Print this page

5 πράγματα που πρέπει να σταματήσει να κάνει κάθε εργαζόμενη μαμά

Στον -έτσι κι αλλιώς- περιορισμένο χρόνο της!

Δεν είναι εύκολο να ισορροπήσει μια γυναίκα ανάμεσα στις υποχρεώσεις της ως εργαζόμενη και στις ευθύνες της ως μητέρα. Επειδή όμως σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα όλων μας είναι να περνάμε όσο το δυνατόν περισσότερο το χρόνο με τα παιδιά μας και να έχουμε όσο περισσότερη ενέργεια γίνεται για να τον απολαμβάνουμε, καλό θα ήταν να σταματήσουμε άμεσα κάποιες «κακές συνήθειες», όπως:

 

Να τσεκάρουμε τα email μας πριν τον ύπνο

Μήπως είστε από εκείνες που παίρνουν το tablet ή το κινητό τους μαζί στο κρεβάτι για να ρίξουν μια ματιά στα εισερχόμενα μηνύματα ή να περιηγηθούν στο ίντερνετ, θα πρέπει να σταματήσετε άμεσα! Το φως από την οθόνη της συσκευής μπλοκάρει την έκκριση της μελατονίνης, μιας ορμόνης η οποία είναι απαραίτητη για να κοιμάστε καλά αλλά και για να λειτουργεί σωστά το ανοσοποιητικό σας. Είναι προτιμότερο να ασχοληθείτε με αυτά την άλλη μέρα το πρωί.

 

Να μαγειρεύουμε ξεχωριστό φαγητό για τον καθένα

Κάθε μέρα συνηθίζετε να φτιάχνετε ένα φαγητό για εσάς και το σύντροφό σας και άλλο για τα παιδιά; Το μόνο που καταφέρνετε έτσι είναι να κουράζεστε διπλά, να περνάτε το διπλάσιο χρόνο στην κουζίνα και (το κυριότερο) να κάνετε τα παιδιά σας να αποκτήσουν παραξενιές και απαιτήσεις σε ό,τι αφορά το φαγητό. Εξηγήστε τους ότι αυτό είναι το σημερινό γεύμα της οικογένειας και, εφόσον πεινάνε, θα πρέπει να το φάνε, ακόμα κι αν δεν είναι το αγαπημένο τους -μπορείτε, αν θέλετε, να υποσχθείτε ότι θα φτιάξετε κάτι που τους αρέσει την επομένη.

 

Να καθαρίζουμε ό,τι δεν χρειάζεται άμεσα καθάρισμα

Ο χρόνος που μπορεί να διαθέσει στην οικογένειά της μια εργαζόμενη μητέρα είναι πραγματικά πολύτιμος. Αυτό, αναγκαστικά σημαίνει ότι εφόσον τα παιδιά (και η ίδια) έχουν κάνει μπάνιο και έχουν καθαρά ρούχα για να φορέσουν την επόμενη και καθαρά πιάτα για να φάνε, δεν υπάρχει λόγος να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο για να ξεσκονίσετε ή να καθαρίσετε τις βεράντες. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να αφιερώνετε στο καθάρισμα του σπιτιού μια μέρα την εβδομάδα ή στις δεκαπέντε και να απαιτείτε τη συμμετοχή όλων των μελών της οικογένειας.

 

Να κάνουμε παρέα με ανθρώπους που δεν συμπαθούμε

Έχετε πάρει απόφαση ότι είναι υποχρέωσή σας να καλείτεκάθε τόσο ένα ζευγάρι συναδέλφων του συζύγου σας με τους οποίους όμως δεν έχετε απολύτως τίποτα να πείτε ή να επισκέπτεστε κάποιους συγγενείς που δεν έχετε όρεξη να δείτε; Σταματήστε να το κάνετε! Αφιερώστε κάθε Σαββατοκύριακο, κάθε ελεύθερο απόγευμα και κάθε ρεπό σας σε ανθρώπους των οποίων την παρέα απολαμβάνετε και που χαίρεστε να είστε μαζί.

 

Να προσπαθούμε υπερβολικά προκειμένου να ευχαριστήσουμε τα παιδιά

 

Μια βραδιά καθισμένοι μαζί στον καναπέ με μια ταινία και ποπ-κορν, ένας μαραθώνιος επιτραπέζιων παιχνιδιών, ένα παιχνίδι με νεροπίστολα στον κήπο... Αυτά είναι που θα θυμούνται τα παιδιά μας από την παιδική ηλικία τους και θα χαμογελούν. Δεν χρειάζεται να τους οργανώσουμε το τέλειο πάρτι γενεθλίων ούτε να τους αγοράσουμε τα πιο όμορφα ρούχα. Ας αφιερώσουμε την προσοχή και την ενέργειά μας για να τους προσφέρουμε στιγμές όπου θα μπορούν να απολαύσουν την αμέριστη προσοχή μας. Το έχουμε ανάγκη -όσι κι αυτά.