Print this page

6 λάθη που κάνουμε στο γάμο και πληγώνουν τα παιδιά

Επειδή όταν γίνουμε γονείς, η σχέση μας δεν αφορά πλέον τους δυο μας!

Ένας υγιής, ευτυχισμένος γάμος είναι μια προϋπόθεση για χαρούμενη ζωή όχι μόνο για το ζευγάρι αλλά και για να παιδιά. Ο τρόπος με τον οποίο εμείς βιώνουμε τη συμβίωση με το σύντροφό μας θα έχει πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην αντίληψη που θα διαμορφώσουν και τα παιδιά μας για τις ανθρώπινες σχέσεις, η οποία θα είναι καθοριστική για τη ζωής τους αργότερα. Έτσι, σε κάθε αλληλεπίδραση με το σύζυγό μας πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι δίνουμε (ή αποτυγχάνουμε να δώσουμε) ένα μάθημα ζωής και στα παιδιά μας. Αυτά είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, μερικά από τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς και έχουν μακροπρόθεσμα αρνητική επίδραση στα παιδιά μας.

Αμφισβητούμε ο ένας τις αποφάσεις του άλλου που αφορούν τα παιδιά

Ο ένας ανακοινώνει ότι το σινεμά της Κυριακής ακυρώνεται εάν δεν έχουν διαβάσει έγκαιρα τα μαθήματά τους κι ο άλλος, όταν φτάνει εκείνη η ώρα, αποφασίζει ότι δεν πειράζει, ας πάνε να δουν την ταινία και συνεχίζουν τη μελέτη μόλις επιστρέψουν. Χωρίς να πρέπει πάντα να συμφωνείτε ως γονείς για όλα όσα αφορούν τα παιδιά, υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες τους οποίους πρέπει να αντιμετωπίζετε σαν να είστε ένα. Διαφορετικά, αυτό που διδάσκετε στα παιδιά σας είναι ότι, αντί να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους μέσα στα όρια που επιβάλλουν οι κανόνες αυτοί, μπορούν να επιμείνουν μέχρι να περάσει το δικό τους, αφού η εμπειρία έχει αποδείξει ότι αυτό μπορεί να συμβεί! Όταν διαφωνείτε σε κάποια τέτοιου είδους ζητήματα είναι προτιμότερο να εκφράσετε τη διαφωνία σας όταν δεν βρίσκονται τα παιδιά μπροστά και να συμφωνήσετε σε ένα κοινό σχέδιο δράσης.

Δεν αφιερώνουμε χρόνο στο γάμο μας

Όλοι μας, αφότου γίνουμε γονείς, συχνά ξεχνάμε πως η σχέση μας ως ζευγάρι όχι απλώς προϋπήρξε αλλά και ήταν η απαραίτητη προϋπόθεση για να αποκτήσουμε παιδί. Το να βάζουμε το ρόλο της μαμάς και του μπαμπά πάνω από όλα (συμπεριλαμβανομένου του γάμου μας) είναι μεγάλο λάθος. Ασφαλώς, τα παιδιά μας είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε, όμως δεν πρέπει να αφήσουμε τη μεταξύ μας σχέση να περιοριστεί σε συζητήσεις γύρω από πάνες ή σχολικές εργασίες. Μια λύση που συνιστούν οι ειδικοί στους γονείς είναι να βάλουν στο πρόγραμμά τους μια βραδιά την εβδομάδα (ή όποτε είναι εφικτό) που θα είναι αφιερωμένο στους δυο τους, χωρίς περισπασμούς από τα παιδιά και τις υποχρεώσεις τους. Μια βραδιά αφιερωμένη στο πώς θα ενισχύσουν τη μεταξύ τους σχέση για εξασφαλίσουν έναν υγιή γάμο που είναι σημαντικό για να είναι χαρούμενα και τα παιδιά.

Είμαστε ανταγωνιστικοί ο ένας απέναντι στον άλλον

Προσπαθώντας να αποδείξουμε ότι είμαστε καλύτερος ή πιο διασκεδαστικός γονιός από τον άλλο, παίζουμε ένα παιχνίδι στο οποίο όλοι χάνουν. Τόσο εμείς όσο και τα παιδιά, που ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνουν αισθάνονται άγχος και ανασφάλεια όταν βλέπουν τους γονείς τους να ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον.

Δεν φερόμαστε με τρυφερότητα

Αν και δεν υπάρχει λόγος να είμαστε υπερβολικά διαχυτικοί απέναντι στο σύντροφό μας όταν βρίσκονται μπροστά τα παιδιά, όχι απλώς δεν πρέπει να ντρεπόμαστε να εκφράζουμε την αγάπη μας αλλά επιβάλλεται να τη δείχνουμε. Αυτές οι στιγμές που τα παιδιά μας βλέπουν να είμαστε τρυφεροί ο ένας με τον άλλον, ενισχύουν την αίσθηση ασφάλειας που νιώθουν, τα κάνουν να αισθάνονται ότι όλα στον κόσμο είναι όπως θα έπρεπε. Επιπλέον, δίνουμε το καλό παράδειγμα, δείχνοντας στα παιδιά πώς φέρονται δύο ενήλικες που έχουν μια σωστή προσωπική σχέση.

Δεν μαλώνουμε ποτέ

Μπορεί να θεωρείτε ότι οι καυγάδες σας πρέπει οπωσδήποτε να μείνουν κρυφοί από τα παιδιά, όμως ο καλύτερος τρόπος για να μάθουν και εκείνα να διαχειρίζονται τις διαφωνίες τους με τους άλλους είναι να σας παρακολουθήσουν να το κάνετε εσείς. Προϋπόθεση, βέβαια, είναι ότι μπορείτε να διαφωνείτε χωρίς να χρησιμοποιείτε λεκτική ή και σωματική βία! Αντιθέτως, εάν είστε σε θέση να αντιπαραθέσετε τα επιχειρήματά σας με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, τότε ακόμα κι αν αυτό γίνεται μπροστά στα παιδιά δεν είναι πρόβλημα -αντίθετα τους δείχνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να έχουν διαφορετικές απόψεις χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η σχέση τους δεν είναι χαρούμενη και ασφαλής και τα απαλλάσσει από την αβάσταχτη πεποίθηση ότι τα σωστά ζευγάρια δεν μαλώνουν ποτέ!

Κατηγορούμε ο ένας τον άλλον στα παιδιά

Η αλήθεια είναι ότι κανένα παιδί δεν θέλει να ακούσει πόσο ακατάστατος είναι ο πατέρας του ή πόσο σπάταλη η μητέρα του στο δρόμο από το σπίτι στο σχολείο! Εάν νιώθετε πραγματικά την ανάγκη να εκφράσετε τα παράπονα που έχετε από το σύντροφό σας, πάρτε τηλέφωνο την κολλητή σας, κανονίστε ένα ραντεβού με έναν ψυχολόγο ή πείτε τα -επιτέλους- στον ίδιο, μήπως βρείτε κα κάποια λύση! Στη σχέση σας με τα παιδιά είναι σημαντικό να υπάρχουν κάποια όρια -υπάρχουν θέματα που δεν μπορείτε να θίξετε μπροστά τους, ακόμα κι αν δεν έχουν ακόμα την ωριμότητα να σας εξηγήσουν ότι αυτή η συζήτηση δεν τους είναι ευχάριστη και δεν τα αφορά.