Print this page

Πώς να γίνουμε πιο χαρούμενες μαμάδες σε 7 βήματα

Ακόμα και η πιο ενθουσιώδης μαμά χρειάζεται πού και πού να θυμάται ότι η μητρότητα δεν είναι μόνο ευθύνες και κούραση, αλλά και μεγάλη χαρά. Τις μέρες που νιώθετε ότι τα κάνετε όλα λάθος και δεν βρίσκετε ιδιαίτερη ικανοποίηση στη ζωή σας σκεφτείτε αυτά και αμέσως να νιώσετε πιο χαρούμενη

Να θυμάστε ότι είστε κι εσείς άνθρωπος

Ναι, είστε μητέρα, όμως αυτό δεν είναι το μόνο που καθορίζει την ύπαρξή σας. Μην ξεχνάτε ότι είστε άνθρωπος με ανάγκες, επιθυμίες, χόμπι, επιτυχίες στη ζωή σας. Μην επιτρέπετε σε κανέναν (ούτε στον εαυτό σας) να περιορίζεται μόνο στο ρόλο της μαμάς όταν αναφέρεται σε εσάς. Είναι ένα μεγάλο κομμάτι αυτού που είστε αλλά είναι μόνο ένα κομμάτι!

 

Κάντε κάτι διασκεδαστικό

Η διασκέδαση είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που αναγκάζεται να απαρνηθεί μια γυναίκα όταν γίνεται μητέρα (τουλάχιστον, με την έννοια που είχε για εκείνη πριν αποκτήσει παιδιά). Ακόμα κι αν δεν είναι εύκολο να βρείτε κάποιον για baby sitting ή εάν το budget σας είναι εξαιρετικά περιορισμένο, δεν μπορεί να μην υπάρχει ένας τρόπος να καταφέρετε να βγείτε μια βόλτα με τις φίλες σας μια φορά στο τόσο ή να ασχοληθείτε με κάτι που σας κάνει χαρούμενη, \

 

Φτιάξτε το δικό σας σύστημα υποστήριξης

Καμία γυναίκα δεν μπορεί να καταφέρει να ανταποκρίνεται σε όλους τους ρόλους της χωρίς βοήθεια. Αποδεχτείτε ότι κάποια στιγμή, αργή ή γρήγορα, θα τη χρειαστείτε και οργανώστε όσο πιο νωρίς γίνεται το δικό σας σύστημα υποστήριξης. Ακόμα κι αν δεν εργάζεστε ή έχετε τη δυνατότητα να είστε τις περισσότερες ώρες μαζί με το μωρό, και πάλι θα χρειαστείτε κάποιον να σας βοηθήσει εάν πρέπει να πάτε στο γυναικολόγο σας ή εάν απλά νιώθετε την ανάγκη να κοιμηθείτε 2 ώρες ανενόχλητη το μεσημέρι. Γι' αυτές τις περιπτώσεις, καλό είναι να υπάρχει κάποιος διατεθειμένος να αναλάβει δράση. Μπορεί να είναι ο σύντροφός σας, η μητέρα, η αδερφή ή η κολλητή σας -ή αν είστε τυχερή, όλοι αυτοί εναλλάξ!

 

Κάντε παρέα με άλλες μαμάδες

Οι άλλες μαμάδες είναι πολυτιμες γιατί μπορούν να καταλάβουν τι αισθάνεστε όσο κανείς άλλος. Έχουν βρεθεί στην ίδια θέση με εσάς και έχουν πάντα τις καλύτερες συμβουλές -γιατί είναι δοκιμασμένες.

 

Μην προσπαθείτε να γίνετε η «σούπερ μαμά»

Ξέρετε ένα μυστικό; Δεν υπάρχει η «ιδανική» μαμά. Και μολονότι είναι σπουδαίο το ότι θέλετε να είστε όσο καλύτερη μητέρα γίνεται, είναι εξίσου σημαντικό να κατανοήσετε ότι ποτέ δεν θα είστε τέλεια αλλά κι ότι αυτό είναι οκ. Είναι προτιμότερο να βάλετε σαν στόχο να γίνετε όσο καλύτερη μπορείτε αντί να απαιτείτε από τον εαυτό σας να μην κάνει ποτέ λάθη.

 

Κάντε λίγη γυμναστική

Δεν είναι απαραίτητη μόνο για να πέσει η κοιλιά και να έχετε καλύτερη υγεία. Είναι επίσης ένα απαραίτητο «συστατικό» μιας καλής ζωής -κι αυτό ισχύει για όλους, άντρες, παιδιά, γυναίκες και ανάμεσά τους και μαμάδες. Συνήθως όμως οι μαμάδες το ξεχνάνε γιατί απαιτεί κάποιο χρόνο που δεν διαθέτουν κάθε μέρα. Ακόμα κι έτσι όμως αξίζει το κόπο να προσπαθήσετε να εξασφαλίσετε λίγη φυσική δραστηριότητα μέσα στην ημέρα -ας είναι μια βόλτα με το καροτσάκι σε γρήγορο ρυθμό. Η γυμναστική συμβάλλει στην έκκριη ενδορφινών στον εγκέφαλο, κι αυτό με τη σειρά του προκαλεί ένα αίσθημα ευφορίας και ικανοποίησης,

 

Διαβάστε κι εδώ πώς η γυμναστική μπορεί να μας κάνει καλύτερες μαμάδες...

 

Απολαύστε τη στιγμή

 

Τα παιδιά μεγαλώνουν τόσο γρήγορα -να είστε σίγουρη ότι θα το συνειδητοποιήσετε σύντομα. Γι' αυτό, μη χάνετε την ευκαιρία να απολαύσετε αυτές τις μικρές, μοναδικές στιγμές που ζείτε μαζί τους σε κάθε ηλικία. Φροντίστε να είστε χαλαρή για να μπορείτε να τις ζείτε πραγματικά και να τις εκτιμήσετε για την πραγματικά μεγάλη αξία τους.