Print this page

10 πράγματα που ΔΕΝ κάνουν οι ευτυχισμένες μαμάδες

Δεν είναι εύκολο να είσαι μαμά. Μάλιστα, το να είσαι μια μαμά που είναι πάντα ευτυχισμένη και ικανοποιημένη είναι πρακτικά αδύνατο. Μπορείς όμως να είσαι τις περισσότερες φορές ια χαρούμενη μαμά -αρκεί να μην πέσεις σε κάποιες παγίδες. 

Μπορεί κανείς ποτέ να μην έχει καταφέρει να μάθει τι είναι αυτό που χρειάζεται ένας γονιός για να είναι ευτυχισμένος, πολλοί από εμάς όμως έχουμε διαπιστώσει -συνήθως με το δύσκολο τρόπο- τι είναι αυτό που ΔΕΝ χρειαζόμαστε. Να λοιπόν τι θα ΔΕΝ κάνουν οι χαρούμενες μαμάες και θα ήταν καλό να σταματήσετε να κάνετε κι εσείς εάν θέλετε να είστε ευτυχισμένοι:

Δεν λένε "όχι" σε όποιον προσφέρεται να τις βοηθήσει

Θυμάστε όλους εκείνους τους φίλους και συγγενείς που πρόσφεραν τη βοήθειά τους όταν κάνετε το μωρό; Να ξέρετε ότι όσο μεγαλώνει το μωρό, τόσο λιγότερες είναι οι προσφορές για βοήθεια. Όταν λοιπόν έχετε την ευκαιρία, μην τη χάσετε. οι χαρούμενες μαμάδες ξέρουν πολύ καλά τις λέξεις "ναι, ευχαριστώ". 

Δεν παίρνουν δουλειά στο σπίτι (και το σπίτι στη δουλειά)

Οι χαρούμενες μαμάδες ξέρουν να βάζουν όρια... σε όλες τις περιπτώσεις. Αφοσιωθείτε στα παιδιά σας όταν είστε στο σπίτι -αντί να απαντάτε στα επαγγελματικά emails- και με τον ίδιο τρόπο μη χάνετε την ωρα σας στο γραφείο ψάχνοντας στο ίντερνετ ιδέες για να φτιάξετε τούρτα για το παιδικό πάρτι. Θα διαπιστώσετε ότι περιορίζοντας τους περισπασμούς θα είστε πολύ πιο αποτελεσματικοί σε όλα τα... μέτωπα.

Δεν λένε ό,τι τους έρχεται στο μυαλό

Πόσες φορές δεν έχετε ξεκινήσει καυγά με το σύντροφό σας από μια απλή παρατήρηση ή ένα μικρό παράπονο. Όταν νιώθετε ότι δεν είστε αρκετά ήρεμη για να κάνετε μια "κανονική" συζήτηση, ίσως είναι προτιμότερο να μην αναφερθείτε στο θέμα. Μπορείτε να τηρήσετε τον εξής κανόνα: για κάθε τρία θέματα για τα οποία θέλετε να γκρινιάξετε, σχολιάστε μόνο το ένα. 

Δεν περιμένουν από κανέναν να είναι τέλειος

Οι χαρούμενες μαμάδες ξέρουν ότι είναι αδύνατο να γίνονται όλα πάντα σωστά. Και δεν απαιτούν από κανέναν να τα καταφέρνει όλα τέλεια. Ούτε από τον εαυτό τους. Εάν τα παιδιά είναι χαρούμενα και καθαρά, είναι ικανοποιημένες -ακόμα κι αν το σπίτι είναι χάλια ή έχουν ήδη αργήσει να ξεκινήσουν για το σχολείο. 

Δεν κάνουν όλες τις δουλειές του σπιτιού μόνες τους

Προφανώς, δεν ζουν μόνες στο σπίτι... Κατά συνέπεια, δεν είναι και οι μόνες αρμόδιες να το τακτοποιήσουν. Μοιράστε τις δουλειές σε όλους -ακόμα και τα πιο μικρά μέλη της οικογένειας μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα. Διαβάστε κι εδώ πώς θα κάνετε τα παιδιά να βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού. 

Δεν βάζουν τα παιδιά πάνω από το σύντροφό τους

Τα παιδιά μας είναι σίγουρα τα πιο αγαπημένα πλάσματα στη γη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι δικές τους ανάγκες πρέπει να μπαίνουν πάντα σε προτεραιότητα, συχνά εις βάρος του γάμου μας. Βεβαιωθείτε ότι ο κόσμος σας δεν περιστρέφεται γύρω από τα παιδιά σας κι ότι φροντίζετε τη σχέση σας όσο χρειάζεται. 

Δεν θέλουν να περνούν όλα από τα χέρια τους

Μήπως έχετε πέσει κι εσείς στην παγίδα ότι τίποτα δεν γίνεται σωστά αν δεν το κάνετε μόνη σας; Με αυτό τον τρόπο όμως, χάνετε την ευκαιρία να κάνετε ό,τι χρειάζεται για να είστε εσείς ήρεμη και χαρούμενη. Τι είναι πιο σημαντικό; Αυτό ή να είστε ο μόνος άνθρωπος που ξέρει να αλλάξει "σωστά" μια πάνα ή να βάλει πλυντήριο;

Δεν έχουν ενοχές

Ποτέ μην μετανιώνετε για τις αποφάσεις σας, ακόμα κι αν αποδείχτηκαν λάθος. Οι ευτυχισμένες μαμάδες ξέρουν καλά ότι για κάθετι που κάνουν σε σχέση με τα παιδιά τους υπάρχουν δεκάδες έρευνες που αποδεικνύουν ότι είναι η σωστή τεχνική κι άλλες τόσες που το καταρρίπτουν. Ακολουθήστε το ένστικτό σας. 

Δεν χάνουν τις όμορφες στιγμές που περνούν από μπροστά τους

Οι ευτυχισμένες μαμάδες δεν μαζεύουν με βιασύνη τα πιάτα από το τραπέζι γιτί ξέρουν ότι οι στιγμές που περνά όλη η οικογένεια συγκεντρωμένη εκεί θα είναι οι πιο σημαντικές αναμνήσεις των παιδιών τους. Και φροντίζουν όταν είναι με τα παιδιά τους να κλείνουν το κινητό και να είναι αποκλειστικά εκεί. Μαζί τους. 

Δεν ακολουθούν πάντα τους κανόνες

Δεδομένου ότι εσείς φτιάχνετε τους κανόνες, έχετε τη δυνατότητα να τους κάνετε και λίγο πιο ελαστικούς όταν το κρίνετε απαραίτητο. Δεν θα πάθουν τίποτα αν δουν 20 λεπτά παραπάνω τηλόραση ούτε να φάνε παγωτό πριν το φαγητό. Μερικές τέτοιες μικρές "χάρες" είναι απαραίτητες -ιδιαίτερα οταν έχετε όλοι περάσει μια δύσκολη μέρα.