Print this page

Γιατί οι μαμάδες έχουν περισσότερο στρες από τους μπαμπάδες

Και τι μπορείτε να κάνετε γι' αυτό!

Πιστεύετε κι εσείς ότι οι μαμάδες κάνουν πολύ περισσότερα πράγματα για την οικογένειά τους από ό,τι οι μπαμπάδες; Ή ότι πολλές φορές αναλαμβάνουν πιο πολλά από όσα αντέχουν; Λοιπόν, φαίνεται πως έχετε δίκιο! Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που έγινε με τη συμμετοχή 12.000 γονιών, οι μητέρες απολαμβάνουν λιγότερο το μεγάλωμα των παιδιών τους, επειδή έχουν να κάνουν πολλή «δουλειά» και «διασκεδάζουν» λιγότερα από τους μπαμπάδες. Ερευνητές από τo Πανεπιστήμιo Cornell και το Πανεπιστήμιο της Minnesota μελέτησαν τις διαφορετικές δραστηριότητες που αναλαμβάνουν οι γονείς και πόσο καλά είναι με τον εαυτό τους όσο τις εκτελούν και διαπίστωσαν ότι:

Οι μαμάδες κάνουν τις πιο «δύσκολες» δουλειές
Τα πιο απαιτητικά από τα καθήκοντα ενός γονιού, όπως η επιβολή της πειθαρχίας, η μελέτη για το σχολείο, οι καλοί τρόποι κλπ φαίνεται ότι βαρύνουν κατά κύριο λόγο τις μαμάδες. Εάν αυτό συνδυαστεί με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις και τις δουλειές του σπιτιού, είναι προφανές ότι δεν περισσεύει και πολύς χρόνος για διασκέδαση! Όπως δηλώνει  καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Cornell η Kelly Musick που συνυπογράφει την έρευνα «οι μαμάδες κάνουν διαφορετικά πράγματα για τα παιδιά τους από ό,τι οι μπαμπάδες, κι αυτά τα πράγματα συνήθως δεν είναι πολύ διασκεδαστικά. Ενώ οι άντρες, πολλές φορές περιορίζονται στο παιχνίδι για το χρόνο που περνούν μαζί με τα παιδιά».

Τι μπορείτε να κάνετε γι΄αυτό:

Αναθέστε στα παιδιά μερικές από τις μη διασκεδαστικές υποχρεώσεις σας στη διάρκεια της ημέρας. Από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν στις δουλειές του σπιτιού. Έτσι θα αποκτήσετε πολύτιμους βοηθούς για να σας περισσεύει χρόνος να ασχοληθείτε με κάτι πιο ευχάριστο. Επίσης, σταματήστε να αγχώνεστε για πράγματα που δεν περνούν από το χέρι σας έτσι κι αλλιώς. Και αποδεχτείτε ότι δεν μπορούν να γίνουν όλα -τουλάχιστον όχι ταυτόχρονα. Τα άπλυτα πιάτα μπορούν να περιμένουν και τα ρούχα των παιδιών δε χρειάζεται να είναι πολύ καλοσιδερωμένα. Να θυμάστε ότι είναι πιο σημαντικό να είστε εκεί όταν τα παιδιά σας παίζουν και γελούν.

Οι μαμάδες κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα

Τις περισσότερες ώρες οι μητέρες τις περνούν μόνες με τα παιδιά τους κι αυτό αναπόφευκτα οδηγεί στο να πρέπει να ασχοληθούν μαζί τους, ενώ παράλληλα κάνουν κι άλλες δουλειές. Αντίθετα, οι μπαμπάδες όταν βρίσκονται με τα παιδιά υπάρχουν κι άλλοι ενήλικες που μπορούν να βοηθήσουν (όπως η μαμά, ή μια γιαγιά) κι έτσι δεν νιώθουν το ίδιο στρες. Οι μαμάδες έχουν τελειοποιήσει αυτό που οι Αμερικανοί ονομάζουν multi-tasking, συνήθως όμως αυτό βγαίνει εις βάρος της δικής τους ψυχικής υγείας.

Τι μπορείτε να κάνετε γι' αυτό:

Σταματήστε να πιστεύετε ότι μπορείτε να τα κάνετε όλα. Αρχίστε -και αρχίστε από νωρίς- να αναθέτετε ευθύνες στους άλλους, ξεκινώντας από το σύζυγό σας και συνεχίζοντας με όποιον άλλον είναι διατεθειμένος να σας βοηθήσει. Το πιθανότερο είναι ότι οι άλλοι θα κάνουν τα πράγματα διαφορετικά από εσάς -όμως αυτό δεν είναι λόγος να αποφασίσετε ότι πρέπει να τα κάνετε εσείς γιατί έτσι γίνονται καλύτερα. Δεν υπάρχει «σωστό» και «λάθος», υπάρχουν απλά διαφαρετικές προσεγγίσεις κι ο καθένας πρέπει να έχει την αυτοπεποίθηση ότι είναι καλός σ' αυτό που κάνει.

Τα παιδιά απευθύνονται περισσότερες φορές στη μαμά από ό,τι στον μπαμπά

Ίσως έχετε δει αυτή την εικόνα που κάνει το γύρο του διαδικτύου και δείχνει στη μία πλευρά ένα σωρό ερωτήσεις που κάνουν τα παιδιά στη μαμά τους και στην άλλη τη μοναδική που συνήθως απευθύνουν στον πατέρα τους «μπαμπά, πού είναι η μαμά;». Μπορεί να είναι αστεία είναι όμως και μια αρκετά ακριβής απεικόνιση του τι συμβαίνει στα περισσότερα σπίτια. Και επειδή τα παιδιά έχουν περισσότερες απαιτήσεις από τις μαμάδες, εκείνες για ανταπεξέλθουν συνήθως κοιμούνται λιγότερο ή διαθέτουν λιγότερο χρόνο για τον εαυτό τους. Έτσι, οι μπαμπάδες είναι μάλλον πιο ξεκούραστοι από τα γονεϊκά τους καθήκοντα και πιο ήρεμοι,

Τι μπορείτε να κάνετε γι' αυτό:

Αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας. Εξηγήστε στην οικογένειά σας ότι θα πρέπει να απουσιάζετε για μισή ώρα κάθε απόγευμα και βγείτε από το σπίτι -ακόμα και με το ζόρι. Εκμεταλλευτείτε αυτό το χρόνο για να κάνετε πράγματα που σας χαλαρώνουν, όπως να ασχοληθείτε με κάποιο χόμπι σας, να πάτε στο κομμωτήριο, να κάνετε τζόγκινγκ ή να συναντηθείτε με μια φίλη σας. Το έχετε ανάγκη και το έχετε κερδίσει αφιερώνοντας όλο τον υπόλοιπο χρόνο για την οικογένειά σας!

 edf701bb211e59c699dcc6f530f60139