Print this page

5 φωτογραφίες παιδιών που δεν πρέπει να δημοσιεύετε στα social media

Είναι δικαίωμα καθενός να ανεβάζει ή όχι φωτογραφίες των παιδιών στο facebook και τα υπόλοιπα social media. Ωστόσο, για το καλό τους (και το δικό σας) είναι σημαντικό να μην δημοσιεύετε κάποια είδη φωτογραφιών!

Δεν υπάρχει τίποτα πιο χαριτωμένο από φωτογραφίες μωρών και μικρών παιδιών, συμφωνείτε; Όλοι εμείς οι γονείς είμαστε τόσο περήφανοι για τα μικρά και μεγάλα κατορθώματα των παιδιών μας που θέλουμε να τα μάθουν όλοι. Ωστόσο, το ίντερνετ δεν είναι πάντα ένα ασφαλές μέρος και είναι χρέος μας να προστατέψουμε τα παιδιά από τις κακόβουλες προθέσεις. Ακόμα κι αν έχετε επιλέξει τις πιο αυστηρές ρυθμίσεις απορρήτου στο facebook, ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουμε ότι οι φωτογραφίες των παιδιών μας δεν θα πέσουν σε λάθος χέρια είναι να τις τυπώσουμε και να τις κρατήσουμε στο άλμπουμ στο σπίτι μας. Να πέντε διαφορετικές περιπτώσεις που δεν πρέπει α ανεβάζουμε φωτογραφίες στο ίντερνετ. 

Φωτογραφίες άλλων παιδιών (εκτός από τα δικά σας)

Other People Kids

Μπορεί εσείς να μην έχετε κανένα πρόβλημα να ανεβάσετε στο λογαριασμό σας στο Instagram το πιτσιρίκι σας την ώρα που φυσάει τα τέσσερα κεράκια της τούρτας του, όμως οι γονείς των υπόλοιπων τετράχρονων που έχουν προσκλήθεί στο πάρτι σας μπορεί να μην θέλουν να δουν τα δικά τους παιδιά στο social media. Εάν λοιπόν πρόκειται να δημοσιεύσετε κάποια φωτογραφία όπου εικονίζονται εκτός από τα δικά σας και άλλα παιδιά, φροντίστε πριν το κόνετε να πάρετε τη συγκατάθεση των γονιών τους!

 

Φωτογραφίες όπου είναι σαφές σε ποιο σχολείο πηγαίνουν

baby school

Μας αρέσει να θεωρούμε το σχολείο, το φροντιστήριο και γενικά τους χώρους όπου κινούνται τα παιδιά μας ως μέρη απολύτως ασφαλή, όμως στον αχανή χώρο του διαδικτύου όσο λιγότερες προσωπικές πληροφορίες για εμάς και κυρίως τα παιδιά μας κυκλοφορούν, τόσο το καλύτερο! Εάν λοιπόν ανεβάζετε φωτογραφίες των παιδιών από το προαύλιο του σχολείου ή από τις σχολικές εκδηλώσεις, τουλάχιστον βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει πουθενά στην εικόνα κάποιο στοιχείο (π.χ. ταμπέλα οδού) από όπου μπορεί κανείς να καταλάβει ποιο ακριβώς είναι το σχολείο. 

 

Φωτογραφίες χωρίς ρούχα

baby bath

Ο λόγος για τον οποίο κανένας γονιός δεν πρέπει να κάνει κάτι τέτοιο είναι μάλλον προφανής! Μπορεί τα μωράκια να είναι πολύ γλυκά όταν κάνουν το μπάνιο τους, όμως δεν θέλουμε αυτές οι τρυφερές φωτογραφίες να πέσουν σε λάθος χέρια! Οποιαδήποτε εικόνα μπορεί από κάποιο αρρωστημένο μυαλό να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να εκφράσει κάποιο σεξουαλικό υπαινιγμο, είναι σίγουρα μια φωτογραφία που δεν πρέπει να ανεβάσετε!

 

Φωτογραφίες όπου φαίνεται το όνομα του παιδιού

baby tag

Από το βραχιολάκι του μαιευτηρίου μέχρι το πιστοποιητικό γέννησης ή το μπουφάν όπου έχετε σημειώσει το ονοματεώνυμο του παιδιού προκειμένου να μη χαθεί στο σχολείο, οτιδήποτε περιέχει προσψπικές πληροφορίες, δεν χρειάζεται να παρουσιάζεται δημόσια. Αν λοιπόν θέλετε να ποστάρετε οπωσδήποτε τον έλεγχο του τριμήνου με τα πολλά Α, τουλάχιστον χρησιμοποιήστε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας για να σβήσετε το όνομα του παιδιού. 

Οποιαδήποτε φωτογραφία το παιδί μπορεί να θεωρήσει προσβλητική (τώρα ή στο μέλλον)

baby sing

Αυτά τα στιγμιότυπα από τη ζωή των παιδιών μας στην πραγματικότητα δεν ανήκουν σε εμάς, αλλά στα ίδια. Οποτεδήποτε λοιπόν νιώσετε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο το παιδί να η θέλει να υπάρχει εκεί έξω στον ψηφιακό κόσμο μια φωτογραφία του που μπορεί να είναι ντροπιαστική ή προσβλητική, μην την ανεβάσετε. Ακόμα κι αν σας φαίνεται αστεία ή και χαριτωμένη, όχι μόνο είναι σημαντικό να σεβαστείτε τα συναισθήματα του παιδιού αλλά και να προβλέψετε πώς μπορεί να νιώσει εάν διαπιστώσει ότι την έχετε ποστάρει ακόμα κι αν περάσουν αρκετά χρόνια -μην ξεχνάτε πως ό,τι ανεβαίνει στο ίντερνετ μένει εκεί για πάντα!