Print this page

Γιατί ο Μπιλ Γκέιτς δεν θα αφήσει την περιουσία του στα παιδιά του

Ποιοι είναι το ιδιόρρυθμο αλλά και ευφυές σκεπτικό του αμερικανού μεγιστάνα!

Θα ήταν λογικό να υποθέσουμε ότι τα παιδιά ενός ανθρώπου που φιγουράρει εδώ και χρόνια στις πρώτες θέσεις της λίστας με τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο θα έχουν εξασφαλίσει μια πλούσια ζωή, χωρίς οικονομικά άγχη και γεμάτη πολυτέλεια όχι μόνο για τα ίδια αλλά και για τα εγγόνια τους! Κι όμως, ο Μπιλ Γκέιτς, ο ιδρυτής της Microsoft και ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια στον πλανήτη (η περιουσία του αποτιμάται σε περισσότερα από 90 δισεκατομμύρια δολάρια), έχει αποφασίσει ότι τα παιδιά του δεν θα τον κληρονομήσουν!

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του, έχει σκοπό μετά το θάνατό του, η περιουσία του να διατεθεί σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, καθώς όπως λέει «αυτά τα χρήματα προορίζονται για να βοηθήσουν τους φτωχούς». Τα τρία του παιδιά, η 20χρονη Τζένιφερ, ο 17χρονος Ρόρι και η 14χρονη Φοίβη, όχι μόνο είναι ενήμερα για τις προθέσεις του πατέρα τους, αλλά και τις επικροτούν και είναι περήφανα για την επιλογή του. Μάλιστα, ο Γκέιτς ανέφερε ότι έχει σκοπό να πάρει μαζί του τα παιδιά σε κάποια από τα ταξίδια του για να δουν από μόνα τους σε ποια κατάσταση ζουν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, οι οποίοι έχουν ανάγκη αυτά τα χρήματα περισσότερο από όσο τα ίδια.

Η απόφαση αυτή του Μπιλ Γκέιτς δεν πηγάζει ούτε από αδιαφορία για το μέλλον των παιδιών του ούτε από κάποια πρόθεση να τους κάνει τη ζωή δύσκολη! Κάθε άλλο. «Δεν είμαι υπέρ στο να έχουν τα παιδιά μου πολλά χρήματα στα χέρια τους. Αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα στο να ακολουθήσουν τα παιδιά μου τη δική τους πορεία» είπε στη συνέντευξή του.

Εξάλλου, δεν έχει σκοπό να τα αφήσει χωρίς καθόλου εφόδια! «Θα έχουν μία εξαιρετική εκπαίδευση και κάποια χρήματα, ώστε να μην είναι τελείως απένταροι, μέχρι να βρουν δουλειά. Θέλω τα παιδιά μου να δημιουργήσουν τη δική τους πορεία» καταλήγει. Σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση της συζύγου του Μελίντα, τα παιδιά τους προσφέρουν κάθε μήνα το 1/3 από το χαρτζιλίκι τους σε φιλανθρωπικά ιδρύματα της επιλογής τους. Ο ίδιος το Μπιλ Γκέιτς αποσύρθηκε από την ενεργό επαγγελματική δράση το 2008, σε ηλικία 55 ετών προκειμένου να αφοσιωθεί στο ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, που είναι το μεγαλύτερο φιλαμθρωπικό ίδρυμα στον κόσμο.