Print this page

10 πρακτικές που μπορούν να μας κάνουν καλύτερους γονείς!

Πολλά από αυτά τα κάνουμε ήδη... Για κάποια άλλα, ίσως χρειαστεί να προσπαθήσουμε περισσότερο. 

Στις αρχές του χρόνου όλοι κάνουμε υποσχέσεις στον εαυτό μας. Κάποιες από αυτές θα τις κάνουμε πράξη στους μήνες που ακολουθούν, κάποιες άλλες όχι. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε εκείνες που θα μας κάνουν καλύτερους γονείς, όπως:

1. Να ακούμε περισσότερο και να μιλάμε λιγότερο

Δεν έχει κανένα νόημα να επιμένουμε σε ένα παιδί να μας ακούει όταν εμείς σπανίως κάνουμε το ίδιο. Ως γονείς, όμως, δεν είναι υποχρέωσή μας μόνο να μιλάμε στα παιδιά μας αλλά και να τα ακούμε. Με αυτό τον τρόπο τα ενθαρρύνουμε να μας εμπιστεύονται και τους δείχνουμε έμπρακτα ότι οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι απόψεις τους έχουν αξία. 

2. Να τηρούμε τις υποσχέσεις μας

Μην υπόσχεστε ποτέ κάτι στο παιδί εάν δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε (και θέλετε) να το πραγματοποιήσετε. Είναι καλύτερο να ορίσετε μια πιο μικρή "συνέπεια" μιας πράξης ή να τάξετε μια πιο μικρή παροχή παρά να υπερβάλλετε και στο τέλος να ξέρετε κι οι δύο ότι όλα αυτά δεν θα γίνουν ποτέ. Από τη στιγμή που λέτε κάτι είναι σημαντικό να τηρήσετε το λόγο σας. 

3. Να περνάμε μαζί περισσότερο "ποιοτικό" χρόνο

Η λέξη κλειδί είναι "απερίσπατοι". Όταν μιλάμε για ποιοτικό χρόνο αναφερόμαστε σε εκείνα τα λεπτά ή τις ώρες που περνάτε μαζί με το παιδί, μακριά από κάθε είδους περισπασμό. Κλείστε το τηλέφωνο, το tablet και τον υπολογιστή... Το ζητούμενο δεν είναι μόνο η φυσική παρουσία σας, αλλά να κάνετε το παιδί να νιώσει ότι είστε πραγματικά κοντά του και ότι έχει την αμέριστη προσοχή σας. 

4. Να μην είμαστε ανταγωνιστικοί

Υπάρχουν πολλά θέματα που μπορεί να κάνουν έναν γονιό να νιώσει καλύτερος -ή χειρότερος- από έναν άλλο. Μην πέφτετε στην παγίδα. Το μόνο που θα κερδίσετε είναι να νιώσετε ανασφάλεια και αμφιβολίες. Ο καθένας είναι αυτό που είναι και κάνει τις επιλογές του με βάση τα δικά του κριτήρια.

5. Να είμαστε πιο χαλαροί

Δεν θα κερδίσετε τίποτα εάν ανησυχείτε όλη την ώρα. Η ασφάλεια, η υγεία και το μέλλον των παιδιών μας είναι για όλους προτεραιότητα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι κάθε στιγμή στο μυαλό μας. Εάν ανησυχείτε διαρκώς θα χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε όλες τις χαρούμενες και ξέγνοιαστες στιγμές που μπορείτε να ζήσετε με τα παιδιά σας. 

6. Να δώσουμε στα παιδιά μας περισσότερη ανεξαρτησία

Μήπως είστε από τους γονείς που παρεμβαίνουν συνεχώς για να λύσουν τα προβλήματα των παιδιών τους. Σταματήστε να το κάνετε. Δώστε τους τη δυνατότητα να είναι ανεξάρτητα, να εξερευνήσουν τον κόσμο και να ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους. Προσπαθήστε να μην δίνετε εσείς τις λύσεις, για να μπορέσουν να μάθουν από τα λάθη τους. 

7. Να διαβάζουμε περισσότερο

Εξοικονομήστε λίγο από το χρόνο που περνάτε χαζεύοντας στο Facebook και στην τηλεόραση για να διαβάσετε μαζί με τα παιδιά σας. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος, όχι μόνο να αγαπήσουν το βιβλίο αλλά και να ενισχύσετε το δεσμό ανάμεσά σας. Διαβάστε και εδώ για ποιο λόγο όλα τα παιδιά -ακόμα και τα μεγαλύτερα- έχουν ανάγκη τα παραμύθια. 

8. Να φροντίσουμε περισσότερο τη σχέση με το σύντροφό μας

Ένας καλός γάμος είναι η ιδανική βάση για μια δεμένη οικογένεια. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα σπίτι όπου υπάρχει πολλή αγάπη γίνονται ενήλικες με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αίσθηση ασφάλειας. Το να βλέπουν τους γονείς τους να αγαπούν και να φροντίζουν ο ένας τον άλλον, τους δίνει το καλύτερο μάθημα για το πώς πρέπει να είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. 

9. Να κάνουμε συχνά καινούρια πράγματα 

Φτιάξτε μια λίστα με όσα μπορείτε να κάνετε όλοι μαζί τον καινούριο χρόνο. Να πάτε ένα ταξίδι, να μάθετε ένα καινούριο χόμπι, να κάνετε μια δραστηριότητα. Από αυτά θα αντλήσουν τα παιδιά σας τις καλύτερες αναμνήσεις τους από την παιδική ηλικία τους. 

10. Να λέμε συχνότερα στα παιδιά πόσο πολύ τα αγαπάμε

Κανένα παιδί δεν έγινε κακομαθημένο επειδή του έλεγαν συχνά "σ' αγαπώ". Μην ξεχνάτε να το λέτε κάθε μέρα -όταν φεύγετε για τη δουλειά, όταν επιστρέφει από το σχολείο, όταν το βάζετε για ύπνο ή ακόμα και σε άλλες τυχαίες στιγμές. Βρείτε κι άλλους τρόπους να του δείχνετε την αγάπη σας, όπως να γράφετε σημειώματα, να μαγειρέψετε το αγαπημένο του φαγητό ή να καθίσετε στο χαλί και να φτιάξετε μαζί έναν πύργο από πλαστικά τουβλάκια. Μπορεί να είναι απλές χειρονομίες όμως να είστε σίγουροι ότι η αίσθηση που θα αποκομίσει το παιδί από αυτές θα κρατήσει για μια ζωή!