Print this page

5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν βγεις βόλτα με το παιδί!

Μια μαμά που έμαθε -με τον δύσκολο τρόπο- αποκαλύπτει τα μυστικά της.

Αν υπάρχει κάτι που έμαθα τα τελευταία έξι χρόνια που είμαι μαμά είναι ότι ποτέ δεν μπορείς να είσαι «υπερβολικά» προετοιμασμένη. Κυρίως, όταν βρίσκεσαι σε... μη φιλικό περιβάλλον, οπουδήποτε δηλαδή εκτός σπιτιού. Για να μην πάθουν κι άλλες μανούλες όλα αυτά που εγώ έπαθα (και, όπως συμβαίνει πάντα, έμαθα) μοιράζομαι μαζί σας 10 από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε όλες πριν ανοίξουμε την πόρτα για να βγούμε βόλτα με το παιδί:

1. Φτιάξε μια λίστα με τα απαραίτητα. Κόλλησέ τη σε ένα εμφανές σημείο κοντά στην εξώπορτα και ρίχνε μια ματιά πριν φύγεις για να δεις αν τα έχεις όλα. Κάθε. Φορά. Αν μια φορά κάνεις το λάθος να είσαι υπερβολικά βιαστική ή υπερβολικά σίγουρη ότι δεν έχεις ξεχάσει τίποτα, θα είναι εκείνη που θα χρειαστείς ακριβώς αυτό που έχεις ξεχάσει. Ξέχασες την πάνα; Θεώρησε βέβαιο ότι to βλαστάρι σου θα κάνει την ανάγκη του στη βόλτα; Ξέχασες τα μωρομάντιλα; Θα πιάσει με τα χεράκια του ό,τι πιο αηδιαστικό υπάρχει πάνω στ ογκαζόν. Ξέχασες μια αλλαξιά ρούχα; Θα πέσει στις λάσπες με το που θα φτάσετε στην παιδική χαρά. Με άλλα λόγια; Θέλεις να συμβεί κάτι; Φρόντισε να ξεχάσεις στο σπίτι αυτό που θα χρειαζόσουν για να το αντιμετωπίσεις!

2. Πάρε μαζί σου κάτι να φάει. Ακόμα και τα παιδιά που δεν τρώνε ποτέ τίποτα όλη μέρα (τουλάχιστον όχι χωρίς να πρέπει οι μαμάδες τους να δώσουν μάχη) διαμαρτύρονται ότι πεινάνε τις πιο ακατάλληλες στιγμές! Έχε πάντα μαζί σου κάποιο σνακ, αν δεν θέλεις να τα μαζεύετε για να φύγετε από τις κούνιες μόλις άρχισες να πιάνεις φιλίες με μια άλλη μαμά ή να ψάχνεις για ανοιχτό μίνι μάρκετ για να αγοράσεις ένα αμφιβόλου ποιότητας γεύμα για το παιδί σου. Προτίμησε κάτι θρεπτικό που θα του δώσουν την απαραίτητη ενέργεια να ανεβοκατεβαίνει στην τσουλήθρα αρκετές φορές -ώστε όταν φύγετε να έχει έρθει η ώρα του ύπνου (ουφ)! Εγώ παίρνω συνήθως ένα-δύο Μίνι Εν Ελλάδι, που δεν λερώνουν την τσάντα γιατί είναι συσκευασμένα ένα-ένα και διατηρούνται κάποιες ώρες εκτός ψυγείου. Με μια φέτα ψωμί ή ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι το αγαπημένο του και επιπλέον έχει μεγάλη διατροφίκή αξία για είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες που συμβάλλουν στην αύξηση της μυικής μάζας και τη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών! Για να μην αναφέρω ότι είναι πολύ πιο οικονομικό από οποιοδήποτε άλλο σνακ μπορείς να έχεις μαζί σου. Τι άλλο να ζητήσει μια μάνα;

3. Πάρε μαζί σου ένα παιχνίδι. Ναι, ο παιδότοπος έχει ένα σωρό παιχνίδια. Ναι, πήγατε μέχρι εκεί για να παίξει με άλλα παιδιά κι όχι με τα παιχνίδια που έχει στο σπίτι. Τι θα κάνεις όμως όταν αρχίσει να μαλλιοτραβιέται με ένα άλλο παιδάκι επειδή θέλουν το ίδιο κόκκινο πλαστικό τουβλάκι; Θα βγάλεις από την τσάντα σου τον «αντιπερισπασμό» (στην προκειμένη ένα αγαπημένο του παιχνιδάκι) κι έτσι το παιδί σου, χαρούμενο που μέσα στη στιγμή της έντασης βλέπει μπροστά του κάτι οικείο, θα παρατήσει και το τουβλάκι και τον «ανταγωνιστή» και τον καυγά και θα έρθει δίπλα σας σαν υπνωτισμένο! Εγγυημένο κόλπο -το έχω δοκιμάσει! Και μην διανοηθείς να ξεχάσεις το tip αυτό όταν πηγαίνεις κάπου όπου δεν υπάρχουν άλλα παιχνίδια ή άλλα παιδιά!

4. Να είσαι έτοιμη να απαθανατίσεις τις στιγμές! Στις βόλτες προκύπτουν τα πιο ωραία στιγμιότυπα με τα παιδιά! Τα πιο αστεία μουτράκια, τα πιο ενθουσιώδη χαμόγελα, τα πιο χαριτωμένα παράπονα... όλα αυτά που θα λες «αχ, να είχα βγάλει μια φωτογραφία, να τα ξανάβλεπα». Για να μη θυμώνεις μετά με τον εαυτό σου, φρόντισε να τσεκάρεις ότι έχεις μαζί σου τη φωτογραφική μηχανή ή ότι το κινητό σου έχει μπαταρία έξτρα χώρο αποθήκευσης. Τα κλικ θα είναι πολλά!

5. Μην ξεχάσεις στο σπίτι... την υπομονή σου (κι ένα παυσίπονο). Τα παιδιά είναι πραγματικά άλλοι άνθρωποι όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού! Κι αυτό είναι συνήθως καλό. Εκτός από τις φορές που δεν είναι! Οι πιθανότητες να εκνευριστεί/να πάθει υστερία/να έχει το πιο έντονο ξέσπασμα της ζωής του επειδή δεν του επιτρέπεις να πάρει μαζί του το γατάκι που βρήκε στο πάρκο είναι μεγαλύτερες από όσες φαντάζεσαι! Εννέα φορές στις δέκα, οφείλονται στην κούραση και την πείνα (βλ. Νο2! Είδες πόσο χρήσιμο είναι να έχεις μαζί σου ένα Mίνι Εν Ελλάδι -τώρα θα έτρωγε ό,τι έβρισκε μπροστά του). Συγκράτησε τα νεύρα σου, μην ξεχνάς να μιλάς ήρεμα (τουλάχιστον όσο σε βλέπει ο κόσμος) και κάνε υπομονή... Σε 10 χρόνια θα πηγαίνει βόλτα με τους φίλους του!