Print this page

Πρώτη φορά διακοπές χωρίς το παιδί!

Όσα πρέπει να προσέξετε για να περάσετε όλοι καλά!

Αυτό το καλοκαίρι, σκέφτεστε μετά από καιρό να περάσετε λίγες μέρες μόνοι σας, χωρίς το παιδί σας. Μόλις όμως η σκέψη αυτή περνά από το μυαλό σας, πολλές άλλες ακολουθούν: είναι σωστό ή όχι, μήπως δεν είναι έτοιμο ακόμα, μήπως του κάνει κακό; Και όταν τελικά το αποφασίζετε σκέφτεστε… ποιος είναι ο καλύτερος και ο πιο ανώδυνος τρόπος; Είναι η σωστή στιγμή; Τι πρέπει να προσέξω;

 

Ποια ηλικία είναι κατάλληλη;

Μια ασφαλής ηλικία για την πρώτη φορά, είναι όταν το παιδί έχει κλείσει τα 2,5 - 3 χρόνια του. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι σε αυτή την ηλικία πια το παιδί μπορεί να καταλάβει αυτά που του λένε, κι έτσι οι γονείς μπορούν να του εξηγήσουν ότι θα φύγουν και κάποιες μέρες μετά θα ξαναγυρίσουν. Πέρα απ’ αυτό, υπάρχει κι ένας άλλος λόγος. Μέχρι την ηλικία των 2 - 2,5 ετών, αναπτύσσεται η αίσθηση ασφάλειας του παιδιού μέσα από τη σχέση του με το πρόσωπο που το φροντίζει.

 

Τι πρέπει να προσέξετε:

Λέμε την αλήθεια. Το παιδί πρέπει να ξέρει πού θα πάτε (ταξίδι, πίσω στη δουλειά κ.λπ.), πότε θα γυρίσετε, κάθε πότε θα το παίρνετε τηλέφωνο, με λίγα λόγια τι ακριβώς θα μεσολαβήσει μέχρι να ξαναβρεθεί μαζί σας. Έτσι, ξέρει τι θα γίνει αυτό το διάστημα και τι να περιμένει.

Αποχαιρετήστε τα παιδιά πριν φύγετε. Αν φύγετε την ώρα που κοιμάται ή είναι απασχολημένο με κάτι, θα το αναστατώσετε πολύ και θα του προκαλέσετε ανασφάλεια και άγχος.

Αποφύγετε τα κλάματα και μην δείχνετε ότι δε θέλετε να φύγετε χωρίς το παιδί. Αν κάνετε έτσι εσείς που ξέρετε ότι θα γυρίσετε σε λίγες μέρες, τι θα κάνει το παιδί. Είναι λογικό να σκεφτεί ότι τέτοιος αποχωρισμός σημαίνει ότι το εγκαταλείπετε για πάντα. Πείτε ένα ευχάριστο, τρυφερό και σταθερό αντίο. Φανείτε ήρεμοι και δείξτε στο παιδί εμπιστοσύνη λέγοντάς του ότι είστε σίγουροι πως θα τα βγάλει μια χαρά πέρα χωρίς εσάς.

Μπορείτε να φτιάξτε ένα ημερολόγιο με τις μέρες που θα λείπετε. Έτσι, θα ξέρει πόσες μέρες μένουν και θα ξέρει πότε έφτασε η μέρα να είστε πάλι μαζί.

Η συνέπεια είναι καταλυτική. Κρατήστε όποια υπόσχεση δώσετε στο παιδί σας. Να τηλεφωνείτε όσο συχνά του έχετε υποσχεθεί και την ώρα που έχετε πει, και να επιστρέψει σπίτι του στην ημερομηνία που έχετε ορίσει.

Με τη συνεργασία της Μαρίας Ποθητού, Συμβούλου Γονέων και Ανάπτυξης Παιδιού, www.xamogelakia.com