Print this page

7 tips για να κάνετε τα πρωινά σας λιγότερο αγχωτικά

Να φάνε πρωινό, να ντυθούνε, να ρίξουν μια ματιά στο μάθημα που ξέχασαν ότι έπρεπε να έχουν διαβάσει, να γκρινιάξουν ότι αυτά τα παπούτσια δεν βολεύουν, να είναι όλοι έτοιμοι πριν έρθει το σχολικό/πριν χτυπήσει το κουδούνι/πριν την ώρα που πρέπει να περάσετε από τον παιδικό σταθμό για  να φτάσετε εγκαίρως στη δουλειά! Ουφ... Και μόνο που το σκέφτεται κανείς νιώθει το στομάχι να σφίγγεται. Κι όμως... Όσο πιο αγχωτικό είναι το πρωινό σας ξύπνημα τόσο πιο δύσκολη θα είναι η ημέρα που ακολουθεί. Κι όταν αυτό γίνεται κάθε μέρα... είναι προφανές πως πρέπει να βρεθούν λύσεις που να επιτρέπουν σε όλους να ξεκινούν τη μέρα τους πιο χαλαρά. Εμείς σας δίνουμε μερικές ιδέες που μπορεί να σας βοηθήσουν.

Ξυπνήστε πριν από τα παιδιά

Εάν το δοκιμάσετε έστω και μια φορά, θα γίνει η πιο αγαπημένη ώρα της ημέρας σας. Γιατί είναι η ώρα που όλα στο σπίτι είναι ήσυχα και που κανείς δεν θα σας ενοχλήσει όταν πίνετε τον καφέ σας με την ηρεμία σας! Ιδανικά, προσπαθήστε να εξοικονομήσετε όσο χρόνο χρειάζεστε για να φάτε πρωινό και να ντυθείτε χωρίς τα παιδιά στα πόδια σας. 

Αποφύγετε τους καυγάδες για τα ρούχα

«Δεν φοράω τζιν στο σχολείο», «Αυτή η μπλούζα είναι μπλιαξ», «Δεν θέλω αυτά, θέλω τα πράσινα». Τα ρούχα που θα επιλέξετε είναι συνήθως και η αφορμή για τον πρώτο καυγά της ημέρας! Για να τον αποφύγετε επιλέξτε από το προηγούμενο βράδυ, ζητώντας την έγκριση του παιδιού -ή, ακόμα καλύτερα, αναθέστε σε εκείνο να επιλέξει και εσείς να δώσετε έγκριση. Μην ξεχάσετε να ορίσετε έναν πολύ σημαντικό κανόνα: κανείς δεν έχει δικαίωμα να αλλάξει γνώμη το επόμενη πρωί. 

family mornings3

Σκεφτείτε μερικές απλές επιλογές για το πρωινό

Υπάρχουν μαμάδες που έχουν το χρόνο και τη διάθεση να φτιάχνουν πολύπλοκα γεύματα και να στρώνουν κανονικό τραπέζι πριν καν πιουν καφέ. Τους αξίζουν πράγματι συγχαρητήρια, όμως αν δεν ανήκετε σ' αυτή την κατηγορία, φροντίστε να έχετε στο ψυγείο και τα ντουλάπια σας υλικά για να ετοιμάσετε γρήγορα κάτι πρόχειρο, όπως φρυγανιές, δημητριακά, γιαούρτι, χυμό, γάλα, βρασμένα αυγά κ.λπ. Οι ομελέτες και τα pancakes μπορούν να περιμένουν για το πρωί της Κυριακής. 

Ετοιμάστε τις τσάντες από το προηγούμενο βράδυ

Γενικά, όσο περισσότερα μπορείτε να κάνετε από το βράδυ ώστε να είναι έτοιμα το πρωί, τόσο το καλύτερο! Αυτό ισχύει όχι μόνο για τις σάκες του σχολείου, αλλά και για τη δική σας τσάντα, αυτή που θα πάρετε στο γραφείο, και το κολατσιό μικρών και μεγάλων. Εννοείται ότι εάν τα παιδιά είναι αρκετά μεγάλα, θα αναλάβουν να ετοιμάσουν μόνα τους ό,τι τα αφορά. 

family morning

Κρατήστε χρόνο

Διαπιστώστε ακριβώς πόσο χρόνο χρειάζεστε για να ετοιμαστείτε οικογενειακώς. Είναι πού πιθανό ο χρόνος που νομίζετε ότι χρειάζεστε να είναι πολύ λιγότερος από όσος απαιτείται στην πραγματικότητα, οπότε για να είστε σίγουρη χρονομετρήστε! Έτσι θα ξέρετε ακριβώς πόση ώρα νωρίτερα πρέπει να ξυπνήσετε και να σηκώσετε τα παιδιά ώστε να μην αγχώνεστε ότι δεν προλαβαίνετε. 

Ορίστε συγκεκριμένες θέσεις για τα πράγματα που χρειάζεστε

Είναι εύκολο να ξεχάσεις πού είναι τα κλειδιά του αυτοκινήτου όταν τρέχεις να προλάβεις να φτάσεις κάπου έγκαιρα. Όπως και η ομπρέλα, το πορτοφάλι ή το πράσινο μπουφάν του παιδιού. Για να μην χάνετε χρόνο ψάχνοντας είναι χρήσιμο να ορίσετε συγκεκριμένες θέσεις για να ξέρετε πάντα πού θα βρείτε τι. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να βάζουν πάντα στο ίδια σημείο τις σάκες, τα μπουφάν, τις ζακέτες κ.λπ. ώστε να γνωρίζουν πού να τα αναζητήσουν και να συνηθίζουν στο να έχουν σε τάξη τα πράγματά τους. 

family mornings2

Ξεκινήστε νωρίς

Δεν είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε την ημέρα σας αργοπορημένοι! Προσπαθήστε να φύγετε από το σπίτι αρκετά νωρίς ώστε να μην αγχωθείτε για το χρόνο, ακόμα κι αν πέσετε σε κίνηση ή κάτι άλλο σας καθυστερήσει στο δρόμο.