Print this page

10+1 πράγματα που πρέπει να μάθουμε στις κόρες μας για τις σχέσεις

από τα πιο πολύτιμα μαθήματα που μπορεί να διδάξει μια μητέρα την κόρη της κόρη της είναι πώς να αντιμετωπίζεις τον έρωτα και τις σχέσεις, ώστε να μπορεί στη ζωή της να βγαίνει δυνατή ακόμα και μέσα από τις απογοητεύσεις που μοιραία θα βιώσει. Να λοιπόν κάποια από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να εξηγήσουμε στα κορίτσια μας από όταν είναι ακόμα μικρά:

Έχεις όλα όσα χρειάζονται για να σε αγαπήσουν

«Εάν υπάρχει ένα μήνυμα που οι κόρες πρέπει να ακούσουν από τη μαμά τους είναι αυτό», λέει η Jess Weiner συγγραφέας του βιβλίου Life Doesn't Begin Five Pounds From Now. «Το να πιστεύεις ότι έχεις όλα όσα χρειάζονται σημαίνει πως αναγνωρίζεις ότι δεν πρέπει να αλλάξεις κάτι στον εαυτό σου προκειμένου να σε αγαπήσουν -είτε αυτό είναι τα κιλά, το στυλ ή η συμπεριφορά σου. Εξηγήστε στις κόρες σας ότι όποιος προσπαθεί να τις πείσει για το αντίθετο δεν είναι ο άντρας που ψάχνουν στη ζωή κι ότι όποιος δεν μπορεί να αναγνωρίσει την αξία της δεν αξίζει μια θέση στη ζωή της.

Μη χάνεις τον εαυτό σου μέσα στη σχέση

Πολλές γυναίκες όταν ερωτεύονται μοιάζουν σαν να ξεχνάνε ποιες είναι χωρίς το άλλο τους μισό. «Πείτε στην κόρη σας ότι δεν πρέπει να αφήνει την ανασφάλεια που ίσως νιώθει για τη σχέση της να σταματά από το να ζει τη ζωή που της αξίζει» λέει η Weiner. Θυμίστε της ότι πρέπει να διατηρεί τους φίλους της, τα ενδιαφέροντά της και προσωπικό χρόνο για τον εαυτό της -τα έχει ανάγκη για να είναι ευτυχισμένη και να νιώθει γεμάτη στη ζωή της, ανεξάρτητα από τη σχέση της.

Δικαιούσαι να παίρνεις απόλαυση

Αν και οι μαμάδες συνήθως δεν μιλάνε γι' αυτό το θέμα με τις κόρες τους, είναι σημαντικό να το κάνουν. «Το σώμα μας δεν είναι απλώς ένα αντικείμενο που έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει απόλαυση στους συντρόφους μας», λέει η Weiner. Μας ανήκει και οφείλουμε να το εξερευνήσουμε και να το απολαύσουμε. Όταν διαπιστώσετε ότι το σώμα της κόρης σας αρχίζει να αλλάζει, μην παραλείψετε να της εξηγήσετε ότι δικαιούται να ζήσει εμπειρίες που την ευχαριστούν -αλλά πάντα με ασφάλεια και μόνο όταν νιώθει έτοιμη να το κάνει. Έτσι, θα μάθει ότι μπορεί να παίρνει τις αποφάσεις στις ερωτικές σχέσεις της, αντί να περιμένει να το κάνει ο άλλος για λογαριασμό της.

Παρατήρησε προσεχτικά τη συμπεριφορά του συντρόφου σου (και κάθε επίδοξου συντρόφου)

Παραμένοντας οξυδερκής και παρατηρητική -ακόμα και υπό την... επήρεια του έρωτα, θα γλιτώσει από πολλά μελλοντικά προβλήματα. Εάν το αγόρι που της αρέσει λέει ότι δεν ψάχνει για σοβαρή σχέση, ας μην το παραβλέψει. Εάν το βλέπει να φέρεται άσχημα στην οικογένειά του ή τους φίλους του, ας το καταγράψει σαν ένα κακό σημάδι. «Όταν κάποιος συμπεριφέρεται άσχημα στους άλλους, μην κοροϊδεύει τον εαυτό σου ότι με σένα θα είναι διαφορετικός», λέει η Weiner. Τις περισσότερες φορές, οι άλλοι μας δείχνουν με τη συμπεριφορά τους όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε γι' αυτούς. Πείτε στην κόρη σας να μην πέσει στην παγίδα να πιστεύει ότι η αγάπη της μπορεί να τον αλλάξει.

Κάνε μια σχέση (και μείνε σ' αυτή) για τους σωστούς λόγους

Κάθε μαμά πρέπει να διδάξει στην κόρη της ότι η αληθινή αγάπη σημαίνει τρυφερότητα, έλλειψη εγωισμού και γενναιοδωρία. Εάν αυτά τα χαρακτηριστικά δεν υπάρχουν στη σχέση της, τότε θα πρέπει να φύγει. Το ότι δεν θέλει να είναι μόνη ή ότι όλες οι φίλες της έχουν αγόρι δεν είναι λόγοι για να μείνει με κάποιον. Μην περιμένετε να βρεθεί σε μια τέτοια σχέση για να της δώσετε αυτή τη συμβουλή. Βοηθήστε τη να μάθει από μικρή να αναγνωρίζει τα σημάδια που δείχνουν ότι δεν πρέπει να μείνει με κάποιον, πριν βρεθεί στη θέση που πρέπει να πάρει την απόφαση.

Να ξέρεις τι θέλεις (και να μη σταματάς να το ζητάς)

Κάποιες σχέσεις δείχνουν σωστές στην επιφάνεια αλλά έχουν πολλά προβλήματα κατά βάθος. Σ' αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορεί παρά να νιώθεις ότι κάτι λείπει ή ότι δεν παίρνεις όσα δίνεις σ' αυτή τη σχέση. Πείτε στην κόρη σας ότι είναι σημαντικό να αναζητά πάντα τις αιτίες που την κάνουν να αισθάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά ώστε είτε να διορθώσει τα πράγματα είτε να δώσει ένα τέλος και να προχωρήσει στη ζωή της. Για να το κάνει, θα πρέπει να ξέρει πάντα ποια είναι και να μην προσπαθεί να γίνει αυτό που θέλει ο άλλος.

Η απογοήτευση έχει κι αυτή τα καλά της

Η κόρη σας θα έχει ανάγκη από τις συμβουλές και την αγκαλιά σας περισσότερο από ποτέ όταν κάποιος την πληγώσει. Θυμίστε της ότι δεν είναι κακό να πονάει αλλά κι ότι ο χωρισμός ή η απόρριψη είναι ένα πολύτιμο μάθημα. «Τίποτα δεν μαθαίνει σε μια γυναίκα περισσότερα πράγματα για τον εαυτό της από το να χάσει στην αγάπη», λέει η Jaime Morrison Curtis στο βιβλίο της Prudent Advice: Lessons for My Baby Daughter, A Life List for Every Woman. «Ο τρόπος με τον οποίο θα χειριστεί τον πρώτο χωρισμό της θα συμβάλλει σημαντικά στο πώς θα διαμορφωθούν οι επόμενες σχέσεις της, γιατί θα μάθει τι είναι διατεθειμένη να ανεχτεί, τι έχει πραγματικά ανάγκη αλλά και πότε και πώς να δίνει ένα τέλος».

Όταν κυνηγάς κάτι, αυτό φεύγει

Μάθετε στην κόρη σας να μην προσπαθεί απεγνωσμένα να κυνηγήσει κάποιον -η αγάπη έρχεται όταν όλα είναι στη σωστή στιγμή. Όπως τα σκυλιά τρέχουν όταν τα κυνηγούν, το ίδιο κάνουν κι οι άνθρωποι. Όλοι μας έχουμε ανάγκη από χώρο για να μπορούμε να αναπνέουμε. Το να τρέχει πίσω από κάποιον που δεν θέλει να τον φτάσει θα πληγώσει την αυτοπεποίθησή της, την αξιοπρέπειά της και θα μειώσει τις πιθανότητες να αποκτήσει ένα σύντροφο. Αντίθετα, όταν συμπεριφέρεται με σύνεση, γίνεται πολύ πιο επιθυμητή.

Εάν συνέχεια βάζεις δοκιμασίες στον άλλον, σε κάποια θα αποτύχει

Το να αμφισβητείς και να θέλεις συνεχώς να «τεστάρεις» την αγάπη του άλλου είναι σημάδι φόβου και ανασφάλειας. Μπορεί να είναι τρομαχτική η αίσθηση ότι πρέπει να εμπιστευτείς τον άλλον, είναι όμως και πολύ ανταποδοτικό.  Η λέξη-κλειδί σε μια σχέση είναι «εμπιστοσύνη». Μάθετε στην κόρη σας να εμπιστεύεται τον άλλο, τη σχέση τους και τον εαυτό της. Θυμήστε της ότι η φύση την έχει προικίσει με ένστικτο -αν το ακολουθήσει θα την οδηγήσει σε μια υγιή σχέση.

Τα περισσότερα παραμύθια έχουν γραφτεί από άντρες

Οι αδερφοί Γκριμ, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και ο Ουόλτ Ντίσνεϊ προσπαθούν να πείσουν τα κορίτσια ότι πρέπει να περιμένουν από κάποιον δυνατό να τους σώσει. Όμως αυτές οι ιστορίες δημιουργήθηκαν σε άλλη εποχή και για ένα άλλο κοινό. Πείτε στην κόρη σας ότι δεν πρέπει να ακολουθήσει το πρότυπο της Σταχτοπούτας. Αν και δεν υπάρχει τίποτα το κακό στο να απολαμβάνει να ακούει μια ιστορία, μη χάνετε ευκαιρία να της υπενθυμίζετε ότι σε κάθε σχέση τα δύο μέρη έχει ακριβώς την ίδια αξία κι ότι, αν χρειαστεί, είναι ικανή να σκοτώσει το δράκο μόνη της.