Print this page

Συμβουλές για μαμάδες που ανησυχούν υπερβολικά

Εάν περνάτε κι εσείς ολόκληρες νύχτες ξάγρυπνες αγωνιώντας για δεκάδες διαφορετικά θέματα, καταλαβαίνετε....

Η ώρα είναι τρεις μετά τα μεσάνυχτα. Θα έπρεπε να κοιμάστε -σε λίγες ώρες άλλη μια χαοτική, γεμάτη υποχρεώσεις μέρα ξεκινά. Αλλά δεν μπορείτε, γιατί το μυαλό σας τρέχει. «Γιατί εξακολουθεί ο μικρός να βρέχει το κρεβάτι του;», «Μήπως έχει μαθησιακά προβλήματα; Γιατί η δασκάλα του λέει ότι δεν κάθεται στιγμή ήσυχος στην τάξη;», «Νομίζω ότι έχω ξεχάσει ένα εμβόλιο που έπρεπε να έχει κάνει εδώ και μήνες»...

Τα πρωινά δεν διαφέρουν πολύ. Από την άλλη, και ποιος γονιός κοιμάται 100% ήσυχος! Είναι δουλειά τους να φροντίζουν τα παιδιά τους, κι αυτό σημαίνει ότι κάποιες φορές είναι λογικό να ανησυχούν. Το πρόβλημα προκύπτει όταν αυτή η αγωνία αρχίζει να επηρεάζει τον τρόπο που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, τη σχέση μας με το σύντροφό μας και τους φίλους μας, τη δουλειά μας και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα και τη ζωή γενικότερα. Ακόμα όμως κι αν φαίνεται αδύνατο να ξεμπλέξεις από το φαύλο κύκλο στον οποίο σε βάζει η αγωνία, υπάρχουν τρόποι να σταματήσουμε να αγωνιούμε τόσο, όπως:

Ελέγξτε μόνο όσα μπορείτε να ελέγξετε

Πολλές φορές πιστεύουμε ότι έχουμε μεγαλύτερο έλεγχο επάνω στις καταστάσεις από ό,τι συμβαίνει. Στην πραγματικότητα, το μόνο που μπορούμε να ελάγξουμε είναι οι δικές μας πράξεις, αποφάσεις και επιλογές. Για παράδειγμα, μπορούμε να αποφασίσουμε τι θα μαγειρέψουμε το μεσημέρι, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι όλοι θα το φάνε.

Tip: Πάρτε μια σελίδα χαρτί και κάντε μια γραμμή στη μέση. Στη μία πλευρά καταγράψτε όλα όσα μπορείτε να ελέγξετε στη ζωή και την καθημερινότητά σας. Στην άλλη, όσα δεν μπορείτε να ελέγξετε. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε έντονο άγχος και ανησυχία για κάτι, σκεφτείτε: σε ποια μεριά της λίστας θα έπρεπε να μπει; Εάν υπάρχει κάτι που περνάει από το χέρι σας, κάντε το. Διαφορετικά, ποιο το νόημα να αγχώνεστε;

Βρείτε τι σας ηρεμεί

Θα χρειαστεί να περάσει αρκετός χρόνος μέχρι να εκπαιδεύσετε το μυαλό σας να μην ασχολείται με θέματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Στο μεταξύ, αυτές οι σκέψεις θα συνεχίσουν να ξεπηδούν. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ανακαλύψετε στρατηγικές που σας βοηθούν να ξεφύγετε από αυτές τις σκέψεις.

Tip: Κάντε μια λίστα με όσα μπορείτε να κάνετε για να ηρεμήσετε όταν νιώθετε γεμάτη στρες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι -περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματικοί, ανάλογα με το χαρακτήρα και την προσωπικότητα του καθένα- όπως να ακούσετε μουσική, να ασχοληθείτε με κάτι καλλιτεχνικό, να βγείτε μια βόλτα στο ύπαιθρο, να τηλεφωνήσετε σε έναν φίλο, να γράψετε τις σκέψεις σε σας ένα ημερολόγιο, να γυμναστείτε ή να κάνετε διαλογισμό.

Βαθμολογήστε το φόβο σας

Όταν οι ανησυχίες τρυπώσουν στο μυαλό μας, συνήθως παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Καλό είναι να μην τις αφήσουμε να διογκώνονται. Σκεφτείτε: αν έπρεπε να βάλετε το συγκεκριμένο πρόβλημα σε μια κλίμακα από το 1 («δεν τρέχει και τίποτα») ώς το 10 («μήπως να καλέσω την αστυνομία;»), πού θα το τοποθετούσατε; Πού θα το τοποθετούσε ένας άλλος εάν του το περιγράφατε; Υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν το φόβο σας; Τι λένε οι άλλοι;

Tip: Σκεφτείτε κάτι που σας αγχώνει αυτό το διάστημα και βάλτε το στην κλίμακα από το 1 έως το 10. Τώρα, σκεφτείτε το από την πλευρά ενός αντικειμενικού παρατηρητή. Θα το βάζατε σε διαφορετικό νούμερο τώρα; Τι θα βοηθούσε για να αλλάξει η θέση του στην κλίμακα και να πάει πιο κοντά στο 1;

Φωνάξτε το!

Οι φόβοι λατρεύουν να κρύβονται στις πιο σκοτεινές γωνιές του μυαλού μας. Εάν τολμήσουμε να ξεστομίσουμε αυτό που μας ανησυχεί, το κάνουμε πιο αδύναμο! Μερικές φορές, αρκεί εμείς οι ίδιοι να ακούσουμε τον εαυτό μας να το περιγράφει για να διαπιστώσουμε πόσο ανόητος ή μη ρεαλιστικός είναι ο φόβος μας. Θα μπορούσε να είναι κάτι τόσο παράλογο όσο αυτό: «Ανησυχώ ότι εάν δεν θυμίσω στο παιδί να πλύνει τα δόντια του το βράδυ, κάποιο θα χαλάσει κι ίσως πρέπει να πάρω άδεια για να το πάω στον οδοαντίατρο και ίσως δεν μπορέσω γιατί έχω πολλή δουλειά αυτή την περίοδο».

Tip: Μπορείτε να πείτε δυνατά τους φόβους σας στο σύντροφό σας (ή στον εαυτό σας) αλλά καλό θα ήταν να μην φορτώνουμε τα παιδιά με έγνοιες των μεγάλων. Εάν είστε υπερβολικά ανήσυχη και το καταλαβαίνουν μπορέιτε να ομολογήσετε ότι κάτι σας απασχολεί αυτή τη στιγμή κι όταν θα προσπαθήσετε να κάνετε κάτι για να χαλαρώσετε, όπως να πάρετε μερικές βαθιές ανάσες.

Αναζητήστε βοήθεια

Κάποιες φορές, οι έγνοιες μας είναι υπερβολικά πολλές ή μεγάλες για να τις χειριστούμε μόνοι μας. Εάν φοβάστε ότι η υπερβολική ανησυχία σας έχει επιπτώσεις στα παιδιά, το γάμο ή τη δουλειά σας, θα πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια από κάποιο ειδικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε αποτύχει ως γονιός ή ότι έχετε κάποιο σοβαρό «ελάττωμα». Κάθε άλλο! Σημαίνει ότι νοιάζεστε τόσο πολύ για τον εαυτό σας και την οικογένειά σας που θα αναζητήσετε την υποστήριξη που έχετε ανάγκη για να γίνετε ο άνθρωπος και ο γονιός που θέλετε να είστε.

 

Tip: Κάντε μια σοβαρή «έρευνα αγοράς» πριν καταλήξετε σε κάποιο ψυχολόγο. Είναι σημαντικό να βρείτε κάποιον με τον οποίο νιώθετε άνετα αλλά και διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις και την εμπειρία για να σας βοηθήσει.