οφείλουν να είναι λίγο εγωιστές». 

Πόσο σημαντικό είναι το σεξ για ένα γάμο;

Μπορεί το σεξ με το σύντροφό μας να είναι η τελευταία «δουλειά» που θα βάζαμε στη λίστα με τις υποχρεώσεις της ημέρας, όμως η έλλειψή του μπορεί να διαλύσει μια σχέση. Σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη έρευνα, το 18% όσων δεν είναι ευχαριστημένοι από την ερωτική ζωή τους έχουν σκεφτεί το ενδεχόμενο να συνάψουν εξωσυζυγική σχέση, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό έχει περάσει ήδη από τη θεωρία στην πράξη! «Είναι πολύ εύκολο, ιδιαίτερα για έναν γονιό, να νιώσει παραμελημένος. Το ότι κάποιος είναι γονιός δεν σημαίνει ότι δεν έχει ανάγκη να του δείχνουν αγάπη και στοργή ή ότι δεν τον πειράζει να τον θεωρούν δεδομένο», λέει ο Kerner. Τι μπορεί όμως να κάνει ένα ζευγάρι που νιώθει ότι η σχέση του έχει πέσει σε... χειμερία νάρκη; Το πρώτο που συνιστούν οι ειδικοί είναι να «μετακομίσουν» το σεξ σε μια ψηλότερη θέση στη λίστα με τις προτεραιότητές τους, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ρίξουν κάπως τα στάνταρ που έχουν στο μυαλό τους για το «ιδανικό» ερωτικό ραντεβού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να οργανώσει κανείς μια σπέσιαλ ρομαντική βραδιά ή να κανονίσει μια απόδραση για ένα ολόκληρο διήμερο. «Εάν ο χρόνος που διαθέτει το ζευγάρι αρκεί μόνο για... ένα στα γρήγορα, ας αρκεστεί σ\ αυτό που θα το βοηθήσει να διατηρήσει την οικειότητα μέσα στη σχέση», συμβουλεύει η Elizabeth Lombardo, σύμβουλος σχέσεων και συγγραφέας του βιβλίου A Happy You: Your Ultimate Prescription for Happiness.

Άλλη μία τακτική είναι να μάθετε να αντιμετωπίζετε το σεξ όπως το γυμναστήριο: είναι δύσκολο να πάρει κανείς την απόφαση να ξεκινήσει, όμως αν μπει στον κόπο είναι βέβαιο ότι θα του αρέσει. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σκεφτείτε «απόψε, αποκλείεται!» ίσως είναι σκόπιμο να αναρωτηθείτε «γιατί όχι;». Πιθανότατα θα μετανιώσετε που δεν αντιμετωπίζετε το θέμα το ίδιο χαλαρά πιο συχνά!

Διαβάστε κι εδώ 10 επιστημονικά αποδεδειγμένους τρόπους για να κρατήσει ένας γάμος για πάντα.