Print this page

Οι βασικοί κανόνες της πειθαρχίας στα παιδιά

Όσα πρέπει να έχετε στο νου όταν δεν θέλετε αλλά πρέπει να επιβάλλετε την πειθαρχία στο παιδί σας!

Σε κανένα γονιό δεν αρέσει να μαλώνει τα παιδιά του. Μερικές φορές όμως, όταν φέρονται ανάρμοστα, ο μόνος τρόπος να αντιληφθούν το λάθος τους είναι να επιβάλλουμε κάποιες συνέπειες. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά λειτουργούν σχεδόν αποκλειστικά με το ένστικτο κι ότι είναι υποχρέωση των γονιών να τους μάθουν ποια είναι η σωστή συμπεριφορά σε κάθε περίσταση. Θα χρειαστεί υπομονή, επιμονή, αφοσίωση και αρκετό χιούμορ μέχρι να αρχίσουν να έχουν την ικανότητα να χαλιναγωγούν τις παρορμήσεις τους, όμως κάποια στιγμή θα συμβεί και αυτό θα είναι πολύτιμο για όλους (και κυρίως για τα ίδια τα παιδιά). Να μερικοί βασικοί κανόνες που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι γονείς:

- Να είστε σταθεροί στις απαιτήσεις που έχετε από το παιδί και να μην ξεχνάτε να του εξηγείτε κάθε φορά τι είναι αυτό που περιμένετε από εκείνο.

- Ζητήστε από το παιδί να συμπεριφερθεί όμορφα, χωρίς να το παρακαλάτε. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνετε υπερβολικά αυστηροί ή και αγενείς, αλλά δεν χρειάζεται να δείχνετε σαν βρίσκεστε σε απόγνωση.

- Να είστε ξεκάθαροι. Ξεκινήστε την πρόταση σας λέγοντας «θέλω να... (μαζέψεις τα ρούχα σου/σταματήσεις να χτυπάς/έρθεις στο μπάνιο να πλύνουμε τα δόντια)». Έτσι το παιδί θα καταλάβει από την αρχή τι θέλετε να κάνει.

- Αξιοποιήστε τον τόνο της φωνής και τη στάση του σώματος για να περάσετε το μήνυμα ότι εννοείτε αυτό που λέτε.

- Όταν συμβαίνει κάτι που δεν εγκρίνετε, είναι προτιμότερο να δείξετε έκπληξη («δεν το περίμενα αυτό») παρά θυμό. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό!

- Όταν το παιδί έχει απλώς τα νεύρα του και συμπεριφέρεται αντιδραστικό, δοκιμάστε να αποσπάστε την προσοχή του. Προσποιηθείτε ότι είδατε κάτι συναρπαστικό έξω από το παράθυρο και ζητήστε του να έρθει να το δει κι εκείνο (μπορεί να είναι απλώς ένα πουλί που κάθεται πάνω στα καλώδια της ΔΕΗ).

- Εξηγήστε στο παιδί ότι το αγαπάτε πολύ, αλλά δεν μπορείτε να επιτρέψετε αυτού του είδους τη συμπεριφορά.

 Διαβάστε κι εδώ ποιες 4 "κακές" συμπεριφορές του παιδιού δεν πρέπει να επιτρέπουμε...

 

- Διατηρήστε με κάθε τρόπο την αυτοκυριαρχία σας. Πάρτε βαθιές ανάσες, μετρήστε μέχρι το δέκα, πηγαίνετε για λίγο στο μπαλκόνι ή σε ένα άλλο δωμάτιο. Επιστρέψτε ότι είστε βέβαιοι ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση με ηρεμία και ωριμότητα.